Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Cista na zubu - Uzroci, simptomi i načini lečenja

Cista na zubu - Uzroci, simptomi i načini lečenja

Cista na zubu je čest problem kako starije, tako i mlađe generacije.

U pitanju je patološka šupljina oblog oblika. Sastoji se od omotača, tj. od vezivnog i epitelnog tkiva. Unutrašnjost je ispunjena tečnošću, koja je zapravo gnoj nastao kao proizvod borbe bakterija u samom zubu i cisti.

Osim na zubu, ciste se mogu javiti i na obrazima, vratu, desnima, usnama, pa i okolo krunice neizniklog zuba. Mada se najčešće formiraju na koštanom tkivu zuba, oko korena zuba.

Perikoronitis

Zašto nastaje cista na zubu otkriva vam Lumident Studio stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Ciste se dele u 2 grupe

Prema načinu nastanka postoje 2 vrste cisti. Cista na vrhu korena zuba naziva se i “proces”, jer ukazuje na reakciju organizma na bakterijsku infekciju koja je konstantna. U većini slučajeva uzročnik je nelečeni karijes, pa se iz inficirane pulpe infekcija širi preko vrha korena u vilicu. Takođe, u česte izazivače svrstavaju se i loša oralna higijena, razne traume i parodontopatija.

Folikularne ciste se razvijaju oko neizniklog umnjaka ili očnjaka. Njima su podložni i mlečni zubi, pa mogu da stvore problem smenjivanja zuba.

Cista na zubu

Na osnovu periodičnosti javljanja, postoje akutne i hronične. Akutne ciste na zubu nastaju samo jednom. Lako se uočavaju, pa je lečenje moguće odmah sprovesti, dok se hronične razvijaju sporo, tako da u početku ne pokazuju nikakve simptome. Zbog čega se otkrivaju tek u kasnijoj fazi.

Kako se prepoznaje cista na zubu?

Cista na zubu pokazuje različite simptome, međutim mnogi od njih su slični sa drugim stomatološkim problemima. Što je jedan od razloga zašto se one, obično, otkrivaju kasnije, odnosno tek kada počinje da se razvija i uvećava tako da ugrožava oralno zdravlje.

Ponekad, ciste se mogu uočiti prilikom žvakanja. Nažalost, i tada je već jasno formirana gnojna kesica, a nije redak slučaj da je prati i povišena temperatura.

Ipak, određena stanja zuba i usne duplje mogu da ukažu na postojanje cisti. Pre svega, to su preveliki karijes, koji je obuhvatio veći deo zuba. Zatim, promena boje zuba, nateklina kod korena ili tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba. Čak i neugodan iscedak iz nosa je jedan od simptoma cisti, dok su bol, oticanje i crvenilo jasni znak da je vreme da posetite stomatologa.

Da li je cista na zubu opasna?

Postojanje ciste nikako ne treba olako shvatiti. Vremenom, ona se širi i resorbuje okolnu kost, a može da zahvati i druge zube i sinuse, što dalje uzrokuje ozbiljne komplikacije koje zahtevaju složeno lečenje. Svakako, ni pojava bola, otoka i glavobolje usled njihovog nastanka nije zanemarljiva, jer ometa normalno funkcionisanje.

Kako se teško uočavaju, prvi korak u dijagnostifikovanju jeste snimanje zuba. Kod manjih cisti sprovodi se lečenje kanala korena zuba. To znači da se zahvaćeni koren ispira i čisti, a onda ispunjava specijalnom pastom koja omogućava stvaranje zdravog koštanog tkiva.

U novije vreme sve više se u lečenju koristi laser. Njime se tretira inficirano područje i čisti od bakterija.

Ukoliko je cista velika vrši se hirurško odstranjivanje. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, pa pacijent ne oseća nikakvu bol.

Dobra oralna higijena i redovni stomatološki pregledi najbolja su prevencija za pojavu cisti, kao i njihovo rano prepoznavanje. Zato još danas zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

 

 

read more