Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Implanti - Najbolje rešenje za nadoknadu izgubljenih zuba

Implanti - Najbolje rešenje za nadoknadu izgubljenih zuba

Implanti predstavljaju specijalno dizajnirane konstrukcije od titanijuma koje služe za nadoknadu izgubljenih zuba.

Iako spadaju u najmoderniju metodu koja je donela pravu revoluciju u savremenoj stomatologiji, zubni implanti su poznati dugi niz godina. Zapravo, prve verzije pojavile su se početkom 20. veka, a vezivale su se za zlatne krunice. Ubrzo su otkrivene prednosti titanijuma, te je 1965. godine Brånemark upotrebio prvi titanijumski implant.

Vremenom, kako su se razvijali stomatološki materijali i usavršavale procedure, implanti su postali najbolje rešenje za nedostajuće zube. U pitanju su cilindrični šrafovi koji su napravljeni od čistog titanijum ili titanijumske legure koji preuzimaju ulogu korena zuba. S obzirom da je materijal biokompatabilan srastanje sa viličnom kosti je pravilno i bez rizika od alergijske reakcije ili odbacivanja organizma.

Indikacije za ugradnju zubnih implanata

Mnogi smatraju da se implanti mogu koristiti samo u slučaju gubitka jednog zuba, što je pogrešno. Verovali ili ne, pomoću njih možete rešiti svaki nedostatak zuba.

Kod delimične bezubosti oni služe kao nosači mosta. Ukoliko je u pitanju potpuna bezubost predstavljaju osnovu za postavljanje proteza. Tada se izvodi All on 4 tretman u kome se pomoću samo 4 implanta uspešno rekonstruiše čitav zubni niz. Pri čemu se obezbeđuje bolja stabilnost i veći komfor u odnosu na klasične totalne proteze.

Implanti

Implanti se mogu postaviti i u slučajevima nedostatka koštane mase, što ranije nije bilo moguće. Naime, odlaganje naknade zuba vremenom dovodi do atrofiranja kosti, te je neophodno operativna procedura poznata pod nazivom augmentacija kosti. Na taj način se postiže dovoljni volumen vilične kosti kako bi mogao nesmetano da se ugradi implant.

Imajući ovo u vidu možemo slobodno da kažemo da ne postoje ikakva ograničenja za nadoknadu zuba putem implanta. Ipak, morate znati da se mogu javiti kontraindikacije kod osoba koje pate od nekontrolisnog dijabetesa, koriste imunosupresivnu terapiju ili su se ranije izlagali zračenju u predelu vilice.

Koje su prednosti ugradnje implanta?

Zahvaljujući zubnim implantima imaćete osmeh kakav ste oduvek želeli, te ne čudi što predstavljaju osnovu za Hollywood smile.

Osim besprekorne estetike i mladalačkog izgleda lica implanti čuvaju okolne zube. Njihovo postavljanje ne zahteva brušenje susednih, zdravih zuba kao kod tradicionalnih metoda nadoknade. Takođe, nisu potrebne ikakve korekcije prilikom ugradnje, jer ne zavise od susednih zuba. Samim tim je čitava procedura znatno lakša, bez obzira što pacijentima često deluje veoma komplikovano.

Kako se sile prilikom žvakanja prenose kroz implantat do kosti stimuliše se njen prirodni proces obnavljanja. Time se sprečava dalja resorpciju vilične kosti.

Zubni implanti funkcionišu na isti način kao i prirodni zubi, ali su jači od njih. Čak ni tokom godina upotrebe ne gube čvrstinu, što nije slučaj sa klasičnim protezama.

Dodatna prednost se ogleda u činjenici da se na njima ne razvija karijes. Ipak, ne znači da treba da zanemarite oralnu higijenu, jer postoji opasnost od nastanka bolesti desni.

Da li je ugradnja implanta bolna?

Ugradnja implanata je bezbedna i potpuno bezbolna procedura. Mnogi pacijenti ističu da je prijatnija od regularnog vađenja zuba.

Pre početka neophodno je obaviti ortopansko snimanje zuba koje pruža stomatologu uvid ne samo u stanje zuba, već i vilične kosti.

Implanti

Hirurško-implantski postupak se obavlja pod lokalnom anestezijom, a nakon njega implant se ostavlja bez opterećenja kako bi mogao da sraste sa okolnom kosti i stvori jaku biološku vezu. Tokom tog perioda pacijent nosi privremenu krunicu ili protezu čime nije narušen njegov osmeh.

Nakon 3 do 6 meseci, tj. kada se završi proces osteointegracije, postavlja se protetika na implantima.

Podarite svom lice savršen osmeh, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

read more
Posted Comments
 • Hipodoncija || LUMIDENT STUDIO
  Hipodoncija || LUMIDENT STUDIO
  […] Implanti se ugrađu kada se završi vertikalni rast alveolarne kosti, a nakon perioda strastanja na njih se postavljaju bezmetalne krune. […]
  reply
 • Zubni implanti -Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  Zubni implanti -Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  […] Implanti za zube su cilindrični šrafovi koji se ugrađuju u kost vilice sa ciljem da zamene koren zuba koji nedostaje. Napravljeni su od čistog titanijuma ili titanijumske legure tako da ih odlikuje izuzetna biokompatabilnost. Što znači da ne postoji opasnost od odbacivanja organizma, alergije, niti bilo koje druge negativne reakcije. […]
  reply

Comments are closed.