Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Frenektomija - sve što trebate da znate

Frenektomija - sve što trebate da znate

Frenektomija je hirurška procedura kojom se uklanja frenulum – sluzokožni nabor u usnoj duplji ukoliko je jako izražen ili visoko pripojen.


Frenulum je mišićno-vezivno-sluzokožni nabor. Postojanje frenuluma je fiziološka pojava,  međutim, problem nastaje ukoliko je on jako izražen, debeo i visoko pripojen pa ometa normalno funkcionisanje jezika i usne duplje. U tim situacijama je neophodna frenektomija.
O kakvom je zahvatu reč otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Frenektomija se obavlja na tri vrste resica

Resice se nalaze na nekoliko strana u usnoj duplji, tako da se dele u tri vrste.
Lingvalni ili frenulum jezika nalazi seispod jezika. Proteže od poda usne duplje do središnjeg dela ventruma jezika, a možete ga videti čim podignete naviše jezik.

Zalivanje fisura
Labijalni frenulum nalazi se ispod usne i može se videti prilikom podizanja usne. Ova resica spaja usnu sa alveolarnim grebenom vilice. Dok je bukalni frenulum smešten sa strane u usnoj duplji. Obično je najmanje izražen i nazivamo ga bukalnim plikom. Ima funkciju spajanja obraza i alveolarnog grebena.
Problemi sa resicom obično potiču od lingvalne i labijalne. Pa se frenektomija najčešće vrši na njima.

Zašto je neophodna frenektomija?

U zavisnosti od vrste frenuluma javljaju se i problemi koji ukazuju da je potrebna frenektomija.
Lingvalni frenulum utiče na pokretljivost jezika. Odnosno, dovodi do slabije pokretljivosti jezika. Samim tim može da nastane loš izgovor pojedinih glasova, što se u krajnjoj meri negativno odražava na sposobnost govora. Ograničena pokretljivost jezika u detinjstvu ima uticaja i na poziciju zuba. Pa ako se ne otkloni na vreme tokom godina moraće da se izvrši i ispravljanje nepravilnog položaja zuba.
Lingvalni frenulum u zrelim godinama otežava protetske radove. Naime, kratka resica ne daje sigurnost proteze, te se ona podiže pri svakom pomeranju jezika. U pojedinim slučajevima parodontopatija je posledica problema sa jezičnom resicom, jer dolazi do povlačenja desni sa strane zuba koja je okrenuta ka jeziku.
Labijalni frenulum može negativno da utiče na rast i razvoj prednjih zuba, stvarajući  razmak između zuba – dijastemu, koja može ostati nakon rasta svih stalnih zuba.

Veći problem od dijasteme, koji može da nastane kod izražene resice jeste povlačenje desni. Zatim i ozbiljno oboljenje, paradontopatija. Takođe, labijalni frenulum otežava nošenje totalne proteze, jer onemogućava lepo prijanjanje.

Da li je frenektomija bolna procedura?

Frenektomija se može vršiti u bilo kom životnom dobu. Medjitim, uglavnom se uklanja u starijoj životnoj dobi kada ometa nošenje totalne pproteze, odnosno kada pri pokretima usne može dovesti do nestabinosti ili obaranja proteze.
Uklanjanje resice se izvodi u lokalnoj anesteziji, te spada u bezbolne procedure. Vrši se na dva načina – hirurški skalpelom i laserom. Hirurška metoda zahteva šivenje. Sama intervencija traje 10 do 15 minuta, a konci se skidaju nakon 7 dana. U tom periodu pacijent mora biti pažljiviji sa ishranom i pranjem zuba.
Laser obezbeđuje precizno otklanjanje uz istovremeno zgrušavanje krvi, pa je krvarenje svedeno na minimum. S obzirom da se rana ne ušiva, zarastanje je znatno brže.

Kada je vreme da posetite stomatologa

Lumident Studio – stomatološka ordinacija na Vračaru, oslobodiće vas problema izražene resice na brz i potpuno siguran način. Zakažite na vreme pregled ili nas posetite kako biste saznali detaljnije informacije o frenektomiji.

read more