Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Polomljen zub

Polomljen zub

Polomljen zub je čest problem sa kojim se susreću stomatolozi širom sveta.

Svaki zub se sastoji iz 3 osnovna dela. Kruna zuba označava dva termina – anatomsku i kliničku. Anatomska predstavlja deo zuba prekriven sa gleđi. Dok je klinička vidljivi deo zuba i može, ali i ne mora, da odgovara anatomskoj kruni.

Vrat zuba čini suženi deo između gleđi i cementa. Poslednji deo je koren koji ima zadatak da „veže“ zub za alveolu i obezbedi stabilnost u zubnom nizu. U njemu se nalazi kanal korena zuba koji se otvara na vrhu korena (apex dentis).

S obzirom da svaki zub ima važnu ulogu, gubitak funkcionalnosti usled preloma, može da izazove brojne komplikacije. Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva najčešće uzroke koji dovode do frakture zuba.

Uzroci polomljenog zuba

U većini slučajeva, polomljen zub je posledica traume. Udarac, pad, pa i saobraćajna nezgoda mogu da dovedu do loma čak i zdravih zuba. Neretko, problem je izazivan lošim životnim navikama, kao što je grickanje kockica leda, olovaka, korišćenje zuba kao otvarača.

Polomljen zub

Prelom može nastati na oslabljenom zubu prilikom konzumiranja hrane. Zaostala kost u mesu, ljuska oraha koju niste dobro očistili – samo su neki od potencijalnih opasnosti za vaše zube. Takođe, u moguće uzročnike svrstavaju se i uznapredovali karijes i parodontopatija.

Bruksizam, tj. prekomerno škrgutanje, vremenom dovodi do trošenja zubnog tkiva usled međusobnog trenja gornjih i donjih zuba, te oni postaju skloniji lomljenju. Mada može biti i posledica starenja.

Tipovi preloma zuba

Naprsnuće predstavlja površinsku pukotinu koja nastaje na zubnoj gleđi i dotiče samo spoljašnji deo zuba. Ova mikro fraktura zuba nije vidljiva golim okom, ali je ne treba zanemariti jer u kasnijem periodu može da pokrene lomljenje.

Horizontalno polomljen zub je, zapravo, prelom gleđi tako da je jasno vidljiv. Kako je pulpa slobodna olakšan je prodor bakterija duboko u strukturu zuba, izazivajući infekciju. U tom slučaju javlja se jaka bol koja ne prestaje ni lekovima protiv bolova. Ukoliko se ne sanirana na vreme vađenje zuba postaje neminovnost.

Vertikalno polomljen zub je znatno kompleksniji, jer se pukotina širi prema korenu.

Pored bola, može se javiti i otok, kao i preosetljivost zuba na hladno, vruće i slatko.

Koji je tretman za polomljen zub?

Tretman zavisi od veličine pukotine, ali i od mesta i složenosti stanja. Kod manjih oštećenja, gde nije otvorena zubna pulpa, vrši se samo plombiranje. Viniri su još jedno rešenje za naprsnuća prednjih, zdravih, zuba.

Polomljen zub

Ukoliko postoji karijes, najpre, se mora on sanirati, a zatim se deo zuba nadoknađuje kompozitnim ispunom. Dok kod većih preloma potrebna je protetska nadoknada u vidu metalokeramičke ili bezmetalne krune.

U slučaju vertikalnog preloma zuba obično se izvodi oralnohirurški zahvat koji podrazumeva vađenje zuba i ugradnju implanata. Nakon srastanja u kosti, odnosno po završetku perioda osteointegracije postavlja se odgovarajuća protetika na implantima.

Polomljen zub nije samo estetski problem, već i opasnost po oralno zdravlje. Zato na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio. Naš tim stomatologa specijalista pronaći će najbolje rešenje za vaš problem.

 

 

read more