Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zalivanje fisura

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura predstavlja posebnu proceduru kojom se bavi preventivna stomatologija.

Lepi i zdravi zubi nisu samo genetski predodređeni. U velikoj meri zavise od nas samih, tj. od načina ishrane i održavanja higijene usta i zuba.

Pored dobrih navika, na koje sami utičemo, za zdravlje zuba bitne su i određene preventivne mere koje izvodi isključivo stomatolog. Jedna od njih je zalivanje fisura.

O kakvoj je proceduri reč otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Zalivanje fisura sprečava pojavu karijesa

Fisure su linijska udubljenja na griznoj površini zuba. Karakteriše ih uzani prostor gde vlakna četkice teško dopiru. Pa se u tom predelu najčešće zadržavaju ostaci hrane i bakterije. Dok ih veoma niska mineralizacija dodatno čini osetljivim. Zbog toga se karijes u čak 70 odsto slučajeva razvija, upravo, u ovom predelu.

Srećom, grizna površina može da se “ojača” jednostavnim, neinvazivnim, bezbolnim postupkom zalivanja. Procedura se obično vrši na prvim kutnjacima, tzv. šesticama. Razlog za to leži u činjenici da su ovo prvi stalni zubi. Pojavljuju se već oko 6. godine, a proces sazrevanja njihove gleđi traje naredne 2 godine. U tom periodu gleđ je manje otporna na dejstvo kiselina u ustima, pa se ovi zubi mnogo brže kvare od drugih.

Zalivanje fisura je poznato od početka 20. veka. Tokom godina razvijali su se stomatološki materijali tako da se, danas, koriste najkvalitetniji kompozitni i glasjonomerni zalivači. Zahvaljujući njima ne samo da je obezbeđeno lakše čišćenje zuba, već otpuštaju fluoride, koji imaju antikariogenim dejstvo, te pružaju veću zaštitu zubu.

Kada je najbolje obaviti zalivanje fisura?

Zalivanje fisura može se raditi i na stalnim i na mlečnim zubima.

Nažalost, u našoj zemlji neretko roditelji smatraju da se mlečnim zubima ne treba posvećivati pažnja, jer se oni menjaju. Pa za njih nije potrebno ni plombiranje, a kamoli dodatne preventivne intervencije. Ovakvo mišljenje je velika greška. Zapravo, stručnjaci preporučuju da se zalivanje fisura izvede što ranije, neposredno nakon izbijanja. Na taj način se štite mlečne petice koje se zamenjuju stalnim tek u 12. godini. Ujedno, pospešuje se celokupno oralno zdravlje dece.

Zalivanje fisura

Da bi se obavio postupak potrebno je da se ispune određeni uslovi. Pre svega, zub mora biti potpuno zdrav. Takođe, neophodno je da mališan bude spreman za saradnju. Odnosno dečiji stomatolog mora da ima iskustva kako bi pacijenta opustio i otkloni strah, ako postoji.

Zalivanje fisura je potpuno bezbolan tretman

Zalivanje fisura ne zahteva anesteziju, niti bušenje zuba. Prvi korak je temeljno čišćenje površine zuba koji se zaliva. Posebna meka rotirajuća četkica prodire u svaki prostor, te uspešno otklanja ostatke hrane i naslage. Nakon pranja zub se tretira kiselinom. Pod dejstvom kiseline za samo pola minuta glatka površina se pretvara u hrapavu, pa je moguće da tečni zalivač prođe u sve jamice, žlebove i udubljenja.

Zatim, uz pomoć lampe za polimerizaciju zalivač prelazi u čvrsto stanje i fiksira se za površinu zuba.

Čitava procedura traje desetak minuta i odmah po završetku moguće je konzumirati hranu i piće. Vek trajanja fisura je oko 5 godina, ali je neophodna redovna kontrola njihovog stanja.

Zalivanje fisura

Obezbedite svom detetu lepe i zdrave zube i u kasnijim godinama.

Vaš Lumident

 

read more
Posted Comments
 • Gangrena zuba - Uzroci, simptomi i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  Gangrena zuba - Uzroci, simptomi i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  […] koje nudimo su ordinacijsko beljenje zuba, uklanjanje kamenca, postavljanje zubnih implanata, zalivanje fisura i još mnogo toga drugog, a detaljne informacije možete pogledati na našem […]
  reply
 • Karijes na mlečnim zubima - Koliko je opasan? || Lumident Studi
  Karijes na mlečnim zubima - Koliko je opasan? || Lumident Studi
  […] Zalivanje fisura je apsolutni prioritet kada nikne cela povrsina prvog stalnog molara, jer su to zubi koji prvi niču i nalaze se u centru okluzije. […]
  reply

Comments are closed.