Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Implanti - Način da nadoknadite izgubljeni zub

Implanti - Način da nadoknadite izgubljeni zub

Implanti su jedna od čestih stomatoloških metoda koja se primenjuje u slučaju nedostatka jednog ili više zuba.

Na žalost, ponekad strah od stomatologa dovodi do odlaganja poseta sve dok problem ne postane tako velik da je krajnji rezultat vađenje zuba. Takođe, paradentoza u poslednjem stadijumu izaziva povlačenje čitave vilične kosti i ispadanje zuba. Na žalost, ni u ovim situacijama lečenje nije moguće sprovesti, te implanti postaju najbolje rešenje.

Šta su zubni implanti?

Implanti su specijalno dizajnirane konstrukcije od titanijuma koje se ugrađuju u vilicu. Oni stvaraju čvrstu vezu sa kosti i služe kao zamena za koren nedostajućeg zuba. Nakon 6 nedelja do 3 meseca implanti srastaju sa kosti i postaju nosač za protetske nadoknade – krunicu, most ili protezu.

Zubni implanti su potpuno biokompatibilni sa tkivom. Ova njihova karakteristika daje sigurnost da neće doći do alergijske reakcije, kao ni do odbacivanja implanta od strane vašeg organizma.

Razvoj

Verovali ili ne, postaje podaci da su se ljudi od davnina trudili da zamene zub koji je nedostajao nekom vrstom implanta. Tako je pre 4000 godina u Kini korišćene kukica od bambusa. A u Starom Egiptu u tu svrhu korišćeni su plemeniti metali.

Pojavili su se početkom 20. veka. Prvi primer jeste greenfield implantatni sistem iz 1913. godine koji se vezivao za zlatnu krunicu. Vrlo brzo su Bothe, Beaton i Davenport uvideli prednosti titanijuma kao materijala koji bi se stavljao u viličnu kost. Zahvaljujući brojnim istraživanjima 1965. godine Brånemark je upotrebio prvi titanijumski implant kod ljudi. Tada je nastao i naziv oseointegracija, što označava prijanjanje kosti uz titanijum.

Vrste implanata

Postoje brojni kriterijumi na osnovu kojih se vrši njihova podela. Najznačajnija je na mestu ugradnje i nameni, pa postoje: transdentalni, endoosealni, subperiostalni i intramukozni implanti.

Implanti

Transdentalni implanti su najčešće igličastog oblika. Ugrađuju se ne direktno u kost, već se postavljaju kroz kanal korena zuba. Kako su duži od korena zuba pružaju veću stabilnost.

Endoosealni implanti su najviše u upotrebi, u čak 95 odsto slučajeva. Imaju oblik šrafa ili cilindra koji se posebnim postupkom ugrađuje u koštano tkivo.

Subperiostalni implanti su mrežastog oblika i postavljaju se neposredno ispod površine kosti. Vrlo se retko koriste, tj. samo kada, zbog izraženijeg propadanja zubnog nastavka vilice, nije moguće ugraditi endoosealni implant.

Intramukozni implanti, takođe, se primenjuje retko. Razlog za to je ugradnja u sluzokožu koja može da dovede do komplikacija.

Prednosti u odnosu na druge metode

Implantologija, kao posebna grana stomatologije, donela je velike prednosti.

Prva i najbitnija za mnoge pacijente jeste estetika. Implanti izgledaju kao prirodni zubi. Takođe, i osećaj je isti kao kod prirodnih. Čitav proces je bezbolan i radi se u lokalnoj anesteziji.

Za razliku od mostova, ovde nema brušenja okolnih zuba. Samim tim što se njima ne narušava kvalitet ostalih zuba, implanti su fiziološki i funkcionalno opravdanija metoda nodoknade izgubljenih zuba. Ovo je jedna od najčešćih razloga zbog kojih se pacijenti odlučuju upravo za implante.

S obzirom da gubitak jednog ili više zuba dovodi do poremećaja funkcije žvakanja, a zatim i do daljih oštećenja vilice, ugradnjom zubnih implantata stimuliše se okolna kost i sprečava njena resorpcija.

I što je najbitnije, implanti mogu da traju do kraja života. Naravno, njihov vek zavisi i od toga kakvo je vaše oralno zdravlje, kao i da li idete na redovne kontrole i skidanje kamenca sa zuba.

Stomatološka ordinacija Vračar Lumident Studio je tu da vam pomogne prilikom svakog nedostatka.

Implanti

Stomatološki materijali koje koristimo za njihovu izradu su vrhunskog kvaliteta, jer su lep osmeh i zadovoljni pacijenti naša najveća satisfakcija.

read more
Posted Comments
 • Zubni plak - Kako nastaje i kako se najlakše otklanja || LUMIDENT
  Zubni plak - Kako nastaje i kako se najlakše otklanja || LUMIDENT
  […] bezbojnu lepljivu masu, koja se stvara na zubima i desnima, ali i fiksne i totalne proteze, kao i implanti, mostovi i krunice su podložni formiranju naslaga. Što znači da je dentalni plak nemoguće u […]
  reply
 • Sve što treba da znate o implantima || LUMIDENT STUDIO
  Sve što treba da znate o implantima || LUMIDENT STUDIO
  […] se implanti smatraju izumom moderne stomatologije otkriveni su još početkom 20. veka, da bi pravi razvoj […]
  reply
 • Ugradnja implanata - Brzo i bezbolno do savršenog osmeha || LUMIDENT
  Ugradnja implanata - Brzo i bezbolno do savršenog osmeha || LUMIDENT
  […] najbolja nadoknada, jer nijedna druga opcija nema toliku funkcionalnu efikasnost i dugotrajnost kao implanti, zbog čega su oni postali neizbežna metoda rekonstrukcije izgubljenih […]
  reply

Comments are closed.