Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Digitalna stomatologija

Digitalna stomatologija

Digitalna stomatologija predstavlja širok pojam koji obuhvata svaku stomatološku tehnologiju koja uključuje upotrebu računarskih komponenti, kao što su hardverski uređaji i softverska rešenja.

Njen cilj je da stomatolozima omogući lakše lečenje pomoć kompjuterski kontrolisanih komponenti, kao i bolje rezultate stomatoloških procedura.

Upotreba digitalne opreme čini izvođenje stomatoloških zahvata efikasnijim od mehaničkih alata, što je posebno značajno u restaurativnoj stomatologiji i protetici. Mada, ima široku primenu i u dijagnostičke svrhe.

Iako je digitalna stomatologija najsavremenija oblast, njen razvoj započeo je davne 1971. godine, kada je francuski profesor François Duret primenio principe CAD/CAM tehnologije na uzimanje otisaka.

Digitalna tehnologija u stomatologiji

Osnovu digitalne stomatološke tehnologije čini CAD/CAM.

Kompjuterski potpomognuto projektovanje (CAD) i tehnologija potpomognute proizvodnje (CAM) pokriva celokupni proces – od digitalnog skeniranja i kreiranja digitalnog stomatološkog dizajna, preko njegove izrade, pa do ugradnje.

Digitalna stomatologija

Zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji omogućena je izuzetna preciznost u radu, tako da se on neće razlikovati od prirodnih zuba. Dok brže postizanje krajnjih protetskih rezultata u odnosu na klasične procedure obezbeđuje tretman u samo jednoj poseti.

CAD/CAM tehnologija u stomatologiji je zauzela važno mesto pri izradi, pre svega, bezmetalne krune, ali i drugih keramičkih nadoknada, kao što su inlej, onlej i overlej keramički ispuni, viniri, i mostovi. Takođe, primenjuje se za kreiranje dentalnih dizajna i rad na slučajevima planiranja stomatološkog lečenja.

Visoko precizni protetski radovi nisu mogući bez digitalnog skeniranja. Samim tim je intraoralni skener važan deo digitalne stomatologije. Njime se zamenjuje konvencionalna metoda uzimanja otiska, koja podrazumeva da pacijent sedi na stomatološkoj stolici sa materijalom za otiske u ustima. Neretko ovaj materijal izaziva mučninu, gađenje, pa i nagon za povraćenjem.

Srećom, neprijatnu proceduru uzimanja otiska moguće je izbeći upotrebom intraoralnog skenera, a rezultat je realistična 3D slika zubnog niza prikazana na ekranu računara ili tableta koja omogućava stomatologu da vidi i najsitnije probleme i defekte zuba i drugih delova kaviteta koji se ne mogu primetiti golim okom.

Digitalna stomatologija se zasniva na 3 koraka

Prvi korak jeste digitalno skeniranje. Uzimanje otiska intraoralnim skenerom traje 2 do 3 minuta, a pacijent može odmah da vidi 3D sliku svojih zuba.

Drugi korak predstavlja planiranje i dizajn. Pomoću CAD/CAM softvera ne samo da će se pronaći najbolje rešenje za nedostatak u zubnom nizu, već je moguće do najmanjih detalja dizajnirati nadoknadu tako da zadovoljava funkcionalnost i estetiku.

Poslednji korak čini sama izrada protetskog rada.

Prednosti digitalne stomatologije

Softverska rešenja za planiranje stomatoloških tretmana omogućavaju projektovanje i planiranje sa digitalnom preciznošću i tačnošću. Na taj način se greške minimiziraju, te nije potrebna dodatna dorada protetske nadoknade.

Digitalna stomatologija uključuje i samog pacijenta u proceduru. Naime, moguće je predstaviti krajnji rezultat pacijentu pre početka izrade, a kroz razgovor sa njim stomatolog će otkriti njegova očekivanja i prilagoditi plan na osnovu želja pacijenta u pogledu estetike.

Još jedna prednost jeste ušteda vremena. Kako je znatno skraćen čitav postupak uzimanja otiska i izrade obezbeđen je „One day dentistry“ koncept.

Digitalna stomatologija

Verovali ili ne, digitalna stomatologija može imati i zabavni karakter za najmlađe pacijente. Pomoću 3D slike na ekranu deca će lakše shvatiti stomatološke procedure, te neće imati strah od stomatologa.

Stomatološka ordinacija Lumident Studio prati razvoj svetske stomatologije tako da svoj rad u velikoj meri zasniva na digitalnoj stomatologiji.

read more
Posted Comments
 • CEREC 3D skener u stomatologiji || LUMIDENT STUDIO
  CEREC 3D skener u stomatologiji || LUMIDENT STUDIO
  […] CEREC 3D skener ima ključnu ulogu u digitalnoj stomatologiji. […]
  reply
 • CEREC sistem - Revolucija u digitalnoj stomatologiji || LUMIDENT
  CEREC sistem - Revolucija u digitalnoj stomatologiji || LUMIDENT
  […] CEREC 3D skener u stomatologiji || LUMIDENT STUDIO на Digitalna stomatologija […]
  reply

Comments are closed.