Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694

Endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi  lečenjem kanala korena njegovim obeskličenjem i na kraju definitivnim punjenjem. Na taj način se sprečava širenje infekcije dalje u kost, a tako izlečen koren može se dalje korisiti kao osnova za dalju restauraciju zuba. Ako lečenje korenskog kanala nije sprovedeno na pravilan način, svaki dalji postupak rada na zubima kao što su plombe ili krunice je beskoristan i neopravdan. Potrebno je da se nakon svakog endodontskog lečenja uradi RTG snimak kako bi se tačno videlo da li je lečenje zuba uspešno sprovedeno.

Načini lečenja

Savremeni postupak lečenja kanala svojevrstan je mikrohirurški zahvat koji zahteva sterilno radno okruženje. Iz tog razloga na zub je poželjno staviti gumenu izolaciju (koferdam), koji sprečava kontakt radnog polja sa pljuvačkom, praktično izoluje kanal korena i time povećava uspešnost endondonskog tretmana. Inficirane kanale ispiramo tečnostima za dezinfekciju korenskog kanala, sušimo i punimo pastama za definitivno punjenje. Stomatološka ordinacija Lumident studio poseduje sav najsavremeniji materijal i opremu za endodontske zahvate, koje sprovode naši stručnjaci.

Bezbolan zahvat

Danas je moguće upale živca tretirati apsolutno bezbolno uz korišćenje mera lokalne anestezije. U U današnje vreme lečenje kanala zuba je mnogo pouzdanije i daje bolje rezulatate, a nelagodnost zbog dentalnog zahvata koja je prisutna kod mnogih ljudi svedena je na minimum.

Posledice nelečenja

Bakterije koje su nedovoljno dobrom higijenom i lošim održavanjem zuba prodrle u kanal korena zuba, izazivaju zapaljenje zubenog živca i tada pacijenti osećaju izrazito jak bol koji ih dovodi stomatologu. Ukoliko dođe do jačih upala stvara se gnoj koji se širi izvan korena zuba i u većini slučajeva razara kost. Ako se ne leči, upala može dovesti i do jačeg otoka koji je vidljiv na licu koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Revizija i Apikotomija

Jako retko endodontsko lečenje može biti neuspešno. Do toga dolazi zbog komplikovane anatomije zuba, veoma zakrivljenih i uskih kanala, ili zbog loše izvedenih prethodnih endodontskih zahvata.

Neki od takvih slučajeva uspešno se rešavaju revizijom. Ako nije moguće napraviti reviziju zbog nadogradnji unutar zuba, hirurškim zahvatom se pristupa vrhu korena koji se potom odreže i ukloni zajedno s upalnim tkivom. Ovaj zahvat naziva se “apikotomija”. U pojedinim slučajevim revizija i apikotomija se ne mogu napraviti. Tada se zub ili pojedini koren na višekorenskim zubima mora odstraniti.