Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694

Izbeljivanje zuba

Šta podrazumeva izbeljivanje zuba?

Imati lepe bele i zdrave zube je san gotovo svake osobe. Osim što lep osmeh osobu ispunjava osećajem samopouzdanja, on predstavlja i važnu komponentu celokupnog zdravlja čoveka. Danas se upravo iz tog razloga sve veći broj pacijenata odlučuje za tretman izbjeljivanja zuba.

Posledice tamnjenja zuba

Konzumiranje obojene hrane i pića, kao i starenje može uticati negativno na vaše  zube. Loše lečenje zuba takođe je jedan od učestalih uzroka promene boje zuba. U nekim slučajevima tamnjenje zuba uglavnom je prouzrokovano lošom oralnom higijenom. Stomatolozi preporučuju redovne godišnje preglede kao i upotrebu zubnog konca ili/i interdentalnih četkica, korištenje čistača jezika za odstranjivanje brojnih bakterija koje se na njemu nalaze, četkice i paste za zube oko čijeg se izbora možete raspitati i konsultovati sa svojim  stomatologom.

 

Izbeljivanje zuba - primena

 

Izbeljivanje zuba se ubraja u stomatološke estetske tretmane kojim se postojeća boja zuba menja u nekoliko nijansi svetliju. Zubi se mogu izbeliti na više načina i različitim metodama.
Može se postići i do nekoliko  nijansi svetlija boja a to zavisi od stanja zubne gleđi i genetske predispozicije za pojavu osetljivosti zuba kod pacijenta. Pored protetskih rešenja, ovaj postupak je jedan od najtraženijih estetskih tretmana.
Njegov efekat može potrajati i godinama, ali se rezultat razlikuje od osobe do osobe i najviše zavisi od životnih navika pojedinca.

 

Kome je namenjen tretman

 

 

Ovakav tretman je idealan za osobe koje imaju prirodne i zdrave zube. Izbeljivanje zuba se ne radi deci i tinejdžerima. Dobna granica za početak izbjeljivanja zubi je 16 godina, a gornja granica ne postoji. Ne prporučuje se trudnicama i ženama koje doje.

Zdravi zubi su preduslov za izbeljivanje. Ukoliko pacijent želi tretman izbeljivanja zuba, profesionalno čišćenje zubnog kamenca, poliranje zuba ili liječenje zuba od karijesa, se mora prethodno uraditi.

Pre tretmana svakako se mora proceniti da li imate osetljive zube i jeste li kandidat za izbjeljivanje zuba.