Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694

LASERSKA TERAPIJA

Laseri se danas primenjuju u svakodnevnoj stomatološkoj praksi. Rad lasera zasniva se na svetlosti elektromagnetnog zračenja. U zavisnosti od tkiva na koje deluje laser je podeljen na lasere visoke-energije i lasere niske energije zračenja.

Jedan od tipova laserske terapije je Fotodinamska terapija. Fotodinamska terapija bazira se na primeni lasera niske energije zračenja koji aktivira fotoaktivnu materiju. Fotoaktivna materija ima mogućnost da se veže za razne štetne celije tkiva, bakterije, gljivice i viruse, koji uz aktivaciju lasera bivaju eliminisani.

Njega ogromne mogućnosti našla je primenu u parodontologiji, endodonciji, terapiji nekih oralnih bolesti (kandida), tokom svih hirurških terapija.

Ono sto je važno razumeti je da sama suština lečenja parodontopatije eliminacija bakterija i
svih pataogena koji perzistiraju u upaljenim desnima i džepovima. Ručna obrada džepa ima uspešnost oko 75% u eliminaciji bakterija i konstantno doprinosi ponovnoj ali daljoj infekciji. Zato je preporuka da nakon obrade parodontalnog džepa se primeni laserska-fotodinamska terapija.

Sam proces je bezbolan i traje oko 30 minuta. Tretman se preporučuje 7 dana nakon kauzalne terapije.

https://lumidentstudio.rs/wp-content/uploads/2018/08/lasaer-lumident-studio-600x450.jpg

Da li je korišćenje lasera zapravo rešenje problema?

Prosto sečenje desnih sa lasrom ili sama primena lasera za obradu parodontalnog džepa nije rešenje problema. Iako jako lepo zvuči: sečenje desnih bez krvi, bez bola, lečenje parodontopatije samo laserom... sve je to idelano ali dalemo od idealnog, jer nakon kratkog perioda sve se brzo vrati na prvobitno a nekad i na još gore stanje.

Zato je neophodno prvo ručno ukloiti patološki sadržaj, obraditi džepove, očistiti kamenac i zubni plak i tek onda tako pripremnjen teren tretirati laserom koji ce pobiti sve loše bakterije i svesti ponovno javljanje parodontapatije na minimum.

U zavisnosti od stadijuma parodontoze, ova terapija se moze završiti samo na obradi parodontalnih džepova-kauzalna terapija sa primenom fotodinamske terapije ili ako je došlo do napredovanja bolesti i gubitka kosti, nakon ove kauzalne terapije poterbno je uraditi hiruršku terapiju.

Laser nije svemoguć i treba znati da kost sama od sebe se neće vratiti, zato u te parodontalne džepove koji su predhodno obradjeni i tretirani fotodinamskom terapijom, potrebno je dodati veštacku kost,

Sav uspeh terapije zavisi i od redovnih kontrolnih pregelda.

Laserska fotodinamska terapja

https://lumidentstudio.rs/wp-content/uploads/2018/08/Laser-lumident-ordinacija-600x450.jpg

Fotodinamska terapija je koncept koji se bazira na primeni lasera male energije zračenja i fotoaktivne materija.

Fotoaktivna materija je najčešće plave boje. Ona se nanosi na tkivo ili površinu zuba, implanta i nakon par minuta vezuje štetne materije, ćelije, bakterije, viruse, gljivice, i boji ih. Laser niske talasne dužine aktivira ovu materiju i na taj nacin dolazi do uništenja svih vezanih materija, ćelija, bakterija, gljivica.

Primenom klasičnih metoda  samo se oko 50 do 75% ubijaju svi štetni mikroorganizmi, što vremenom dovodi do ponovonog javljanja oboljenja i upalnih procesa. Zato je preporuka da se nakon primenjenih konvencionalnih terapija tkivo tretira sa fotodinamskom terapijom. 

Iako je dovoljan jedan tretman ovim laserom, nekad kod upornih upalnih slučajeva neophodno je primeniti ovu terapiju 2-3 puta ili održavati postignute rezultate na mesečnom ili tromesečnom periodu.

Kada se primenjuje?

Terapiji parodontopatije tj parodontoze, nakon obrade parodontalnih džepova

Preprotetskoj pripremi tkiva, nakon brušenja zuba

Hirurškoj terapiji parodontopatije

Tokom apikotomije, tj hirurške terapije čista i patoloških procesa

Kod bolesti oko implantata

Terapiji gangrenoznih zuba

Terapiji zuba sa malim cistama koje nisu za hiruršku terapiju

Ubrzava i smanjuje bol nakon ekstrakcije zuba i umnjaka