Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zašto zubi menjaju svoju boju?

Zašto zubi menjaju svoju boju?

Zašto zubi menjaju svoju boju? Gotovo da nema osobe koja nije postavila ovo pitanje.

Boja naših zuba određena je genetikom. Ona varira od plavičasto-bele ka sivo-beloj, a zavisi od sastava, građe i gustine gradivnog tkiva zuba. Međutim, vremenom usled dejstva brojnih faktora mehaničke, hemijske ili biološke prirode dolazi do promene boje zuba. Ovde se, pre svega, misli na loše oralno zdravlje usta i zuba.

Lepi i zdravi zubi predstavljaju želju svih ljudi, naročito budućih nevesta, te nije redak slučaj da se mnoge odlučuju za izbeljivanje zuba za venčanje kako bi njihov wedding look bio potpun, a svadbene fotografije savršene.

Ipak, blistavi osmeh nije samo ogledalo estetike već i odraz čitavog zdravstvenog stanja. Zato stomatološka ordinacija Beograd, Lumident Studio objašnjava zašto zubi menjaju svoju boju.

Zašto zubi menjaju svoju boju – endogeni faktori

Odgovor na pitanje “zašto zubi menjaju svoju boju?“ leži u faktorima unutrašnje sredine. To su svi uticaji koji deluju tokom razvoja i nicanja mlečnih i stalnih zuba, a prema uzrocima dele se u dve osnovne grupe.

U sistematske se ubraju genetički defekti i oni koji su izazvani upotrebom lekova. Lokalni faktori vezani su za promene samoga tvrdog zubnog tkiva.

Postoje deca koja imaju genetski lošu zubnu gleđ. Ovi poremećaji mineralizacije gleđi u mladosti se manifestuju kao mutne bele mrlje, a tokom godina života poprimaju žućkasto-smeđu boju. Najčešće se problemi javljaju na gornjim sekutićima.

Upotreba tetraciklinskih antibiotika dovodi do prebojenosti zuba u vidu braon-zelenih traka. Razlog ove pojave jeste vezivanje tetraciklina za jone kalcijuma, te se oni ugrađuju u gleđ još u fazi razvoja zuba. Takođe, tetraciklinska prebojenost može nastati i ukoliko majka tokom trudnoće koristi ovu grupu antibiotika.

Od bolesti koje dovode do promena boje najveći uticaj ima dugotrajna žutica tokom razvoja zuba. Braon ili zelenkaste mrlje nastaju raspadom hemoglobina – bilirubin, koji se ugrađuje u tvrda zubna tkiva.

Zašto zubi menjaju svoju boju – egzogeni faktori

Češći razlozi zašto zubi menjaju svoju boju jesu spoljašnje prirode. Odnosno sami pacijenti su izazvali ovo stanje.

Zašto zubi menjaju svoju boju

Pored kafe i duvana, koji su svima poznati faktori, ovde spadaju i niz obojenih namirnica. To su pre svega crno vino, čaj, tamni sokovi, paradajz sos i balzamiko sirće, pa čak i kiseli krastavčići i krekeri koji su proizvedeni od rafinisanih ugljenih hidrata.

Nakupljeni zubni kamenac izaziva svetlo žućkastu boju. S obzirom da on može da dovede i do brojnih problema kao što je paradentoza (parodontopatija), veoma je bitna dobra oralna higijena i redovno skidanje kamenca sa zuba. Ovo je, ujedno, i prava prevencija za sprečavanje promene boje na vašim zubima.

Karijes se javlja u vidu kredaste zamućene gleđi bele boje. Ukoliko se ne leći na vreme zub dobija tamnosmeđu do crnu nijansu. Čak i stomatološki materijali mogu da dovedu do promene boje zuba. Naime, stare amalgamske plombe podležu koroziji i vremenom uzrokuju promenu boje zuba. Problem se može lako rešiti zamenom novim plombama.

Lečenje prebojenosti zuba

Lepi i beli zubi su imeparativ!  Uprao zato postoje brojne metode savremene stomatologije koje se koriste u lečenju prebojenosti zuba, a najpoznatije je profesionalno izbeljivanje zuba.

Ono je pruža potpuni učinak na spoljašnje faktore, kao i kod blažih promena izazvanih tetraciklinima, dok dublje samo ublažava, pa je za takve zube najbolje rešenje izrada keramičkih ili metalokeramičkih krunica.

Zašto zubi menjaju svoju boju

Ukoliko želite da imate čarobni osmeh ne samo na svom venčanju već svakog dana posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

read more
Posted Comments
 • Žuti zubi - Vratite lepotu svom osmehu || LUMIDENT STUDIO
  Žuti zubi - Vratite lepotu svom osmehu || LUMIDENT STUDIO
  […] glavni razlog zašto zubi menjaju svoju boju leži u našem načinu životu. Pravilno pranje, koje podrazumeva ne samo upotrebu četkice i paste […]
  reply
 • Najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu || Lumident Studio
  Najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu || Lumident Studio
  […] i kod većine drugih, estetskih problema, i boja zuba je zapravo odličan pokazatelj nečijeg oralnog zdravlja. Sa druge strane, ako je sa zdravljem sve […]
  reply

Comments are closed.