Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Periapikalne lezije

Periapikalne lezije

Periapikalne lezije predstavljaju zapaljenske promene koje su lokalizovane u predelu vrha korena zuba.

Odnosno nastaju u kosti koja okružuje zub. Periapikalne ciste i granulomi su najrasprostranjenije zapaljenske promene.

Nažalost, prema poslednjim istraživanjima ovo je čest problem ljudi širom sveta. Naime, procenjuje se da se više od 50 odsto svetske populacije makar jednom u životu susrelo sa najmanje jednom periapikalnom lezijom. Dok je u našoj zemlji, s obzirom na loše opšte zdravlje zuba, čak trećina pacijenata imala teži oblik zapaljenske promene. Tako da su jedino rešenje bili oralno hirurški zahvati.

Periapikalne lezije se opravdano smatraju opasnim po čitavo zdravlje, jer mogu da izazovu razaranje kosti, oštećenje susednih zdravih zuba i širenje infekcije na sinuse. Ali i da budu pokretači srčanih tegoba, kožnih bolesti…

Imajući ovo u vidu Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda vam otkriva kako nastaju periapikalne lezije.

Zašto nastaju periapikalne lezije?

Iako periapikalne lezije nastaju pod uticajem raznih faktora, kao glavni izazivač smatra se nelečeni karijes. Tada može da se razvije zapaljenje pulpe, tj. pulpitis. Ukoliko se na vreme ne sprovode adekvatno lečenje i otkloni zubni živac iz kanala dolazi do njegovog odumiranja. Te se stvara pogodno tlo za prodor bakterija. Prisustvo bakterija u nekrotičnom pulpnom tkivu dokazano je još 1890. godine. Ali je njihova povezanost sa nastankom periapikalne lezije utvrđena tek 1965.

Bakterije u pulpnom tkivu dovode do gangrene zuba. Međutim, ovo nije poslednji stadijum problema. Već infekcija može da se proširi u periapikalni prostor, stvarajući periapikalne lezije.

Takođe, usled traume zuba, pre svega sekutića, nastaju oštećenja u predelu vrha korena zuba, što stvara uslove za nastanak lezije.

Kako se prepoznaju periapikalne lezije?

U početku, periapikalne lezije su asimptomatske. Iako u ovoj fazi jasni simptomi izostaju, postoje izvesni činioci koju navode na problem. Jedan od njih je fistulozni otvor, koji se nalazi na sluzokoži u vidu malog čvorića crvenkaste boje sa žutom tačkom u sredini. Zatim, promena boje zuba koji je zahvaćen pulpitisom, palpatorna preosetljivost zuba, otok u kosti u predelu vrha korena zuba, samo su neki od znakova koji se navode.

Periapikalne lezije

Kada lezija dostigne odgovarajuću veličinu tako da naruši imuni sistem nastaje akutna faza. Nju karakteriše bol, otok i crvenilo u predelu vrha korena zuba, kao i bol prilikom zagrižaja. Pacijenti često ističu da imaju osećaj da je zub sa promenom duži u odnosu na druge u nizu.

Način lečenja

Da bi se utvrdilo stvarno stanje neophodan je rtg snimak. Na osnovu njega stomotolog određuje tok lečenja.

Akutna faza se leči na dva načina – konzervativnom i hirurškom terapijom.

Konzervativna metoda podrazumeva drenažu, tj. otvaranje zuba radi evakuacije gnoja, mehaničko čišćenje i ispiranje kanala korena.

Hirurški tretman se vrši u lokalnoj anesteziji. Obuhvata reseciranje vrha inficiranog korena zuba kako bi se očistio gnoj i napunio kanal. Ukoliko zub ne može da se sačuva potrebno ga je što ranije izvaditi.

Nemojte da čekate da periapikalne lezije dođu u akutno, veoma bolno stanje, posetite na vreme stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

read more