Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Oralno zdravlje starijih - Sačuvajte zube do duboke starosti!

Oralno zdravlje starijih - Sačuvajte zube do duboke starosti!

Oralno zdravlje starijih ima ključnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja.

Starenje je prirodan, fiziološki proces koji ne možemo izbeći. Odvija se na nivou čitavog organizma, uključujući i zube. Brzina pojave tragova starenja zavisi, pre svega, od oralne higijene i brige o zdravlju zuba. Zatim, genetike, načina života, ali i drugih zdravstvenih stanja.

Promene u usnoj duplji se postepeno javljaju. Vremenom, zubi se troše, te dolazi do abrazije, atricije i erozije. Diskoloracija zuba je karakteristična promena. Taloženje plaka, dugogodišnja upotreba lekova kod hroničnih bolesti, kao i promene u strukturi zuba dovode do pigmetacije. Zbog toga većina ljudi u poznim godinama ima žuto-sivkaste boju zuba.

Dolazi i do propadanja senzornih ćelija jezika. Posledica toga je smanjen osećaj ukusa hrane i smanjeno lučenje pljuvačke. Samim tim zubi postaju podložni karijesu, a desni upalnim infekcijama.

Sve ove promene utiču na kvalitet života starijih osoba. Međutim, oralno zdravlje starijih se suočava i sa ozbiljnijm problemima. Koji su najčešći otkriva vam stomatološka ordinacija Lumident Studio.

Oboljenja mekih tkiva usne duplje i zuba starijih osoba

Pored većeg rizika od pojave karijesa, kod starijih se češće javlja upala desni. U parodontu se smanjuje nastajanje kolagena, te vlakna gube elastičnost. Povećavaju se masne naslage na jeziku, a gingiva usne šupljine postaje suva i glatka. Ove promene otežavaju vršenje samoprečišćavanja zuba.

Ukoliko se tome doda činjenica da se oralna higijena većine starijih osoba zasniva samo na pranju klasičnom četkicom i pastom, bez upotrebe konca za zube i interdentalne četkice, nastaju pogodni uslovi za gingivitis.

Oralno zdravlje starijih

Nažalost, mnogi zanemaruju prve znake upale desni, te ona prelazi u teži oblik – parodontopatiju. Ovo oboljenje je progresivnog karaktera i vodi ka gubitku zuba i vilične kosti.

S obzirom da je u poznim godinama smanjeno lučenje pljuvačke sindrom suvih usta je još jedan čest problem ove populacije. Podstiču ga brojni faktori. Upotreba lekova, nošenje proteze, dehidratacija – samo su neki od njih.

Sindrom suvih usta utiče ne samo na oralno zdravlje starijih, već i na govor i žvakanje, te ga ne treba zanemariti.

Starenjem se povećava i rizik od gubitka zuba. Bolesti desni i dubok karijes su vodeći uzročnici. Mada gubitak zuba može biti izazvan i drugim zdravstvenim stanjima, kao i nesrećnim slučajevima.

Kako sačuvati oralno zdravlje starijih?

Loše oralno zdravlje starijih utiče na celokupni organizam, povećavajući opasnost od pojave drugih bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, artritis, bolesti organa za varenje, pa i upala pluća.

Imajući ovo u vidu veoma je važno voditi računa o zubima i kada dođete u treće doba. Pravilna oralna higijena i redovne posete stomatologu se podrazumevaju.

U preventivne mere spada i zdrava ishrana. Odnosno, redovni obroci bazirani na hranjivim namirnicama. Dok treba izbegavati hranu sa visokim sadržajem šećera, posebno ljepljivu hranu, bombone sa velikim sadržajem šećera, kao i slatke napitke i slatkiše.

Ukoliko ste pušač, preporučljivo je da prestane sa ovom lošom navikom ili, makar, da smanjite unos nikotina koliko je to moguće. Vodite računa i o lekovima koje pijete. Pojedini smanjuju proizvodnju pljuvačke, te se obavezno pre upotrebe konsultujte sa lekarom.

Oralno zdravlje starijih

Započnite brigu o svom oralnom zdravlju još danas, zakažite kontrolni pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

read more