Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Heilitis

Heilitis

Heilitis je jedna od najčeših bolesti usana.

Za očaravajući osmeh glavnu ulogu imaju lepi i zdravi zubi. Oni obasjavaju čitavo lice dajući mu mladalački izgled. Svakako, za celokupni utisak podjednako su važne i negovane usne.

Međutim, usne nisu samo vaš estetski detalj, već poput zuba odraz celokupnog zdravlja. Odnosno, one su najbolji pokazatelj brige o telu, kao i različitih procesa koji se odigravaju unutar njega.

S obzirom da usne nemaju nikakve hidratantne znojne žlezde osetljivije su na delovanje negativnih faktora iz spoljašnje sredine, pa pod naletima vetra ili jakih sunčevih zraka vrlo brzo izgube svoju mekoću, postajući suve i ispucale. Nije redak slučaj da su ispucale usne posledica upalnog procesa, tada je reč o zapaljenju usana, koje se naziva heilitis.

Baš kao stomatitis, tako se i ovo oboljenje manifestuje u više oblika. Koji su najčešći otkriva vam Lumident Studio stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Ljuspasti heilitis

Kao što i sam naziv kaže, ljuspasti heilitis (cheilitis exfoliativa) predstavlja pojavu kod koje se gornji sloj sluzokože usana skida u vidu ljuspica.

Heilitis

 

Promene se javljaju na donjoj usni i povezane su sa lošim životnim navikama, pre svega, sa pušenjem. Posebno je otežavajuće kada je izazvan griženjem ili prekomernim lizanjem usana. Nesvesno osobe nastavljaju sa ovom štetnom radnjom dovodeći do ulceracija na usnama. I nedostatak vitamina B, kao i izloženost vetru i suncu svrstavaju se u moguće faktore.

Pojedini stručnjaci ljuspasti heilitis posmatraju kao simptom drugih bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da 87 odsto osoba koje pate od depresije, anksioznosti ili poremećaja ličnosti imaju problem sa suvim usnama, kako se još ova vrsta heilitisa naziva, dok je registrovan kod 47 odsto pacijenata sa poremećajima u radu štitne žlezde.

Kako je oboljenje veoma uporno, neophodno je pronaći odgovarajuću terapiju koja će sprečiti novu pojavu.

Angularni heilitis

Angularni heilitis, tzv. žvale javlja se u uglovima usana. Tačnije, bolest počinje crvenilom koje se polako širi, da bi se, zatim, od uglova usana prema koži javile fisure, neretko pokrivene krvavim krastama, pa se pri govoru i jelu oseća peckanje i bol.

Ovo hronično zapaljenje obično je izazvano gubitkom visine zagrižaja usled nedostatka zuba. Tada u uglovima usana nastaje prostor pogodan za razvoj gljivica i bakterija koje dovode do infekcije. Najčešće su u pitanju Candida albicans i Stafilokokus aureus.

Kod starije generacije uzrok mogu biti i loše totalne proteze, dok kod dece se javlja stavljanjem prljavih ruku u usta.

Angularni heilitis nastaje i usled anemije, nedostatka vitamina B9 i B12, gvožđa i cinka. Često prati i dijabetes, alergije i sindrom suvih usta.

Bolest ne samo da je neprijatna, već može trajati godinama. Zato je važno u što ranijoj fazi otkriti njen uzrok da bi se na vreme prepisala odgovarajuća terapija.

Alergijski heilitis

Alergijski heilitis je posledica alergijske reakcije na neku supstancu. Kod većine to je sastojak iz ruža za usne, pa se opravdano smatra bolešću mlađih žena.

Heilitis

Ovu vrstu heilitisa karakterišu crvene, otečene usane. Burna reakcije može se manifestovati i pojavom plikova koji prskanjem ostavljaju veoma bolne rane. Srećom, problem se otklanja antihistaminskom mašću.

Ukoliko imate problem sa bilo kojom vrstom heilitisa nemojte da čekate da se produbi. Stručni tim stomatološke ordinacije Lumident Studio i u vanrednoj situaciji vam može pomoći svojim savetima.

 

read more