Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Covid jezik - Rani simptom Covida 19?

Covid jezik - Rani simptom Covida 19?

Covid jezik je još jedan u nizu simptoma koji se može javiti u ranoj fazi bolesti.

Britanski naučnici navode da postoji sve veći broj ljudi koji ima problem sa oralnim zdravljem, kao i promenama na jeziku, koji se javlja kao posledica korona virusa.

Ukoliko pored umora i povišene temperature primetite i promene u usnoj duplji i čudne pojave na jeziku, ostanite kod kuće i potražite pomoć svog lekara.

Lumident StudioStomatološka ordinacija u centru Beograda, upoznaje vas kako da na vreme prepoznate Covid jezik.

Netipični simptomi korona virusa

Smatra se da manje od trećine pacijenata, tj. 19,35 % imaju netipične simptome Covida 19. I to u prva dva ili tri dana, kada su u principu i najzarazniji. To su pre svega osip po koži i karakteristične promene na rukama i nogama pacijenta. Ove simptome nikako ne treba ignorisati!

Prema najnovijim statistikama 1 0d 500 pacijenata ima takozvani Covid jezik. Prvi simptomi se javljaju sa promenama na jeziku u vidu belih ili žutih naslaga koje se ne mogu odstraniti četkicom za zube. Ovakvo stanje za pojedine pacijente može biti vrlo neprijatno, pa čak i bolno.

Covid jezik

Šta zapravo ovo znači? Pored klasičnih simptoma korona virusa, on daje i niz nespecifičnih manifestacija i to u usnoj duplji. Iako se ove promene ne navode ni u jednoj zvaničnoj zdravstvenoj studiji, stomatolozi, kao i pacijenti treba da budu upoznati i sa ovim simptomom. Razlog leži u tome što može biti povezan sa Covidom 19.

Upoznati smo da Covid 19 dovodi do promene čula ukusa kao i do njegovog potpunog gubitka na određeno vreme. Prema skorašnjoj studiji čak 25, 7 % pacijenata ima simptome u usnoj duplji. To su prolazni jezički papilitis, aftozni stomatitis, kao i osećaj pečenja u usnoj duplji.

Covid jezik – Simptomi koji se još uvek ispituju

Gubitak čula ukusa je na samom početku bio simptom koji je stavljan pod znak pitanja. Danas sasvim sigurno znamo da više od 50% pacijenata koji su zaraženi izgube čulo ukusa i mirisa u prvih sedam dana.

Senzacije poput žarenja i peckanja u ustima se još uvek ispituju. Ostaje da vidimo da li će u skorije vreme Covid jezik biti na listi simptoma korona virusa.

Večina naučnika kaže da su „listovi knjige“ sa simptomima ovog novog virusa bili potpuno prazni na početku, sada se sve više pune i dolazimo do značajnih saznanja koja spašavaju ljudske živote.

Naime, poznato je da Covid 19 dovodi do pada imuniteta, a kao posledica toga mogu se pojaviti druga oboljenja poput herpesa simpleksa tipa 1, gljivičnih infekcija, i mnogih drugih oboljenja koje se razvijaju u usnoj duplji.

Opratite pažnju na svaki simptom!

Baš kao što se parodontopatija i Covid 19 dovode u vezu, isto tako i Covid jezik može biti značajan u okrivanju prvih simptoma bolesti.

Svaki čovek različito reaguje na oboljenja, posebno kada je korona virus u pitanju, i naučnici smatraju da obloženi jezik još uvek neće biti svrstan u dijagnostički metod utvrđivanja bolesti, samo zato što se javlja kod malog broja pacijenata.

Američko udruženje stomatologa svakako prati problem sa zdravljem usne duplje i promenama koje se javljaju usled izloženosti virusu. Oralno zdravlje je važan i vitalan deo ukupnog zdravlja, pa zato ne čudi dovođenje u vezu ova dva oboljenja.

Plombiranje

Činjenica je nesumnjiva, a to je da pacijenti koji boluju od Covida 19 infekcije imaju probleme u usnoj duplji i promenama u njoj.

Lumident studio sa stručnimim timom stomatologa savetuje da vodite računa o zdravlju svojih usta. Redovno posećujte stomatologa i svaku promenu koju primetite prijavite svom lekaru.

Preventiva je pola zdravlja!

 

 

 

 

read more