Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Fraktura zuba

Fraktura zuba

Fraktura zuba je veoma čest stomatološki problem. Stomatolozi u našoj zemlji se gotovo u svakodnevnom radu susreću sa pacijentima kojima je polomljen najmanje jedan zub.

Što je zaista zabrinjavajući podatak, posebno ako se ima u vidu da je oralno zdravlje napredovalo, kao i svest o očuvanju prirodnih zuba.

Šta dovodi do frakture zuba?

Zubi imaju važnu ulogu u telu čoveka. Pre svega, omogućavaju žvakanje i održavanje pravilne fizionomije lica. Samim tim, indirektno utiču na procese varanje i funkcionisanje digestivnog sistema. Takođe, čuvaju zdravlje srca i zglobova, dok su najnovija istraživanja pokazala da su parodontopatija i Alchajmerova bolest povezane. Odnosno, utvrđeno je da upala desni može da izazove promene amiloidnih plakova izvan i oko neurona u mozgu što se smatra glavnim uzrokom ovog degenerativnog oboljenja.

Fraktura zuba

Nažalost, zubi nisu neuništivi, iako sadrže najtvrđe tkivo u organizmu, tako da su pri žvakanju otporni na određene sile, različitog inteziteta i smera. Naime, bakterije iz hrane stvaraju kiselinu koja postepeno slabi gleđ, pa zubi gube sposobnost amortizacije velikih sila i dolazi do oštećenja.

Fraktura zuba, obično, nastaje pod uticajem spoljašnjih faktora, najčešće u toku žvakanja orašastih plodova i druge čvrste hrane. Razne sportske povrede, takođe, čest su uzrok preloma, naročito gornje jedinice. Razlog velike učestalosti jeste nošenje štitnika za zube samo u sportovima u kojima su oni obavezni, dok u drugim igrači zanemaruju njihov značaj.

Bruksizam (prekomerno škripanje zubima) slabi gleđ, te zubi postaju podložni frakturama, mada nije redak slučaj da one nastaju i kod zuba sa lečenim kanalima, jer njihova struktura vemenom postaje krta i lomljiva.

Fraktura zuba se sanira zavisno od stepena oštećenja

Ne samo da kvari estetiku lica, već polomljeni zub narušava funkcionalnost čitave vilice. Srećom, razvoj stomatologije omogućio je različite metode rešavanja ovog problema.

Ukoliko je fraktura mala i ne postoji bol, niti je otvorena zubna pulpa, koristi se kompozitni ispun. Plombiranje je ujedno i najjednostavnija restauracija zuba. Kod otvorenog živca nakon preloma neophodno je lečenje kanala korena zuba. Tek nakon “vađenja” živca stomatolog, na osnovu veličine izgubljenog dela zuba, donosi odluku o nadoknadi.

Bezmetalne krunice kao najbolje rešenje kod velih preloma

Velika fraktura zuba zahteva kompleksniji tretman, jer postoji opasnost da će plomba otpadati u kratkim vremenskim intervalima. U ovom slučaju se umesto nadoknade kompozitom postavlja metalokeramička ili bezmetalna krunica.

Metalokeramičke krunica izrađuje se od keramike i metala, pri čemu je jezgro od metala, a spoljni deo je keramički. Pruža približan izgled prirodnom zubu, ali oko zuba se ponekad nazire metalna osnova u vidu tanke crne linije. Zbog toga se ne preporučuje kod preloma prednjih zuba.

Bezmetalne krunice su izrađene od keramike. Zahvaljujući sastavu minerаlnih soli, koje sadrže, izgledom i prozirnošću savršeno odgovaraju prirodnim zubima, te ih je nemoguće razlikovati u zubnom nizu. Pored estetske komponente, krasi ih i veća trajnost. S obzirom da za njihovu ugradnju nije potrebno veliko brušenje, ova vrsta krunica čuva okolno tkivo i eliminiše rizik od alergijske reakcije.

Fraktura zuba

Bez obzira kako je nastala fraktura zuba, stručni tim iskusnih stomatologa stomatološke ordinacije Lumident Studio pružiće najbolje rešenje za vaš zubni niz.

read more