Halitoza predstavlja pojavu lošeg, neprijatnog mirisa iz usta prilikom govora.

Poreklo zadaha je dvojako, oralno, što i jeste najčešće kada su izvori neprijatnog mirisa u samoj usnoj duplji. To mogu biti naslage, mnoštvo karijesnih zuba, parodontalni džepovi, apsces…

Pored oralnog uzrok može biti i ekstraoralni, kada je fetor zapravo posledica oboljenja nekih drugih organa, najčešće želuca, jetre i bubrega.

Stomatodisordia ili foetor ex ore, kako se na latinskom naziva, je veoma neprijatno stanje. Ne samo za osobu koja pati od problema već i za okruženje. On direktno utiče na samopouzdanje, a nije redak slučaj da zbog lošeg zadaha iz usta pacijenti postaju asocijalni. Ukoliko se halitoza ne otkloni može dovesti, čak, do psihičkih problema, kao što su depresija i anksioznost.

Iako korišćenje žvaka i bombona bez šećera, tečnosti za ispiranje usta, kao i veštačke pljuvačke u ekstremnim slučajevima suvoće usta, privremeno otklanjaju loš zadah, halitoza se mora lečiti, jer, lepi i zdravi zubi jedino uz svež, prijatan dah su sinonim za zdrav organizam i pravilan način života.

Stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio vam skreće pažnju na izazivače lošeg zadaha.

Halitoza nije bolest, već simptom

Najnovija istraživanja pokazuju da skoro svaka druga osoba ima loš zadah. Treba imati u vidu da halitoza nije bolest već simptom različitih zdravstvenih problema. Najlakše se prepoznaje po belim naslagama na jeziku i obrazima i sekretu koji se iz nosa sliva po zadnjem zidu ždrela.

Intenzitet zadaha se razlikuje u toku dana. Najizraženiji je ujutru, nakon buđenja, dok u toku dana je lučenje pljuvačke veće pa je i dah prijatniji. Intenzitet neprijatnog zadaha zavisi ne samo od doba dana, već i od starosti, ishrane. Nekada je čak izazvana fiziološkim stanjima, kao što je menstrualni ciklus kod žena.

Halitoza – loše oralno zdravlje i bakterije su glavni uzročnici

U preko 80 odsto slučajeva halitoza je izazvana lošom ili nikakvom higijenom usta i zuba. Tada, hrana koju unosimo tokom jela ostaje nataložena na zubima i jeziku, te predstavlja dobru podlogu za razmnožavanje bakterija koje dovode do neprijatnog mirisa.

Halitoza

Zbog toga svaki stomatolog svojim pacijentima naglašava značaj održavanja oralne higijene. Ona podrazumeva i pranje jezika tj. uklanjanje naslaga sa njegove površine od baze prema vrhu, specijalnim čistačima namenjenim za tu svrhu, kao i upotrebu dentalnog konca.

Takođe, ukoliko se ne vrši redovno skidanje kamenca sa zuba javlja se gingivitis, a kasnije i paradentoza (parodontopatija), u toku koje dolazi do pojave parodontalnog džepa – prostora koji je sam po sebi ispunjen bakterijama, naslagama i raspadnim produktima tkiva.

Veoma je česta pojava da nelečeni karijes izaziva loš dah, jer je upravo takav zub pogodno tlo za bakterije koje stvaraju halitozu, a u pojedinim slučajevima se može razviti kod ljudi sa protetskim nadoknadama.

Halitoza izazvana smanjenim lučenjem pljuvačke

Neprijatan miris može da izazove i smanjena količina pljuvačke zbog suvih usta – kserostomije. Tada izostaje prirodno spiranje, čišćenje nakupljenih naslaga, pa se nakupljaju bakterije čijim raspadanjem se javlja neprijatan zadah iz usta.

Smanjeno lučenje pljuvačke uzrokovano je problemima pljuvačnih žlezda, uzimanjem velikih količina pojedinih lekovima, menopauzom, “disanjem na usta”. Mada suva usta mogu da ukazuju i na ozbiljnija oboljenja kao što je dijabetes.

Da bi se podstaklo lučenje pljuvačke treba uzimati što više tečnosti i koristiti kisele sokove (isceđen limun i pomorandžu), bombone, žvake i drugu kiselu hranu.

Halitoza izazvana ekstraoralnim uzrocima

Ako se otklone svi dentalni uzročnici, a loš zadah je i dalje prisutan, onda je on simptom neke bolesti u organizmu.

Da biste proverili da li halitoza dolazi iz usta ili nekog organa možete obaviti Breningov test. On se izvodi tako što zatvorite usta i izdahnete na nos sa šakom preklopljenom preko nosa. Ukoliko osetite neprijatan miris, nešto se dešava van usne duplje.

Naime, halitoza može nastati kod bolesti respiratornih puteva, digestivnog trakta i somatskih oboljenja. Tj. ona je simptom širokog spektra problema organizma – od upale sinusa, preko oboljenja bubrega, pa do ciroze jetre.

Hronični bolesnici koji vode računa o svom oralnom zdravlju nemaju loš zadah uz redovne posete lekaru. Što znači da halitoza nije obavezna pojava neke bolesti, već uzročnici mogu biti i druge prirode.

Kako se leči halitoza?

Halitoza se, pre svega, rešava promenom životnih navika. To znači izbegavanje cigareta, alkoholnih pića i hrane koja se teško vari i koja ima neprijatan miris. Zatim, održavanje dobre oralne higijene i redovne posete stomatologu.

Halitoza

U lečenje halitoze primarno su uključeni specijalisti parodontologije i oralne medicine. Upravo takav tim stručnjaka ima stomatološka ordinacija Vračar, Lumident Studio. One će vam pomoći da pronađete uzrok lošeg zadaha kako bi se ciljano delovalo na otklanjanje. Takođe, pružiće vam sve potrebne savete vezane za pranje zuba, kao i za namirnice koje doprinose svežem dahu.

Ukoliko zubar Vračar proceni da uzrok ne leži u usnoj duplji, treba se obratiti lekaru specijalisti na dalje analize.

Ne dozvolite da vam loš zadah naruši društveni i poslovni život, zakaži pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.