Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Kako izbeći pojavu lošeg zadaha?

Kako izbeći pojavu lošeg zadaha?

Kako izbeći pojavu lošeg zadaha, pitanje koje “muči” mnoge ljude.

Halitoza ili na latinskom foetor ex ore je pojava sa kojom se gotovo svaki čovek na svetu susreo. Po najnovijim statistikama pola planete ima loš zadah, dok u našoj zemlji svaka treća osoba.

U najvećem broju slučajeva loš zadah izazivaju bakterije koje žive na jeziku i džepovima između zuba i desni. Upravo su one “krivci” za bolesti desni, tj. gingivitis i parodontopatiju.

Međutim, halitoza nastaje i kao simptom nekog drugog problema. Tako na primer sindrom suvih usta dovodi do smanjene količina pljuvačke, pa izostaje prirodno čišćenje zuba i usne duplje. Samim tim se pojavljuje loš zadah zbog raspadanja nakupljenih bakterija.

Takođe, mnoge bolesti respiratornih puteva, digestivnog trakta i somatska oboljenja uzrokuju neprijatan zadah.

Kako izbeći pojavu lošeg zadaha otkriva vam u ovom blogu Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Kako izbeći pojavu lošeg zadaha zdravom ishranom

Loš zadah utiče na komunikaciju sa ljudima, pa i samopouzdanje. Da biste izbegli ove neprijatne situacije neophodno je da promenite životne navike.

Pre svega, konzumirajte što više zelenog lisnatog povrća ili ceđenih sokova. Ove namirnice su bogate hlorofilom koji ne samo da uništava mikrobe u ustima, već i toksine u probavnom sistemu.

Ukoliko je loš zadah izazvan nedovoljnim lučenjem pljuvačke uvrstite u svoj jelovnik jabuke, šargarepe, celer. Naravno, nemojte da zaboravite na dnevni unos vode. Preporučljivo je da pijete vodu pola sata pre jela i 3 sata nakon.

Obilje vitamina C uništava bakterije u ustima. Pa, pored dodataka prehrani, konzumirajte voće bogato ovim vitaminom, kao što su kivi, pomorandža, grejpfrut, jagode…

Kako izbeći pojavu lošeg zadaha

Japanski naučnici su otkrili da je jogurt prirodni lek za loš zadah. Te je njihov odgovor na pitanje: “Kako izbeći pojavu lošeg zadaha” ispijanje dve šolje ovog napitka svakog dana. Naime, jogurt smanjuje krvarenje desni i ublažava želudačne tegobe. Ujedno, uklanja bakterije zaslužne za pojavu zadaha.

Dobra oralna higijena protiv lošeg zadaha

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja. Pa je veoma važno održavati oralnu higijenu. Ona podrazumeva pranje zuba nakon svakog jela, a minimum dva puta dnevno. Nažalost, mnoge studije su pokazala da oko 55 odsto žena na svetu pere zube dva puta dnevno. Dok je taj procenat kod muškaraca niži – iznosi samo 49 odsto.

Za svež dah morate voditi računa o pravilnoj tehnici pranja, kao i upotrebi odgovarajuće paste i četkice za zube. S obzirom da postoji razlika između električnih i običnih četkica, stomatolozi preporučuju upotrebu električnih. Ove četkice bolje čiste prostor između zuba i desni, gde se najčešće zadržavaju ostaci hrane koji dovode ne samo do lošeg daha, već i ozbiljnih problema.

Prilikom pranja zuba obavezno je i pranje jezika, kao i upotreba antibakterijske tečnosti za ispiranje usta. Dok konac za-zube trebate najmanje jednom dnevnom da koristite kako biste očistili teško dostupna mesta.

Redovne kontrole kod stomatologa

Prilikom razmatranja kako izbeći pojavu lošeg zadaha ključnu ulogu imaju godišnje posete stomatologu. Upravo bakterije koje dovode do lošeg zadaha izazivaju karijes.

Osim kvara one dovode i do taloženja zubnog plaka. Pa ukoliko se ne vrši redovno skidanje kamenca sa zuba može nastati loš zadah, ali i paradentopatija.

Kako izbeći pojavu lošeg zadaha

Nemojte da dozvolite da loš dah kvari vašu prirodnu lepotu, posetite na vreme stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

 

read more