Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Tamne mrlje na zubima

Tamne mrlje na zubima

Tamne mrlje na zubima čest su problem ljudi širom sveta.

Lepi i beli zubi čine najvažniji deo osmeha. Ujedno su i najbolji pokazatelj ne samo našeg zdravlja, već i navika i načina života.

S obzirom na činjenicu da je osmeh ono što prvo primetimo na nekome, zubi imaju direktni uticaj na samopouzdanje. Prema brojnim istraživanjima povezani su i sa poslovnim uspehom, kao i sa statusom u društvu.

Imajući ovo u vidu ne čudi što je san svih blistavi osmeh i savršeno beli zubi. Samim tim je i Hollywood smile postao imperativ u stomatologiji.

Nažalost, ponekad je nemoguće izbeći promenu boje zuba. Bez obzira što ih mnogi posmatraju sa estetske strane, ona može da ukaže na ozbiljniji problem. Zbog toga vam stomatološka ordinacija Lumident Studio otkriva vodeće razloge zbog kojih se javljaju tamne mrlje na zubima.

Tamne mrlje na zubima izazvane naslagama kamenca

I dok je svima dobro poznato da je crna tačka na zubu jasni znak karijesa, mnogi ne obraćaju pažnju na mrlje koje se javljaju kao posledica zubnog kamenca.

Tamne mrlje na zubima

U toku dana na zubima se formima plak. Ova bezbojna, lepljiva masa potiče od ostataka hrane koju jedemo. Ukoliko je ne otklonimo pravilnim pranjem, naslage vremenom otvrdnu i formiraju zubni kamenac. Kako je kamenac 80 odsto sastavljen iz neorganskih soli, pre svega, kalcijuma i fosfata, javlja se u vidu tamnih mrlja na zubima.

Četkica i pasta za zube nisu efikasne za skidanje kamenca sa zuba, već je neophodno da posetite stomatologa.

Tamne mrlje na zubima usled stomatoloških procedura

Vađenje živca, kao deo lečenja zuba u pojedinim slučajevima je neminovnost. Iako takav zub, uz pravilnu oralnu higijenu, može da traje dugi niz godina, pojava tamne mrlje na njemu je česta. Kako je u pitanju promena boje samo na jednom zubu vrši se endodontsko izbeljivanje pojedinačnog zuba. Ovim tretmanom moguće je vratiti boju koju je zub imao pre terapije.

Tamne mrlje se javljaju i na zubima koji imaju amalgamske plombe. Naime, amalgam je legura više metala tako da vremenom dolazi do ispuštanja tamnih pigmenata koji zahvataju ne samo zub, već i okolne desni.

Površinske tamne mrlje

Pigmentacija na zubima često je izazvana hranom koju unosimo. Glavni krivci su kafa, čaj, crveno vino i slatkiši. Mada tamne mrlje na zubima mogu da uzrokuju i paradajz sos, balzamiko sirće, nar, kupine… Takođe, pušenjem se tokom godina talože supstance na gleđi, te pušači obično imaju zube karakteristične žuto-smeđe boje.

Da li se tamne mrlje mogu izbeći?

Redovno pranje zuba je osnova dobrog oralnog zdravlja, koja sprečava pojavu mnogih stomatoloških problema uključujući i tamne mrlje na zubima. Uz pastu i klasičnu četkicu obavezna je upotreba i interdentalne četkice kojom ćete očistiti teško dostupna mesta. Preporučljivo je i ispiranje tečnošću za usta.

Zuba treba prati najmanje 2 puta dnevno – ujutru i uveče. Međutim, ako ste konzumirali neke od namirnica koje izazivaju prebojenost trebate odmah nakon jela da operete zube kako biste sprečili pojavu mrlja.

Stomatolozi savetuju da kafu ili druga pića koja boje zube pijete na slamku. Na taj način tečnost neće dodirnuti vaše zube. Poželjno je da izbegavate cigarete ili, makar, da pušenje svedete na minimum.

 

Osim svakodnevne rutine, redovne stomatološke kontrole su ključne, zato je pravi trenutak da posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

read more