Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Ortodontska retencija - Za očuvanje rezultata postignutih nošenjem fiksne proteze

Ortodontska retencija - Za očuvanje rezultata postignutih nošenjem fiksne proteze

Ortodontska retencija je važan korak za očuvanje rezultata postignutih nošenjem fiksne proteze.

Nepravilan položaj zuba predstavlja globalni stomatološki problem. Istraživanja pokazuju da se sa izvesnim stepenom malokluzije suočava oko 75 odsto dece i 35 odsto odraslih ljudi. Nesklad između gornjeg i donjeg niza narušava estetiku osmeh, ali može da dovede i do ozbiljnih tegoba. Usled lošeg zagrižaja pojedini zubi su više opterećeni pri jelu u odnosu na druge, te dolazi do njihovog bržeg trošenja. Dok drugi u nizu nemaju fiziološku stimulaciju. Otežano je održavanje oralne higijene tako da se češće javljaju karijes i upala desni.

Pomoću najsavremenijih ortodontskih aparata ispravljanje nepravilnog položaja zuba, danas, je postao rešiv problem. Međutim, zubi su skloni vraćanju u prvobitni položaj. Zato je nakon završetka aktivne faze ortodontske terapije, tj. nošenja fiksne proteze, neophodno sprovesti i retencijsku terapiju.

Šta je ortodontska retencija?

Ortodontska retencija prestavlja primenu specijalnih aparata kojima se obezbeđuje stabilnost ortodontske terapije. Ima za cilj da zadržati zube u pravilnoj poziciji i spreči pojavu recidiva. Naziv je dobila od latinske reči „retentio“, koja u prevodu znači „zadržavanje“, te i samo ime ukazuje na njenu svrhu.

Prilikom perioda retencije vrši se reorganizacija gingivnih i parodontnih tkiva i adaptacija mekih tkiva obraza, usana i jezika na nov položaj zuba i nove oblike zubnih lukova. Ujedno, dolazi do adaptacije okluzije tako da je eliminisan uticaj daljeg rasta na postignute rezultate ortodontske terapije.

Ortodontska retencija se izvodi pomoću ritejnera koji mogu biti fiksni i mobilni.

Fiksna ortodontska retencija

Fiksni ritejneri se postavljaju direktno na zubni luk, pri čemu se fiksiraju. Što znači da ih pacijent ne može sam skinuti. Sastoje se od specijalne čelične žice koja se postavlja na unutrašnju površinu prednjih zuba, a za nju je pričvršćena kompozitnim materijalom.

Ortodontska retencija

Obično se ova vrsta ritejnera koristi na donjoj vilici, jer je na njoj veća verovatnoća da se javi recidiv. Postavlja se između očnjaka, odnosno 3-3 prednjih zuba. Dok se za gornju vilicu koristi jedino ako ne smeta prilikom kontakta gornjih i donjih zuba, a lepi se imeđu bočnih sekutića (na 2-2 prednjim zubima).

Iako su pričvršćeni za površinu zuba nisu vidljivi, te neće narušiti lepotu osmeha. Dizajnirani su tako da savršeno prianjaju i pružaju komfor pri nošenju. Baš kao što održavanje higijene fiksne proteze ne zahteva posebnu proceduru, tako ni pranje zuba sa fiksnim ritejnerima nije komplikovano. Mada se oni najčešće koriste zajedno sa mobilnim retencijskim napravama.

Mobilna ortodontska retencija

Mobilni ritejneri su pokretni, te ih pacijent može samostalno skinuti pri jelu i pranju zuba, kao i u periodu pauze u dnevnom nošenju. Održavaju se pranjem četkicom i pastom u hladnoj vodi. Kada se ne nose obavezno se moraju čuvati u svojim kutijicama kako se ne bi oštetili. Postoji više modela ovih ritejnera.

Hawley aparat se sastoji od retencionih čeličnih kukica koje se postavljaju na bočnim zubima, žice dolaze preko prednjih zuba, dok akrilatna ploča prekriva nepce u gornjoj vilici, a unutrašnju stranu zuba u donjoj vilici.

Ortodontska retencija

Essix ritejneri su poznati kao retencione folija. Napravljeni su od tanke providne plastike na osnovu otiska uzetog nakon skidanja fiksne proteze.

Pozicioner je providan mobilni aparat koji odgovara konturi zubnog niza. S obzirom da može u izvesnoj meri minimalno da pomera zube, u pojedinim slučajevima se koristi pri završetku aktivne faze terapije.

Podarite svom osmehu savršeni zubni niz, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

 

 

read more