Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Brušenje zuba - Koji su razlozi za preparaciju zuba?

Brušenje zuba - Koji su razlozi za preparaciju zuba?

Brušenje zuba predstavlja proces u kojem se uklanja određena količina zubne supstance sa površine zuba. Na taj način se smanjuje zub tako da na njega može da se postavi protetski rad.

Preparacija zuba, kako se brušenje stručno naziva, je važna procedura u protetici. Zahvaljujući njoj obezbeđeno je da kruna ili most savršeno odgovaraju obliku i veličini postojećih zuba.

Zavisno od veličini protetskog rada određuje se i brušenje zuba. Kod krunice brusi se samo jedan zub. Drugi protetski radovi zahtevaju skidanje materijala sa više zuba.

Razlozi za preparaciju zuba su brojni. Ipak, svi oni se mogu svrstati u 2 grupe – funkcionalni i estetski.

Funkcionalni razlozi za brušenje zuba

Funkcionalni podrazumevaju obezbeđivanje pravilnog zagrižaja. Samim tim i funkcionalnost vilice i zuba.

Brušenje zuba

Polomljen zub je jedan od najčešćih razloga za brušenje. U slučaju da se zub može sačuvati neophodno je obaviti pripremu za postavljanje krunice.

Postavljanje krunice se preporučuje i na zubu koji ima veliku plombu. Ovakav zub je sklon lomljenju, te je poželjno da se on zaštiti krunicom.

Nedostatak svakog zuba treba nadoknaditi. Jedno od rešenja jeste dentalni most. Kako su zubi ispred i iza nedostajućih nosači mosta moraju se pripremiti za to. Odnosno, potrebno je da se izbruse.

U pojedinim slučajevima pre postavljanja fiksne proteze vrši se brušenje zuba. Time se obezbeđuje dovoljno prostora za pomeranje u pravilan položaj.

Estetski razlozi za brušenje zuba

Poslednjih godina sve više se obraća pažnja na lepotu osmeha. Imajući ovo u vidu ne čudi što su viniri postali jedan od najtraženijih stomatoloških procedura. Pomoću njih možete ne samo da promenite boju zuba, već i veličinu i oblik.

Međutim, pre postavljanja zubi se moraju izbrusiti. Pri čemu se skida znatno manji sloj zuba u odnosu na pripremu za postavljanje krunica i mostova.

Kod nekih ljudi vilica je prirodno manje veličine, tu se javlja teskoba među zubima. Brušenjem se stvara dodatni prostor. Ujedno, eliminišu se bol, nelagoda i druge tegobe.

Kako se vrši brušenje zuba?

Prvi korak jeste detaljan pregled i snimanje zuba. Na osnovu toga stomatolog ima jasnu sliku o stanju zuba koji treba izbrusiti. Zatim se vrši skidanje kamenca.

Brušenje se radi pomoću specijalnih stomatoloških instrumenata koji se nazivaju dijamantski boreri. Koristi se i turbina kojom se vrši hlađenje zuba tokom procesa.

Zubi se postepeno bruse do željenog oblika i veličine. Količina zubne supstance koja se otklanja zavisi od protetskog rata. Za postavljanje krunice obično se zub umanjuje sa svih strana za 20 do 40 odsto do nivoa zubnog mesa ili milimetar ispod.

Brušenje zuba

Kod faseta brušenjem se uklanja od 0,3 do 0,5 mm prednje strane zubne gleđi. Takođe, vrši se minimalno otklanjanje sa bočnih delova kako bi se obezbedilo čvrsto držanje fasete.

Čitava procedura se obavlja pod lokalnom anestezijom, te ne postoji opasnost od bola kod pacijenta. Potrebno vreme zavisi od broja zuba koji se bruse, ali i složenosti postupka.

Otklonite svaki stomatološki problem i podarite svom osmehu prelepe zube, zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio. Uz izuzetan tim stomatologa možemo se pohvaliti i najsavremenijom opremom koja omogućava izradu krunica za jedan dan.

read more