Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Proces postavljanja dijagnoze parodontopatije

Proces postavljanja dijagnoze parodontopatije

Proces postavljanja dijagnoze parodontopatije je ključni korak za lečenje.

Parodontopatija ili paradentoza, kako se često naziva u narodu, je oboljenje potpornog tkiva zuba. Nastaje kao posledica interakcije patogenih mikroorganizama dentalnog plaka sa imunim sistemom čoveka.

Naime, dentalni plak predstavlja bezbojne, lepljive naslage koje sadrže organske sastojke iz pljuvačke i ostataka hrane, kao i neorganske komponente iz pljuvačke. Ukoliko je nepravilna oralna higijena, a skidanje kamenca sa zuba kod zubara neredovno, dentalni plak postaje glavni krivac za mnoge probleme zuba i usne duplje, uključujući i karijes. Najopasniji među njima je parodontitis koji u poslednjoj fazi dovodi do gubitka zuba.

Na žalost, statistički podaci pokazuju da čak šest od deset odraslih osoba pati od zapaljenja desni, što ga čini najrasprostranjenijim stomatološkim problemom. Poražavajuća je činjenica da je povećan broj mlađe populacije, oko 30 godina starosti, koji pate od ove bolesti.

Svesni smo da mnogi imaju strah od stomatologa, te odlažu posetu čak i kada primete krv prilikom pranja zuba. Da biste shvatili koliki značaj imaju redovne kontrole kao preventiva za ovu bolest, stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio vam otkriva kako izgleda proces postavljanja dijagnoze parodontopatije.

Proces postavljanja dijagnoze parodontopatije počinje uzimanjem anamneze

Stomatologija kao nauka obuhvata niz oblasti, a parodontologija je posebna grana koja se bavi uzrokom i lečenjem bolesti.

Čitav proces postavljanja dijagnoze parodontopatije vrši specijalista parodontologije. Prvi korak jeste razgovor, tj. uzimanje anamneze. Na taj način stomatolog se upoznaje sa simptomima koje je pacijent sam primetio i sa njegovim životim navikama. Loše oralno zdravlje, pušenje, nepravilna ishrana, samo su neki od faktora koji mogu da dovedu do razvoja upale desni.

stomatološka ordinacija Lumident

Razgovor polazi od pitanja vezanog za krvarenje desni prilikom pranja ili sami od sebe. Ovo je najočigledniji znak da je došlo do infekcije. Takođe, vrlo lako je uočljiv i neprijatan zadah iz usta koji ne prolazi, kao i bol prilikom konzumiranja tvrde hrane.

Nije redak slučaj da pacijent primeti da se neki od zuba „rasklimao“, što je još jedno od pitanja stomatologa tokom razgovora.

Proces postavljanja dijagnoze parodontopatije – klinički pregled

Prilikom pregleda stomatolog parodontalnom sondom ispituje dubinu gingivalnog džepa. Pregled se obavlja tako što se ona prisloni uz svaki zub, u prostor gde se desni prislanjaju na zub, a zatim se millimetarskim podeocima na njoj vrši merenje.

Kod zdravih zuba i usne duplje, dubina je do 3 mm. Ukoliko su desni upaljene dubina se kreće od 3 do 5 mm. Dok vrednosti preko 5 mm ukazuju da je parodontopatija duže vreme prisutna, pa je došlo do gubitak određene količine kosti oko zuba.

Proces postavljanja dijagnoze parodontopatije primenom sonde dovodi do sagledavanja stabilnosti zuba. Odnosno, prilikom prisustva bolesti zubi su znatno labaviji od normalnog pomeranja, što se lako utvrđuje ako stomatolog instrumentom lagano pomeri zub.

Proces postavljanja dijagnoze parodontopatije – analiza rendgen snimka

Rendgen snimak pruža dodatne informacije o bolesti. Njime se proverava nivo kosti oko zuba, jer se on kod osoba koje pate od parodontopatije progresivno smanjuje.

Za analizu može se koristiti rendgen snimak čitave vilice, tj. ortopan ili mali snimak (retroalveolarni) ako je infekcija lokalizovana na nekoliko zuba u nizu.

Proces postavljanja dijagnoze parodontopatije se završava utvrđivanjem odgovarajuće terapije kako bi lečenje dalo maksimalne rezultate.

Proces postavljanja dijagnoze parodontopatije

Ako ste primetili bar jedan od navedenih simptoma iz anamneze zakažite odmah pregled. Stomatološka ordinacija Vračar, Lumident Studio u svom tima ima vrhunske specijaliste parodontologije i oralne medicine sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju parodontitisa i gingivitisa.

read more