Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Gingivektomija - Kada je neophodna ova hirurška intervencija?

Gingivektomija - Kada je neophodna ova hirurška intervencija?

Gingivektomija predstavlja hiruršku intervenciju kojom se odstranjuje deo mekih tkiva kako bi se korigovali defekti morfologije, položaja i / ili količine gingive oko zuba.

Samo ime ukazuje na prirodu procedure. Naime, naziv potiče od latinskih reči „gingiva“, tj. desni i „ectome“, što znači “odseći”, te u bukvalnom prevodu je „odsecanje desni“.

Ipak, trebate imati u vidu da se ovim procesom ne odstranjuje gingiva u celini već samo jedan njen deo. Odnosno, deo koji čini meki zid parodontalnog džepa. Zbog toga se često naziva i parodontalna plastična mukogingivalna hirurgija.

Gingivektomija je česta intervencija, te vam stomatološka ordinacija Lumident Studio otkriva kada je ona potrebna.

Kada se izvodi gingivektomija?

Gingivektomija je razvijena kao terapijska procedura za lečenje parodontopatije u sklopu režanj operacije. Primenjuje se za uklanjanje obolelog tkiva desni kada je meki zid postao rigidan ili izrazito istanjen, te u tom slučaju konzervativna obrada džepova ne može da pruži adekvatne rezultate. Zahvaljujući ovoj proceduri omogućeno je pravilno zaceljivanje desni tako da se stvaraju bolji uslovi za održavanje oralne higijene. Samim tim i ublažavanje napredovanja parodontopatije.

Gingivektomija

Hirurška intervencija odstranjivanja dela mekih tkiva se obavlja i pri procesu koji je lokalizovan u interradikulamim prostorima, tj. za uklanjanje suprakoštanih parodontalnih džepova, koji su u predelu račvanja korenova.

Sa razvojem stomatologije, gingivektomija je dobila širu primenu, te se danas koristi i u okviru ortodontske terapije i kao deo preprotetske pripreme za postavljanje krunice ili fasete. Takođe, značajna je estetska procedura, jer se njome otklanja gummy smile. U tom slučaju čitav proces se naziva gingivoplastika.

Pojedini pacijenti imaju izražene spuštene desni koje pokrivaju veći deo površine zuba. Tada se pomoću gingivektomije preoblikuje linija zubnog mesa tako da se produžava vidljivi deo zuba i postiže skladan odnos između gingive i zuba.

Kako se izvodi gingivektomija?

Gingivektomija se izvodi uz primenu lokalne anestezije, te je čitava intervencija potpuno bezbolna. Pre početka vrši se detaljni pregled, a ukoliko je potrebno i skidanje kamenca. Zatim se određuje dubina parodontalnih džepova pomoću specijalnog instrumenta koji se sastoji iz 2 kraka. Jedan krak tzv. markera je tanak i šiljat. Dok se na vrhu drugog nalazi zubac pod uglom od 90 stepeni koji se postavlja u parodontalni džep do njegovog dna.

Zatvaranjem instrumenta zubac probija gingivu, te posle vađenja na površini gingive ostaje mala krvava tačka koja označava dubinu parodontalnog džepa. Na taj način se utvrđuje deo obolelog tkiva desni koji treba odstraniti.

Odstranjivanje dela mekih tkiva može se obaviti klasičnim rezom ili laserom. Izbor metode zavisi od količine gingive koju treba ukloniti, kao i od problema koji se rešava gingivektomijom. Kod pojedinih pacijenata vrši se kombinovanje ove 2 tehnike.

Bez obzira na način izvođenja, vreme intervencije je kratko, a oporavak brz i jednostavan.

Gingivektomija

Stomatološka ordinacija Lumident Studio ima tim vrhunskih specijalista parodontologije i oralne medicine, specijalista oralne hirurgije, specijalista stomatološke protetike, kao i specijalista dečije i preventivne stomatologije koji će pronaći najbolje rešenje za svaki vaš problem kako sa zubima, tako i desnima.

 

read more