Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Lokalna anestezija u stomatologiji

Lokalna anestezija u stomatologiji

Lokalna anestezija u stomatologiji predstavlja proces ubrizgavanja male količine anestetika koji utiče na nervne snopove tako da zaustavlja prenos bola.

Za razliku od opšte, lokalna anestezija izaziva utrnulost predela koji treba da se podvrgne stomatološkoj proceduri, ali je pacijent sve vreme svestan. Samim tim omogućena je saradnja sa stomatologom tokom intervencije.

U osnovi, lokalna anestezija u stomatologiji se deli u 2 grupe. Infiltracijska, tj. pleksus-anestezija se obično koristi za izvođenje zahvata u gornjoj vilici, pri čemu se aplicira neposredno uz koren zuba. Za intervencije na donjoj vilici primenjuje se provodna, tzv. mandibularna anestezija. S obzirom da je kost deblja anestezira se izlazište donjeg alveolnog živca na unutarnjoj strani uzlaznog kraka donje vilici. U ovom slučaju anestezijom je zahvaćeno šire područje.

Koje su prednosti upotrebe lokalne anestezije u stomatologiji?

Bol je jedan od glavnih razloga zašto se javlja dentalna fobija. Ovaj iracionalni strah dovodi do odlaganja posete stomatologu, što ostavlja posledice ne samo na zdravlje zuba, već čitavog organizma.

Lokalna anestezija u stomatologiji

Srećom, razvoj nauke i tehnologije omogućio je primenu lokalne anestezije u stomatologiji koja ima za cilj potpunu eliminaciju bola. Time je obezbeđeno nesmetano izvođenje i najzahtevnijih intervencija. Ujedno, pružan je komfor pacijentu tako da ne postoji strah, niti osećaj neprijatnosti.

Lokalna anestezija je laka za upotrebu, a efekat primene je veoma brz. Dovoljno je 5 do 15 minuta za dejstvo anestetika. Na taj način se u velikoj meri ne produžava vreme procedure koja se izvodi.

Lokalna anestezija čini osnovu savremene stomatologije

Prvobitno, anestezija u stomatologiji je korišćena samo za vađenje zuba i druge oralno-hirurške zahvate, kao i za rutinsko i komplikovano vadjenje zuba i vadjenje impaktiranih zuba.

Intervencije poput apikotomije, gingivektomije, režanj operacije, augmentacije grebena, sinus lift procedure ili all on 4 koncept– sve one zahtevaju aplikaciju lokalne anestezije kako bi bile apsolutno bezbolne.

Danas, ima mnogo širu primenu. Neophodna je, pre svega, za lečenje kanala korena zuba, tačnije za vađenje živca. Preporučuje se i kod zahtevnijih popravki. Odnosno, u slučaju da je zub prilično pokvaren.

Ugradnja implanata nije moguća bez lokalne anestezije. U pitanju su cilindrični šrafovi napravljeni od titanijuma koji zamenjuju koren zuba. Što znači da se ugrađuju u viličnu kost, te bi bez anestetika bol bio neizdržljiv.

Lokalna anestezija u stomatologiji se ne koristi kod malih kvarova, prilikom zamene plombi. Nije potrebna ni na zubima kod kojih je prethodno izvađen živac.

Da li lokalna anestezija u stomatologiji može da se koristi na trudnicama, deci i osobama sa hroničnim oboljenjima?

Lokalna anestezija je bezbedna metoda koja ne ostavlja nikakve posledice, kako na mestu davanja, tako i u organizmu. Zahvaljujući tome može se koristiti bez ograničenja u pogledu učestalosti davanja i godina starosti. Jedini uslov jeste da osoba nije alergična na anestetik.

Osobe koje boluju od hipertireodizma, dijabetesa, arterijske hipertenzije ili imaju ugrađeni pejsmejker, takođe, mogu da prime lokalnu anesteziju. Kod ovih pacijenata aplicira se anestetik sa epinefrinom kako bi se sprečilo širenje krvnih sudova u području vršenja stomatološke intervencije.

Kako lokalna anestezija nije štetna mogu je dobiti i trudnice. Ipak, stručnjaci savetuju da u prvom tromesečju treba izbegavati intervencije koje zahtevaju primenu anestezije, iako ona ne dolaze do plodove vode.

Lokalna anestezija bez adrenalina može da se da u ekstremnim situacijama, ako je to neophodno jer pacijent ima kardiovaskularnu indikaciju.

Lokalna anestezija u stomatologiji

Podarite svom licu najlepši osmeh, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Višegodišnje iskustvo stomatologa specijalista i primena najsavremenijih metoda lečenja garantuje da će svaki problem biti rešen bez bola i komplikacija.

read more
Posted Comments
 • Režanj operacija || LUMIDENT STUDIO
  Režanj operacija || LUMIDENT STUDIO
  […] operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Što znači da je bezbolna i bezbedna procedura. Postoperativni tok je jednostavan, bez izraženih […]
  reply
 • Gingivektomija || LUMIDENT STUDIO
  Gingivektomija || LUMIDENT STUDIO
  […] se izvodi uz primenu lokalne anestezije, te je čitava intervencija potpuno bezbolna. Pre početka vrši se detaljni pregled, a ukoliko je […]
  reply

Comments are closed.