Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Uticaj električnih cigareta na oralno zdravlje

Uticaj električnih cigareta na oralno zdravlje

Uticaj električnih cigareta na oralno zdravlje je veliki.

Uprkos agresivnim kampanjama i restriktivnim zakonima protiv pušenja, broj pušača je u porastu iz godine u godinu u svetu, pa i kod nas. Situaciju dodatno zabrinjava činjenica da je sve više mladih pušača. Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ do svoje 15. godine polovina osnovaca je probalo duvan, dok svaki sedmi od njih je postao aktivan pušač.

Da bi se smanjio broj pušača kineska farmaceutska kompanija je 2003. godine razvila eletričnu verziju cigareta. Imala je namenu u terapiji zamene nikotina, te je često predstavljana kao „zdrava alternativa“. Međutim, njena efikasnost u prestanku pušenja i očuvanju zdravlja vrlo brzo je dovedena u pitanje.

Nažalost, trend upotrebe e-cigareta je u porastu, posebno među mladima, bez obzira na potencijalne rizike. Istraživanja pokazuju da je upotreba ovih cigareta kod tinejdžera povećana sa 11,7 odsto na 20,8 odsto. Čak ni srednjoškolci koji nikada nisu pušili obične cigarete započinju sa e-cigaretama.

Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva kakav je uticaj električnih cigareta na oralno zdravlje.

Uticaj električnih cigareta na lučenje pljuvačke

E-cigarete sadrže aerosoli koje smanjuju lučenje pljuvačke, što dovodi do razvoja sindroma suvih usta. Kada je funkcija pljuvačnih žlezda poremećena nema dovoljno pljuvačke za samoprečišćavanjem zuba i neutralisanjem kiseline, te se povećava rizik od nastanka niza problema sa oralnim zdravljem, uključujući karijes, bolesti desni, rane u ustima. Takođe, dolazi do lošeg daha (halitoze).

Studija kompanije British American Tobacco (BAT) u kojoj su električne cigarete upoređene sa standardnim, pokazala je da, pošto e-verzije ne sadrže katran, neće izazvati prebojenost zuba. Međutim, ovo je opšte pravilo. Ne treba zaboraviti da one u svom sastavu imaju nikotin i određene supstance koje mogu da izazovu pigmentaciju na zubima.

Povećana opasnost od karijesa

Kada se pomene uticaj električnih cigareta na oralno zdravlje pušači najviše brinu o karijesu.

Uticaj električnih cigareta na oralno zdravlje

Pored nikotina, u sastav električnih cigareta ulazi i propilen glikol. Ovo jedinjenje se prilikom prolaska kroz usnu duplju razlaže na kiseline, povećavajući kiselost sredine. Na taj način stvaraju se pogodni uslovi za razvoj bakterija. Nastanak karijesa dodatno podstiče smanjeno lučenje pljuvačke koje omogućava lakše formiranje zubnog kamenca.

Mnogi pušači ne znaju da je nikotin snažan mišićni stimulans. Kada udišete ovu hemikaliju kroz e-cigaretu ona može izazvati neželjene kontrakcije mišića vilice, posebno tokom spavanja, što dovodi do nesvesnog škripanja i stezanja zubima. Posledice bruksizma su istrošenost zuba i bolesti potpornog aparata.

Bolesti desni kao posledica upotrebe električnih cigareta

Parodoncijum je tkivo koje okružuje i podržava zube. Sastoji se od 4 glavne komponente, a to su gingiva, parodontalni ligament, cement i alveolarna kost. Pokazalo se da direktna izloženost e-cigaretama izaziva štetne efekte na ćelije parodontalnog ligamenta i gingive. Razlog jeste nikotin koji uzrokuje sakupljanje krvnih sudova unutar desni. Kao rezultat toga, dotok krvi u desni je smanjen, te one postaju podložnije bolestima. Najpre se javlja gingivitis, koji ako se ne leči može da pređe u ozbiljno oboljenje – parodontopatiju.

Uticaj električnih cigareta na oralno zdravlje

Ukoliko ste pušač nemojte zanemariti uticaj električnih cigareta na oralno zdravlje. Zakažite još danas pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio kako biste na vreme sprečili posledice pušenja.

read more