Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Da li plombiranje zuba dovoljna zaštita od nastanka novog karijesa?

Da li plombiranje zuba dovoljna zaštita od nastanka novog karijesa?

Plombiranje je proces koji sledi nakon otklanjanja kvara na zubu. Pri tome se koriste najkvalitetniji stomatološki materijali koji zatvaraju popravljeni prostor u zubu i sprečavaju prodor bakterija. Samim tim vraćaju prirodni oblik i funkciju zubu.

Svako od nas je makar jednom u svom životu imao karijes. Što znači da svi znamo šta je plombiranje i kako se obavlja.

Međutim, koliko ljudi je upoznato sa činjenicom da plombiranje ne garantuje nastanak novog karijesa. Odnosno, da postoji mogućnost ponovnog kvara na već popravljenom zubu.

Stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio u ovom blogu vam otkriva kako da sprečite pojavu novog karijesa.

Kako nastaje karijes ispod plombe?

U zavisnosti od ponovnog nastanka, karijes ispod plombe može biti recidivni i sekundarni.

Recidivni predstavlja karijes koji je nastao usled nepotpunog lečenja. Odnosno, nepotpunog uklanjanja obolelog dentina pre nego što je obavljeno plombiranje.

Sekundarni karijes se razvija uz ivicu plombe. Kao faktor rizika za njegov nastanak navodi se postojanje međuprostora između plombe i zuba. Mada je najčešći uzrok loše oralno zdravlje. Što znači da smo mi glavni “krivci” za pojavu karijesa ispod plombe.

Novo plombiranje može se sprečiti dobrom higijenom

Pravilno pranje zuba je prvi korak da sprečite nastanak karijesa.

Plombiranje

Verovali ili ne samo 30 odsto građana Srbije vodi o tome računa. Zube obavezno treba prati ujutru i uveče. Na taj način se otklanjaju ostaci hrane koji dovode do formiranja zubnog plaka. Ujedno, sprečava se nastanak ne samo kvara, već i mnogih ozbiljnih problema kao što je paradentoza (parodontopatija).

Najpravilnija tehnika pranja zuba podrazumeva korišćenje interdentalne četkice i male količine paste za zube. Ukoliko čitavom pastom prekrijete površinu četkice manja je verovatnoća da ćete dobro oprati zube.

Postavite četkicu pod uglom od 45 stepeni tako da jedan njen deo prekriva površinu zuba, a drugi desni. Blagim pritiskom četkajte zube napred – nazad. Postupak se ponavlja nekoliko puta na svakom zubu, a zatim pređite na unutrašnju stranu. U ovom slučaju četkicu postavljate uspravno i vršite isti pritisak i iste pokrete na svaki deo zubnog niza. Nakon pranja zuba posvetite pažnju čišćenju jezika jer se i na njemu zadržavaju bakterije.

Pored četkica, potrebno je redovno koristiti i zubni konac, kao i druga sredstva za higijenu zuba.

Zdrava ishrana je važna da biste sačuvali zube i izbegli plombiranje

Pravilna ishrana utiče na čitav organizam, pa i na zdravlje vaših zuba. Zato se kao vid prevencije od pojave karijesa navodi konzumiranje namirnica koje sadrže vitamine A, C, D i minerale fluor i kalcijum.

Riba, šargarepa, spanać, luk, lisnato zeleno povrće, bademi, mleko i mlečni proizvodi su bogati ovim nutrijentima. Vitamin C možete naći i u narandži, crnoj ribizli, paprici, kiviju, jagodama, grejpfrutu, krompiru…

Stomatološka ordinacija Vračar, Lumident Studio svojim pacijentima preporučuje da umereno unose zaslađenu hranu i pića. Jer oni snižavaju pH vrednost u ustima, a kisela sredina pogoduje nastanku bakterija koje uništavaju zube.

Značaj redovne kontrole

Nema ništa lepše na licu od blistavog osmeha, a osnova takvog osmeha jesu lepi i zdravi zubi.

Plombiranje

Jedino redovnom kontrolom sačuvaćete prirodnu lepotu svojih zuba. Pored provere stanja zuba i usne duplje, tom prilikom stomatolog će obaviti i skidanje kamenca sa zuba, te će vaši zubi biti ne samo blistaviji, već i zdraviji.

Pozovite Lumident Studio i na vreme zakažite svoj pregled. Stručnost, ljubaznost i dugogodišnje iskustvo dokaz su da je ovo najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu.

 

read more
Posted Comments
 • Zašto je zalivanje fisura bitno za vaše dete || LUMIDENT STUDIO
  Zašto je zalivanje fisura bitno za vaše dete || LUMIDENT STUDIO
  […] da se mlečnim zubima ne treba posvećivati pažnja, jer se oni menjaju. Pa za njih nije potrebno ni plombiranje, a kamoli dodatne preventivne intervencije. Ovakvo mišljenje je velika greška. Zapravo, […]
  reply
 • Amalgam - Najstariji korišćen materijal za popravku zuba || LUMIDENT
  Amalgam - Najstariji korišćen materijal za popravku zuba || LUMIDENT
  […] Početkom 20. veka ADA (American Dental Association) je definisala dentalne amalgame sa tačnim odnosom metala u njemu. Uz živu i srebro, oni su u sebi sadržali i kalaj, bakar i cink, a 60-ih godina pojavile su plombe sa visokim sadržajem bakra. Na taj način su poboljšanje karakteristike, osiguravši bolje plombiranje. […]
  reply

Comments are closed.