Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694

Blog

Sinus lift

Sinus lift

Sinus lift predstavlja oralno-hiruršku intervenciju kojom se podiže nivo sinusa, tj. visine vilične kosti, kako bi se omogućila ugradnja implanata u bočnim regijama gornje vilice.

Sinusi su šupljine unutar kostiju lica i lobanje, koje su ispunjene vazduhom i obložene tankom sluzokožom. Imaju značajnu ulogu u održavanju vlažnosti nosa i zadržavanju bakterija i prljavštine. Sprečavajući njihov dalji prodor, zapravo, štite čitav organizam od razvoja infekcija i bolesti. Utvđeno je da sinusi utiču i na rezonancu glasa, kao i na izolaciji očiju i zuba od naglih promena temperature. S obzirom na njihov bliski odnos sa korenovima bočnih zuba, loše oralno zdravlje neretko dovodi do upale sinuse. Smanjena zaštitna moć, pak, postaje opasnost od pojave ozbiljnih tegoba, pa možemo slobodno da kažemo da su zdravi zubi i očuvani zubni niz prevencija zdravih sinusa.

Kada je neophodna sinus lift operacija?

Zahvaljujući neverovatnoj funkcionalnosti i trajnosti, implanti su najbolja metoda nadoknade zuba. Iako se protetika na implantima uspešno postavlja kako kod nedostatka jednog, tako i više zuba, u pojednim slučajevima za rekonstrukciju je neophodno obaviti dodatnu pripremu. Naime, prilikom gubitka kutnjaka ili pretkutnjaka u gornjoj vilici, tokom vremena, kost se postepeno razgrađuje. Kao posledica resorpcije dolazi do širenja sinusne šupljine tako da je sa usnom šupljinom razdvaja veoma tanka koštana pregrada, debljine oko 1 mm. Kako ne postoji mogućnost da se implant učvrsti u kost, neophodno je da poveća njen volumen. Propisani standard za nadoknadu zuba jeste minimalna dužina kosti 7 mm, pri čemu sinus lift intervencija može da poveća visinu vilične kosti od 8 do 15 mm. Sinus lift

Sinus lift je neminovna intervenicija i kod spuštenog maksilarnog sinusa. Da bi se dobila odgovarajuća koštana potpora za budući implant, najpre, se vrši skraćivanje šupljine ovog sinusa i produženje kosti.

Kako se izvodi sinus lift procedura?

Intervencija se može obaviti na 2 načina. Krestalni sinus lift se izvodi kada za implant nedostaje malo kosti (2-3 mm). U pitanju je jednostavnija procedura, jer se odmah nakon insertovanja veštačke kosti ugrađuje i zubni implant. Kada nedostaje veći volumen, preko 5 mm, radi se klasičan sinus lift. Zahvat se zasniva na lateralnoj tehnici kojom se vrši podizanje dna sinusa bočnim pristupom i ugrađivanje veštačke kosti. Tačnije, mešavine koja sa sastoji od veštačke i kosti samog pacijenta, koja je uzeta sa druge kosti. Zbog velikog nedostatka visine kosti, ova procedura, najčešće, podrazumeva odloženu implantaciju. Ukoliko se pre vremena ugradi implant može doći do upale sinusa, pojave gnoja, pa i gubitka samog implanta.

Da li je sinus lift bolna procedura?

Sinus lift se radi u lokalnoj anesteziji, što znači da pacijent nijednog trenutka neće osetiti bol, niti nelagodnost. Za razliku od mnogih drugih tretmana ne zahteva nikakvu posebnu pripremu. Jedini uslov jeste da su sinusi potpuno zdravi, u protivnom, pre intervencije otorinolaringolog mora da obavi pregled.

Procedura spada u rutinske, sa stopom uspešnosti preko 97 odsto, pa su i komplikacije veoma retke, a trajnost implanata je ista kao onih koji su postavljeni u zdravoj kosti.

Stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio ima iskusne specijaliste parodontologije i oralne medicine, specijaliste oralne hirurgije i specijaliste dečije i preventivne stomatologije. Timski rad u stomatologiji naše ordinacije izvodi se uz primenu najmodernije opreme što garantuje najbolje rešenje za zube koji vam nedostaju.  

Posted Comments
  • Augmentacija kosti - Povećanje volumena kosti || LUMIDENT STUDIO
    Augmentacija kosti - Povećanje volumena kosti || LUMIDENT STUDIO
    […] masivnih granuloma, procesa i cisti iz viličnih kostiju. Takodje se primenjuje kod procedura sinus lifta kada je neophodno dobiti dodatnu koštanu potporu za ugradnju […]
    reply

Comments are closed.