Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Beljenje avitalnog - mrtvog zuba

Beljenje avitalnog - mrtvog zuba

Beljenje avitalnog – mrtvog zuba je složena procedura estetske stomatologije.

Beli zubi i blistavi osmeh su sinonim za lepotu u savremenom dobu. O tome potvrđuje i najnovije istraživanje koje je pokazalo da više od 90 odsto ispitanika želi da ima belje zube.

Iako je savršeni zubni niz imperativ 21. veka, o lepoti zuba brinuli su ljudi tokom istorije, te su se na različite načine trudili da sačuvaju njihovu belinu. Još su Drevni Egipćani koristili smesu napravljenu od plavog kamena i vinskog sirćeta za beljenje. Dok su počeci profesionalnog izbeljivanja zabeleženi u 19. veku, a u proceduri su upotrebljavani hlorni kreč, aluminijum hlorid, oksalna kiselina, pirozin itd.

Razvojem stomatologije usavršavan je i postupak beljenja zuba tako da danas predstavlja potpuno bezbednu metodu koja donosi neverovatne razultate, čak i na avitalnim zubima.

Šta su avitalni zubi?

Svaki zub je izgrađen iz 3 sloja. Na površini je providna i vrlo čvrsta zubna gleđ. Ispod nje se nalazi dentin, koji daje boju zubu. Unutrašnjost ispunjava zubna pulpa. U pitanju je meko tkivo koje je prožeto nervnim vlaknima.

Beljenje avitalnog - mrtvog zuba

Ukoliko je, iz određenog razloga, izvađena zubna pulpa, tj. živac iz kanala korena takav zub se naziva avitalan. U većini slučajeva glavni razlog za to jeste karijes koji se proširio u unutrašnjost, izazvavši upalu pulpe (pulpitis). Trauma, tj. povreda zuba, takođe se svrstava u česte uzročnike. Mada i parodontopatija i bruksizam (škripanje zubima) mogu da dovedu do vađenje živca.

Zbog nepostojanja pulpe nema protoka krvi, te vremenom avitalni, tj. mrtvi zub, kako se još naziva, počinje da menja boju. Pri čemu se stepen prebojenosti kreće od blage promene nijanse, pa do izražene tamne boje.

S obzirom da se avitalni zub svojom bojom razlikuje od drugih narušena je estetika zubnog niza, te je preporučljivo ordinacijsko beljenje zuba.

Kako se izvodi beljenje avitalnog – mrtvog zuba?

Beljenje avitalnog – mrtvog zuba je komplesna procedura koja se vrši isključivo u ordinaciji. Pre početka postupka neophodno je snimanje i detaljni pregled kako bi se utvrdilo da li je potrebno ponovno lečenje.

Kako avitalni zubi slabo reaguju na klasično izbeljivanje, primenjuje se endodontsko izbjeljivanje. Odnosno, vrši se specijalna tehnika poznata po nazivom “walking bleach” koja se zasniva na izbeljivanju “iznutra prema van”.

Najpre se deo plombe skine i kroz otvor se unosi gel za izbeljivanje na bazi vodonik peroksida ili karbamid peroksida. Kada se izbeljivač adaptira zub se zatvara privremenom plombom.

Nakon 7 dana gel se u zubu menja. Postupak se ponavlja sve dok se ne postigne željena belina, tek tada se zub plombira belom plombom koja odgovara novoj nijansi.

Da li je beljenje avitalnog – mrtvog zuba bolno?

Avitalni zubi nemaju živac. Samim tim ne postoji rizik od ikakvih kontraidikacija. Čitava procedura je potpuno bezbolna i neizvanzivna, ali mora biti izvedena isključivo od strane iskusnog stomatologa.

Beljenje avitalnog - mrtvog zuba

Ukoliko beljenjem nisu postignuti zadovoljavajući rezultati viniri predstavljaju idealno rešenje za avitalne zube.

Podarite svojim zubima belinu o kakvoj ste uvek maštali, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

 

read more