Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Karijes kao posledica loših navika u ishrani

Karijes kao posledica loših navika u ishrani

Karijes kao posledica loših navika u ishrani čest je problem ljudi širom sveta.

Procenjuje se da se godišnje pojavi oko 2 ipo milijarde novih slučajeva karijesa, ni situacija u našoj zemlji nije nista povoljnija. Prema poslednjim statističkim podacima Zavoda za stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu svaka druga osoba starija od 50 godina ima u vilici više pokvarenih od zdravih zuba, dok svaki osmi građanin Srbije nema nijedan zub.

Nažalost, karijes kao posledica loših navika u ishrani je pojava koja se sreće i kod najmlađih. Mnogi roditelji smatraju da su mlečni zubi “zamenjivi”, pa da im ne treba posvećivati veliku pažnju, niti ih popravljati. Ovakvo pogrešno mišljenje dovelo je do alarmante situacije kod dece uzrasta od 3 do 8 godina.

Karijes kao posledica loših navika u ishrani

Imajući u vidu da karijes utiče na celokupno zdravlje, krajnje je vreme da se svest o oralnoj higijeni, redovnim posetima stomatologu, pa i zdravim navikama u ishrani podigne na viši nivo.

Karijes i navike u ishrani imaju uzročno-posledičnu vezu

Pravilno pranje zuba ujutro i uveče, upotreba tečnosti za ispiranje usta, interdentalne četkice ili zubnog konca čine osnovu zdravlja zuba. Ukoliko se ne primenjuju pojavu karijesa nemoguće je izbeći.

Razlog za to leži u činjenici da unošenje hrane u toku dana pogoduje razvoju bakterija, tako da one razlažu ugljene hidrate iz namirnica i stvaraju kiselinu koja deluje na površinu zuba, na  taj način slabe njegovu čvrstinu.

Vremenom formira se karijes, koji, pak, preti da prodre u dublje strukture zuba, izazivajući propadanje živca. U tom slučaju neophodno je lečenje kanala korena zuba.

Pored hrane koja šteti zubima, način pripreme, pa i navike u ishrani mogu biti uzročnici kvara. Sa druge strane, nelečeni karijes dovodi do poremećaja u radu digestivnog trakta, onemogućavajući žvakanje hrane, pa se samim tim, problemi sa zubima produbljuju.

Koje loše navike u ishrani izazivaju karijes?

Pre svega, slabo žvakanje hrane se negativno odražava na zdravlje zuba, posebno kada je reč o mekanoj hrani. Ona se lepi na zube i zadržava na mestima koja su teško dostupna za čišćenje četkicom. Upravo zbog toga svaki zalogaj treba da se sažvaće najmanje 10 do 20 puta.

Karijes kao posledica loših navika u ishrani

Takođe, poželjno je da birate tvrde (žilave) namirnice. Na taj način se podstiče lučenje pljuvačke koja ima ulogu samoprečišćavača zuba i usne duplje, pa je opasnost od karijesa znatno manja.

Grickanje leda je česta navika ljudi. Ma koliko vam to delovalo kao dobro osveženje tokom vrelih dana, zapravo, je veoma loša ideja. Čvrsta forma kockica može da ošteti površinu zuba, prouzrokujući kvar i zubobolju.

Verovali ili ne, karijes kao posledica loših navika u ishrani može biti vezan i za, naizgled, zdrav način života. Naime, dijetalni režim ishrane, ponekad, je siromašan hranjivim materijama. Naročito se nedostatak kalcijuma, proteina i vitamina C i B negativno odražava na zube. Čak i ispijanje isključivo flaširane mineralne vode nije preporučljivo. Ona, obično, sadrži manje fluora nego što je potrebno, pa struktura zuba postaje manje otporna na kvarove.

Karijes može da dovede do ozbljnih zdravstvenih tegoba

Nelečeni karijes povećava rizik od infarkta miokarda i tromba. Zatim, može biti direktni uzročnik pojave atipične plućne bolesti, koja je izazvana bakterijama iz usne duplje.

Karijes kao posledica loših navika u ishrani

Pokvareni zubi utiču i na bubrežni i lokomotorni sistem. Izazivaju promena i na koži i očima, pa i na kosi, dovodeći do opadanja, tj. alopecije.

Nemojte da dozvolite da loše navike u vašem životu naruše lepotu osmeha. Posetite na vreme stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

 

 

read more