Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zašto je važno čišćenje jezika pri pranju zuba

Zašto je važno čišćenje jezika pri pranju zuba

Čišćenje jezika je važan deo oralne higijene.

Јеzik je mišićno – sluzokožni organ koji je smešten u usnoj duplji. Prirodno je ružičaste boje sa glatkom površinom koja je presvučena tankim beličastim slojem, ali bez naslaga. Zajedno sa zubima učestvuje u žvakanju i gutanje hrane, te indirektno utiče i na rad digestivnog sistema. Takođe, ima važnu ulogu u govoru, formiranju čula ukusa i prenošenju utisaka na centralni nervni sistem.

Čišćenje jezika

Ovaj organ je značajan i za zdravlje zuba. Poput svojevrsne četkice za zube, jezik pomaže da pljuvačka stigne do svih delova usne duplje kako bi se uklonili ostaci hrane nakon jela.

Imajući u vidu niz funkcija koje obavlja čišćenje jezika treba da bude deo svakodnevne higijene.

Čišćenje jezika sprečava prekomerno razmnožavanje bakterija

Usta čoveka naseljava više od 700 različitih vrsta bakterija. Veliki deo njih se zadržava na jeziku. Razlog tome jesu papile i brazde na jeziku koje stvaraju neravnu površnu pogodnu za nakupljanje toksina. Osim bakterija na površini jezika zadržavaju se i ostaci hrane koji formiraaju bele naslage. Upravo su one glavni uzrok lošeg zadaha.

Halitoza je najizraženija ujutru, jer dok spavamo naše telo izbacuje toksine, koji se talože na jeziku. Ukoliko ih ne otklonimo tokom pranja zuba bakterije se šire usnom dupljom izazivajući brojne zdravstvene tegobe. Karijes je najčešća posledica zanimarivanja higijene jezika. Nije redak slučaj da se javi i upala desni koja može da preraste u ozbiljni problem, kao što je parodontopatija.

Oboljenja jezika su verni pratioci belih naslaga. Mada su istraživanja pokazala da su one odgovorne za čak 90 odsto infekcija respiratornog sistema.

Iako mnogima zvuči neverovatno, čišćenje jezika smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, probavnih tegoba, upale pluća, pa i osteoporoze.

Čišćenje jezika čuva čulo ukusa

Jezik je pokriven hiljadama papila. Unutar svake smešteno je stotine receptora ukusa iz kojih polaze nervna vlakna. Ona čine jezik osetljivim i zaslužna su za slanje signala ka kori velikog mozga.

Čišćenje jezika

U slučaju prekomernog formiranja naslaga na jeziku smanjena je funkcija receptora ukusa. Samim tim otežano je slanje signala ka mozgu što za posledicu ima slabljenje čula ukusa.

Pravilno čišćenje jezika

Za čišćenje jezika mnogi ljudi koriste četkice za zube koje sadrže nastavak za negu jezika. Bez obzira što mogu da otklone veći deo naslaga, stručnjaci savetuju upotrebu tzv. čistača jezika. U pitanju je sprava specijalno dizajnirana za čišćenje jezika. Ona na vrhu ima deo prilagođen obliku jezika, te je čišćenje ne samo efikasnije, već i prijatnije.

Da biste pravilno očistili jezik čistač postavite što bliže korenu jezika, a zatim laganim pokretom povucite ka vrhu jezika. Postupak ponovite nekoliko puta. Nakon upotrebe obavezno operite čistač.

Preporučljivo je da čišćenje jezika obavljate jednom dnevno, a za dodatnu higijenu koristite i tečnost za ispiranje usta.

Pravilno pranje zuba i jezika je polazna osnova oralnog zdravlja. Nemojte da zaboravite da ključnu ulogu imaju redovne kontrole, zato na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

read more