Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Nošenje fiksne proteze - Sve što biste trebali da znate

Nošenje fiksne proteze - Sve što biste trebali da znate

Nošenje fiksne proteze doneće vam savršen osmeh.

Malokluzija, tj. nepravilan položaj gornjih i donjih zuba, je čest stomatološki problem. Istraživanja pokazuju da se sa njim suočava oko 75 odsto dece i 35 odsto odraslih ljudi.

Iako mnogi malokluziju posmatraju isključivo sa strane narušene estetike, ona može da dovede do mnogih komplikacija po oralno zdravlje. Učestali karijes i upala desni su vodeći. Mada ne treba zanemariti ni činjenicu da izaziva brže propanje zuba. Razlog za to leži u sili prilikom žvakanja koja se ne prenosi ravnomerno tako da pojedini zubi trpe veće opterećenje.

Srećom, svi ovi problemi mogu se izbeći pomoću fiksne proteze. U pitanju su ortodontski aparati koji se sastoje od specijalnih bravica (breketa) i lukova. Bravice se postavljaju na površinu zuba. Kroz njih se provlače lukovi koji imaju zadatak da dovedu zube u pravilan položaj.

S obzirom na učestalost potrebe za ovim ortodontskim aparatom Lumident Studio vam otkriva sve što treba da znate o nošenju fiksne proteze.

Koliko traje nošenje fiksne proteze?

Prvo pitanje koje postavljaju svi kojima je fiksna proteza potrebna jeste koliko traje tretman. Prema opštoj proceni nošenje fiksne proteze iznosi između 12 i 36 meseci.

Nošenje fiksne proteze

Dužina trajanja tretmana zavisi od stepena malokluzije, starosti pacijenta, pa i redovnih kontrola i pravilne higijene. Naime, periodične kontrole stomatologa su obavezne, jer se na njima vrše određena podešavanja proteze kako bi se postigao željeni rezultat u predviđenom roku. Sa druge strane, svako ispadanje bravice produžava za 4 do 6 nedelja period nošenja.

Da li nošenje fiksne proteze zahteva promenu u ishrani i svakodnevnim aktivnostima?

Prilikom nošenja fiksne proteze nema potrebe za korigovanjem ishrane. Bez obzira što ne postoje ograničenja, postoje namernice koje morate pažljivo konzumirati. To su, pre svega, žvakaće gume, karamele i slična ljepljiva hrana. Zatim, tvrde bombone, kokice, orašasti plodovi, đevrek i drugi tvrdi pekarski proizvodi.

Uživanje u omiljenim sportskim aktivnostima, takođe, ne zahteva velike promene. Naročito ako trenirate nekontaktne sportove. Dok za one koji treniraju neki kontaktni ili timski sport tu je specijalna zaštita koja sprečava oštećenja proteze.

Nošenje fiksne proteze podrazumeva i veću pažnju o higijeni

Prailno održavanje higijene fiksne proteze je ključno ne samo za postizanje dobrih rezultata tretmana, već i očuvanje oralnog zdravlja.

Imajte u vidu da zbog proteze na površini zuba postoji veća tendencija zadržavanja hrane na njenim delovima. Zbog toga treba, pored klasične četkice i paste za zube, koristiti i interdentalne četkice. One omogućavaju detaljno čišćenje površine zuba gde su bravice i žice.

Što se tiče klasične četkice, stručnjaci preporučuju upotrebu onih sa mekanim, zaobljenim vlaknima. Pri čemu četkanje vršite pod uglom od 45 stepeni, od gingive prema ivici zuba.

Da li je nošenje fiksne proteze bolno?

Nelagoda može se javiti u početnom periodu. Ona obuhvata trnjenje prilikom zagrižaja, osećaj pritiska na zube i desni, pa i bol i iritaciju. Ovi simptomi traju tokom prilagođavanja na nošenje fiksne proteze. Ipak, to ne znači da se sa njima susreću svi pacijenti.

Nošenje fiksne proteze

Osećaj nelagode može se javiti i nakon svakog pregleda i zatezanja bravica.

Podarite svom osmehu savršen zubni niz, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

read more