Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Apikotomija

Apikotomija

Apikotomija je česta oralno hirurška intervencija.

Blistavi osmeh prva je stvar koju primetimo na nečijem licu, pa možemo slobodno da kažemo da su zdravi zubi najlepši modni dodatak koji nosimo na sebi. Sve veći broj kako mlađe, tako i starije populacije toga je svestan. Želeći da postignu savršeni Hollywood smile spremni su da se suoče sa svim stomataloškim problemima, kao što su pigmentacija na zubima, malokluzija i nedostatak zuba.

Nasuprot brige o očuvanju zuba, nažalost, još uvek postoje ljudi koji zanemaruju svoje oralno zdravlje. Iz različitih, ali neopravdanih razloga oni preskaču ne samo redovne kontrole, već i svakodnevno održavanje, pa ne čudi što je karijes verni pratilac na njihovim zubima. S obzirom da se ne jave na vreme stomatologu, kvar prerasta u ozbiljni problem, koji zahteva izvođenje apikotomije.

Šta je apikotomija?

Svaki zub se sastoji iz 3 sloja. Na površi se nalazi providna zubna gleđ. Sledi dentin, koji daje boju zubu. Da bi se na kraju našlo meko tkivo, tj. pulpa. Nju čine kolagen, elastična i nervna vlakna, kao i krvni i limfni sudovi.

Apikotomija

Karijes započinje na povšini, odnosno u gornjem sloju. Ako se ne popravi na vreme, počinje da uništava i unutrašnjost zuba, uzrokujući najpre propadanje živca, a onda i korena zuba.

Naime, kada karijes dođe do pulpe, bakterije, preko kanala korena zuba, prelaze u periapikalni predeo. Tako da se infekcija širi i na viličnu kost koja okružuje vrh korena zuba, formirajući granulom. U pojedinim slučajevima periapikalni proces može toliko da se proširi i naraste preko 1 cm. Što dovodi do stvaranja ciste.

Koren zuba i njegov vrh mogu se sačuvati konzervativnom, nehirurškom terapijom. Međutim, kada lečenje kanala korena zuba nije moguće ili se infekcija ponavlja, neophodna je hirurška intervencija.

Da li apikotomija bolna procedura?

Apikotomija predstavlja hirurško odstranjivanje infekcije, tačnije vrha korena zuba i okolne kosti koji su njome zahvaćeni, da bi se izvela neophodan je rendgenski snimak. Na osnovu njega utvrđuje se veličina procesa i udaljenost od okolnih anatomskih struktura.

Intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji, pa pacijenti ne osećaju nikakvu bol dok specijalista oralne hirurgije pravi rez u desnima do kosti kako bi, specijalnim instrumentima, mogao da ukloni inficirani deo.

Apikotomija čuva ne samo oralno, već celokupno zdravlje. Vremenom, infekcija iz koren zuba negativno deluje na druge organe, čime poveća rizik od nastanka hroničnih oboljenja srca, bubrega i zglobova.

Takođe, cilj procedure jeste očuvanje zubnog niza, što je posebno značajno u kasnijim godinama, kada se vađenje zuba ne može izbeći. Neretko, apikotomirani zub ima ključnu ulogu u izboru vrsta protetske terapije.

Koliko traje oporavak nakon apikotomije?

Otok i bol su normalne pojave nakon hirurškog odstranjivanja infekcije. Oni nestaju upotrebom analgetika i hladnih obloga.

Stomatolozi savetuju pacijentima da prvog dana ne jedu vruću hranu, a pušačima da se suzdrže od konzumiranja duvana, dok je pranje zuba isto kao pre intervencije, pri čemu treba izbegavati jako ispiranje.

stomatoloska ordinacija lumident studio beograd

Stomatološka ordinacija Lumident Studio ima tim vrhunskih stomatologa specijalista sa dugogodišnjm iskustvom u lečenju svih oboljenja zuba i usne duplje, uklljučujući i infekcije.

read more