Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Sve što treba da znate o parodontopatiji - Kako sprečiti na vreme njen nastanak?

Sve što treba da znate o parodontopatiji - Kako sprečiti na vreme njen nastanak?

Sve što treba da znate o parodontopatiji i kako da sačuvate zdravlje svojih zuba otkrićemo vam u narednim redovima.

Parodontopatija je degenerativna bolest potpornog aparata zuba. Odnosno, dela tkiva koje okružuje zub i daje mu čvrstinu i stabilnost.

Zajedno sa karijesom spada u jednu od najčešćih oralnih bolesti. Istraživanja pokazuju da se oko 95 odsto odraslog stanovništva suočava sa nekim stadijumom ove bolesti.

Iako se smatra bolešću modernog doba parodontopatija je, zapravo, poznata od davnina. Još u 18. veku naučnici su tragali za uzročnikom problema, opisujući je kao „gnojnu upalu desni i alveolarni proces“.

Krajem 20. veka parodontopatija je svrstana u jednu od sedam ozbiljnih bolesti, što dodatno podstiče da se bolje upoznate sa njenim uzrocima i simptomima.

 Sve što treba da znate o parodontopatiji i njenim uzrocima

Zubni plak je vodeći uzročnik bolesti. Ovaj tanak, lepljivi sloj, sačinjen od ostataka hrane, taloži se ne samo na zubnoj površini, već u čitavoj usnoj duplji. Srećom, uspešno se može otkloniti adekvatnom oralnom higijenom. Ona podrazumeva redovno pranje zuba, kao i upotrebu konca za zube i tečnosti za ispiranje usta.

Međutim, problem nastaje kada se plak ne otkloni, te bakterije iz njega formiraju zubni kamenac. Kako je zubni kamenac čvrste forme dovodi do otežanog čišćenja zuba. Ujedno vrši mehanički pritisak na desni tako da nastaju povoljni uslovi za razvoj infekcije.

Sve što treba da znate o parodontopatiji

Plak nije jedini uzrok. Pušenje i duvan za žvakanje narušavaju desni, te one postaju ranjivije na potencijalnu infekciju.

U pokretače se svrstavaju i hormonske promene. Zbog toga su žene u trudnoći sklonije razvoju bolesti. Takođe, menstrualni ciklusi i menopauza mogu uticati na zdravlje desni.

Pojedini lekovi utiču na lučenje pljuvačke. Smanjena količina pljuvačke otežava samoprečišćavanje usne duplje, te se bakterije brže razmnožavaju.

Parodontopatija je povezana i sa lošom ishranom, kao i nedostatkom vitamina C.

Parodontopatija se razvija postepeno

Kada razmatrate sve što treba da znate o parodontopatiji prepoznavanje simptoma je ključno.

Plak je savršeno mesto za rast bakterija. Kada se nakupi u blizini osnove zuba, bakterije se mogu širiti u desni. Desni reaguju na to tako što postanu crvene, otiču i imaju tendenciju da lako krvare prilikom pranja četkicom ili tokom upotrebe konca.

Ukoliko se upala desni ne sanira u ovoj fazi, simptomi postaju učestaliji. Prate ih konstantno loš zadah, nelagodni metalni ukus u ustima, kao i osećaj trnjenja desni.

Povlačenje desni je jasni znak da je nastupio treći stadijum bolesti. Povlačenjem desni koren zuba postaje ogoljen. Samim tim i osetljiviji na spoljašnji uticaj, te se infekcije često javljaju. Vremenom, zub gubi potporu i počinje da se klati.

U poslednjim stadijumu dolazi do ispadanja zuba, ali i oštećenja vilične kosti.

 Sve što treba da znate o parodontopatiji – lečenje

Parodontopatija ne utiče samo na zube i desni. Ova opaka bolest indirektno može doprineti dijabetesu, srčanim oboljenjima, komplikacijama u trudnoći, pa i moždanom udaru. Zbog toga je veoma važno sa lečenjem početi na vreme.

Sve što treba da znate o parodontopatiji

U početnim stadijumima sprovodi se konzervativno lečenje. Ono podrazumeva skidanje zubnog kamenca i obradu parodontalnih džepova. Postojeće kvarove treba sanirati, a stare plombe zameniti.

Kada je bolest uznapredovala tako da konzervativni tretman ne daje efekta pristupa se hirurškom lečenju parodontopatije. Postoje 2 pristupa – režanj operacija i gingivektomija.

Češće se izvodi režanj operacija sa ciljem eliminacije ili smanjenja parodontalnog džepa. Kroz mali rez na desni pristupa se čišćenju parodontalnog džepa i uklanja se patološki promenjeno tkivo desni. Zatim se čisti i površina korena zuba.

Ukoliko je došlo i do oštećenja kosti tokom intervencije se ugrađuje veštačka, tj. sintetička kost. Time se podstiče regeneracija izgubljene kosti.

U pojedinim slučajevima izvodi se gingivektomija. Njome se vrši otklanjanje parodontalnog džepa u kome se razvila infekcija.

Nemojte dozvoliti da se razviju ozbiljni problemi sa desnima, posetite na vreme stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

read more