Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zubni kamenac - Kako nastaje i koje probleme može prouzrokovati

Zubni kamenac - Kako nastaje i koje probleme može prouzrokovati

Zubni kamenac predstavlja čvrste naslage koje su nataložene na zubima, a nastaju mineralizacijom ostataka hrane.

Neorganske soli, posebno, kalcijum i fosfat, čine 80 odsto kamenca zbog čega se on javlja u vidu žutih naslaga na zubima. Kao posledica taloženja zubi dobijaju tamniju nijansu tako da se stvara slika loše oralne higijena, pa čak i potpunog zanemarivanja oralnog zdravlja.

S obzirom da je zubni kamenac vodeći stomatološki problem u svetu stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva kako da sprečite njegov nastanak.

Kako se formira zubni kamenac?

Pola sata nakon jela započinje proces kalcifikacije ostataka hrane. Odnosno, formira se zubni plak. U pitanju je bezbojna lepljiva masa koja prekriva ne samo zube, već i desni.

Ukoliko se zubni plak četkanjem ne otkloni, pod uticajem vlažne i tople sredine usne šupljine, dolazi do njegovog razlaganja. Uz minerale koji se nalaze u sastavu pljuvačke, prelazi u tvrde naslage, tj. zubni kamenac.

Kamenac se formira na unutrašnjim površinama donjih prednjih zuba i spoljašnjim površinama gornjih bočnih zuba. Razlog za to leži u činjenici da se na tim mestima nalaze izvodni kanali pljuvačnih žlezda tako da se meke naslage brže razgrađuju.

Zubni kamenac

Na stvaranje zubnog kamenca utiče, pre svega, loša oralna higijena. Neredovno pranje zuba, kao i nepravilna tehnika četkanja, ostavljaju tragove hrane na zubima stvarajući pogodno tlo za razvoj plaka.

Formiranje kamenca zavisi i od sastava pljuvačke. Ukoliko ona sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala brže se stvaraju čvrste naslage. Mada i otežano fiziološko samočišćenje kod malponiranih zuba i neadekvatnih plombi može da ubrza ovaj proces.

Zašto je važno redovno skidanje kamenca?

Zubni kamenac ne narušava samo estetiku vašeg osmeha. Već može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

S obzirom da sadrži preko 600 vrsta bakterija koje proizvode razne kiseline i toksine dolazi do oštećenja zubne gleđi. Kao posledica toga zub postaje skloniji pojavi karijesa. Takođe, primetan je i neprijatan dah (halitoza), jer su nusproizvodi aktivnosti bakterija razna isparenja.

Osim na zube, kamenac utiče i na gingivu, vršeći pritisak na nju. Desni postaju crvene i oteče. Ukoliko se upala desni na vreme ne otkloni dolazi do njihovog povlačenja te zub postaje ogoljen. Proces razvoja parodontopatije jeste spor, ali je progresivan. Nažalost, većina pacijenata potraži pomoć kada je bolest uznapredovala i kada su se javile teške komplikacije. Što dodatno otežava lečenje parodontopatije.

Da li se pojava zubnog kamenca može sprečiti?

Pravilna oralna higijena i redovni stomatološki pregledi čine najbolju preventivu za sprečavanje problema sa zubima, uključujući i nastanak zubnog kamenca.

Nemojte da zaboravite da obična četkica za zube može da očisti samo 70 odsto površine zuba. Za temeljno čišćenje, naročito teško dostupnih mesta, neophodne su vam interdentalne četkice. Preporučljivo je da u svoju rutinu pranja zuba uvrstite i tečnost za ispiranje usta kojom ćete u otkloniti bakterija iz usne duplje.

Osnovna sredstva pored četkice za pranje predstavlja konac za zube jer se samo njegovo pravilnom upotrebom može ukloniti dentalni plak i ostaci hrane koji se nalaze na aproksimalnim površinama, odnosno površinama kojom kontaktiraju susedni zubi.

Kada su zubi zbijeni ili postoji teskoba konac je nezamenljiv u održavanju oralne higijene. Kada su zubi rastresiti ili pomereni usled parodontopatije možete koristiti i interdentalne četkice.

Zubni kamenac koji se ne uklanja redovno predstavlja samo dodatnu hrapavu povrsinu koja je plak prijemčiva. To znaci da se lakše na nju lepe meke naslage i naseljavaju bakterije.

Pored onog kamenca koji se nalazi na površini zuba i vidljiv je golim okom postoji i kamenac koji nastaje ispod desni i nazivamo ga subgingivalnim, koji  se strucno zove i konkrement.

Kada se na rutinskom pregledu registruje prisustvo konkrementa znači da taj pacijent vec ima parodontopatiju i da je vreme za obradu džepova, takozvanu kauzalnu terapiju u okviru koje se uklanjaju naslage, kako površinske tako i one duboke.

Zdrava ishrana je još jedna preventivna mera.

Zubni kamenac

Grickalice, slatkiše i zaslađene napitke trebate svesti na minimum kako biste omogućili nesmetan proces samoprečišćavanja zuba koji je osnova očuvanja zdravlja zuba i desni.

Šta se dešava ukoliko se kamenac ne ukloni?

Ukoliko se kamenac ostavi i ne ukloni, a ukloniti se moze samo profesionalno, dakle od strane stomatologa, prouzrokovace zapaljenje desni.

Upala će u pocetku biti rubna oko zuba, a što više vremena prolazi zahvatiće i papile (meko tkivo izmedju zuba) Desni postaju izrazito crvene, otecene i krvare pri pranju.

Svaki neleceni gingivitis ili upala desni vodi u sigurnu parodontopatiju ili popularno u nasem narodu paradentozu. Zato je vazno da čak i ako ste dobili upalu desni ne čekate dalje jer se ona moze uspesno sanirati i izlečiti u potpunosti u samo jednom ili dva tretmana.

Izbor stomatologa je jako važan, nisu svi podjednako obučeni za izazove lecenja upale desni i parodontopatije.

Samo parodontolog može da vam objasni sve što je potrebno da znate o načinima i tehnikama kao i sredstvima za održavanje oralne higijene, kao i o tome zašto se kamenac pojačano zadržava na zubima koji nisu pravilno rasporedjeni. To je posebno na krunicama koje nisu adekvatno uradjene, na površinama plombi koje nisu dovoljno ispolirane, oko bravica fixnih proteza….

Saznajte sve o zubnom kamencu, upali desni i načinima lečenja parodontopatije od naših stručnjaka iz Lumident Studija. 

 

read more
Posted Comments
 • Hirurško lečenje parodontopatije || LUMIDENT STUDIO
  Hirurško lečenje parodontopatije || LUMIDENT STUDIO
  […] Zubni kamenac ne samo da otežava čišćenje zuba, posebno na teško dostupnim mestima, već vrši mehanički pritisak na desni tako da one postaju crvene i krvare na dodir. […]
  reply
 • Režanj operacija || LUMIDENT STUDIO
  Režanj operacija || LUMIDENT STUDIO
  […] desni je prva faza koja nastaje kada bakterije počnu da se hrane zubnim kamencem, dovodeći do infekcije na mestu spoja desni i zuba. Zbog toga gingiva postaje crvena i krvari pod […]
  reply

Comments are closed.