Bezmetalne krunice predstavljaju ne samo najkvalitetnije, već i najlepše protetske nadoknade na zubima, te ne čudi što se estetska stomatologija velikim delom zasniva upravo na njima.

Ove krunice su izrađene od cirkonijum keramike. U pitanju je kristal koji je otkriven još u 18. veku. Zbog izuzetne otpornosti i tvrdoće korišćen je, najpre, u svemirskoj tehnologiji. Razvojem savremene stomotalogije utvrđena su njegova biokompatibilna svojstva sa ljudskim tkivom i kostima, što je predstavljalo osnovu za početak upotrebe cirkonijuma kao stomatološkog materijala.

U pojedinim slučajevima bezmetalne krunice se izrađuju od litijum disilikatne keramike. I ovaj materijal karakteriše vrhunske perfomanse, a izbor za izradu krunice je indivudualan i zavisi od potreba pacijenta.

Iako se bezmetalne krunice najčešće koriste kao protetika na implantima pri nadoknadi jednog zuba, idealno su rešenje i kod nedostatka više zuba, kako u prednjim, tako i u bočnim regionima vilica, čineći bezmetalni keramički most.

Prednosti bezmetalnih krunica

Bezmetalne krunice odlikuje vrhunska estetika. Razlog tome jeste potpuna transparentnost materijala od kojih se izrađuju tako da obezbeđuju propuštanje svetlosti kroz sve slojeve baš kao kod prirodnih zuba. Samim tim, ove krunice zadržavaju perfektnu prirodnu boju, za razliku od metalokeremičkih koje odbijaju svetlost te naknada dobija mat efekat.

Bezmetalne krunice

S obzirom da se umesto metala kao osnova koristi kapica od cirkonijuma bele boje u slučaju da nastane povlačenje desni, neće se na rubu pojaviti siva linija koja narušava lepotu osmeha.

Osim estetskog, bezmetalna keramika ima i zdravstveni uticaj. Zahvaljujući biokompatibilnosti ne postoji opasnost od alergije i drugih štetnih efekata po ljudski organizam. Takođe, otporna je na kiseline i struktura nema mikropukotine, čime je sprečeno taloženje naslaga. Ovo svojstvo je posebno značajno kod osoba koje imaju problema sa desnima, te ne moraju da brinu da će se razviti teško oboljenje – parodontopatija.

Prednost bezmetalne krunice se ogleda i u procesu ugradnje. Brušenje je svedeno na minimum, tj. zubna supstanca se uklanja od 0,5 do 1 mm, dok je za pripremu metalokeramičkih potrebno otkloniti i do 2 mm. Što znači da ove krunice čuvaju ne samo zubno tkivo, već i desni.

Kada su vam potrebne bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice se obično koriste kao naknada za nedostajuće zube. Međutim, one imaju širu ulogu. Često ih srećemo na istrošenim, a zdravim zubima gde se ne mogu postaviti viniri.

Odlično su rešenje i za velike kvarove koji se ne mogu pokriti plombama, jer je zub izgubio znatan deo supstance.

Da li je proces postavljanja bezmetalne krunice bolan?

Prva poseta obuhvata detaljni pregled zuba, uključujući i analizu RTG snimka. Ukoliko postoje kamenac, kvar ili upala desni najpre se oni saniraju, a zatim se vrši priprema za postavljanje krunice.

Bezmetalne krunice

Brušenje se obavlja u lokalnoj anesteziji, te je čitav postupak bezbolan i bezbedan. Odjednom se mogu oblikovati i 3 do 4 zuba. Na taj način čitav proces nije naporan za pacijenta. Nakon brušenja uzima se otisak na osnovu kog se specijalnom tehnologijom izrađuju krunice. Zbog neverovatne preciznosti izrade nije potrebna dorada, kao kod metalokeramičkih koje se prave ručno.

Danas sa razvojem digitalne stomatologije bezmetalne krunice praktično postaju standard jer se skraćuje postupak njihove izrade. Nema mučnog otiskivanja i ponavljanja otisaka, već se skeniranjem dobija slika na osnovu koje se one mogu izraditi u Cerec sistemu ili 3D printovati.

Nedostatak zuba ne narušava samo lepotu osmeha, već i vaše zdravlje, zato na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio. Višegodišnje iskustvo i najsavremenija oprema garancija su kvaliteta u šta su se uverili brojni zadovoljni klijenti.