Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694

Blog

Četkice za zube – Kako izabrati pravu?

Četkice za zube – Kako izabrati pravu?

Četkice za zube su obavezne u održavanju oralne higijene.

Čovek je od davnina nastojao na razne načina da očisti svoje zube. Najpre je za to koristio koru određenih biljaka koje je žvakao, da bi od 13. veka počela upotreba četkica.

Prve četkice za pranje zuba nastale su u Kini i bile su izrađene od bambusa i dlake divljeg vepra. Međutim, veprova dlaka se vrlo brzo pokazala grubom, te je zamenjena konjskom.

Preteču četkice kakve danas poznajemo izumeo je William Addis 1780. godine. Tokom služenja zatvorske kazne dobio je ideju da na životinjskoj kosti napravi rupice i ispuni ih vlaknima konopca. Njegov izum je 10 godina kasnije dobio široku upotrebu.

Cetkice za zube

U narednim godima Addisova četkica je usavršavana. Tako je Wallac H. Carothers 1938. godine predstavio model sa veštačkim, tj. najlonskim vlaknima, da bi 2 decenije kasnije nastala i prva električna četkica.

S obzirom da danas na tržištu postoje brojne četkice kako po obliku, tako i po formi stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio vam daje savete kako da izaberete pravi model.

Veličina četkice za zube

Prva važna karakteristika na koju treba da obratite pažnju jeste veličina četkice. Pri čemu se misli na veličinu glave četkice za zube. Ona mora da odgovara vašoj vilici kako biste njome zahvatili svaki zub, posebno teško dostupne umnjake. U protivnom, pranje će biti ograničeno i nepotpuno, čak i pri na redovnoj nezi zuba. Samim tim postoji opasnost od razvoja karijesa i drugih stomatoloških problema. Zato stomatolozi savetuju da birate modele sa malom glavom kako biste lakše uklonili ostatke hrane.

Dužina drške nije presudna. Mada je preporučljivo da odgovara obliku šake. Za dodatnu stabilnost pri držanju nabavite četkice za zube sa reljefnom drškom ili gumenim delom. Na taj način je sprečeno klizanje iz ruke.

Vlakna na četkici za zube

Četkice dolaze sa prirodnim i veštačkim vlaknima. Iako su prirodni materijali uvek bolja opcija, u ovom slučaju nije tako.

Prirodna vlakna pod dejstvom vode se šire, te gube moć prolaska kroz sve prostore. Takođe, sporije se suše što stvara povoljne uslove za razvoj bakterija. Za razliku od njih četkice za zube sa veštačkim vlaknima zadržavaju volumen i elastičnost.

Prema tvroći mogu biti: meke (S), srednje (M) i tvrde (H). Jačinu vlakna treba izabrati prema jačini zuba. Ipak, u većini slučajeva meke verzije su najbolje. One ne samo da čiste zube, već i masiraju gingivu podstičući cirkulaciju. Ukoliko je dijagnostifikovan gingivitis ili parodontopatija obavezna je upotreba ultra mekih vlakana.

Tvrde četkice nepravilnim pranjem mogu da izazovu krvarenje desni.

Klasične ili električne četkice za zube?

Izbor je stvar navike, a bez obzira koju vrstu koristite jedino redovno i pravilno pranje zuba čuva vaše oralno zdravlje.

Cetkice za zube

Razlika između električnih i običnih četkica ogleda se u lakšoj upotrebi. Zahvaljujući rotirajućoj glavi u minuti dobijate skoro 30.000 pokreta rukom, te je čišćenje brže i efikasnije, posebno teško dostupnih mesta. Nažalost, postoji i izvesna mana. Ukoliko se električne četkice ne koriste pravilno, odnosno pod uglom od 45 stepeni i bez prejakog pritiska, mogu da izazovu povlačenje desni i oštećenje gleđi.

Briga o zubima obuhvata i redovne kontrole, zato na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

Posted Comments
  • Čišćenje jezika - Važan deo oralne higijene || LUMIDENT STUDIO
    Čišćenje jezika - Važan deo oralne higijene || LUMIDENT STUDIO
    […] organ je značajan i za zdravlje zuba. Poput svojevrsne četkice za zube, jezik pomaže da pljuvačka stigne do svih delova usne duplje kako bi se uklonili ostaci hrane […]
    reply

Comments are closed.