Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694

Ortodoncija

Šta je ortodoncija?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba u zubnom nizu ili nepravilnog zagrižaja. Zubi koji su iskrivljeni ili nisu na pravom mestu narušavaju estetiku i utiču na zdravlje usne duplje. Iako je estetika jedan od najčešćih razloga za ortodonsku terapiju, cilj ortodoncije je uspostavljanje što pravilnijeg odnosa između zuba gornje i donje vilice - okluzije. 

 

Ortodoncija kao preventivna mera

Ortodoncija je jedna od najboljih preventivnih mera koja doprinosi očuvanju zuba. Ona sprečava nastanak karijesa i parodontopatije jer stvara uslove za pravilno održavanje oralne higijene. Kako funkcionalna i estetska poboljšanja, ortodoncija takođe utiče i na psihološke promene kod pacijenta i zasigurno podiže nivo samopouzdanja. Danas ortodontska terapija se podrazumeva i nikako nije luksuz, ona je potreba koja se ne sme zanemariti. Rezultati ortodontske terapije su trajni a vi ćete dobiti osmeh kakav ste oduvek želeli.

Terapija

Ortodontska terapija uglavnom danas više nije vezana za adolescentski period života. Ortodoncija je za svakoga i životna dob ni na koji način ne utiče na nju. Nekada je poželjno pre protetske rehabilitacije kod pacijenata izvršiti pomeranje zuba ortodontskim tretmanom - fiksnim protezama.

Fiksne i mobilne proteze danas zadovoljavaju visoke estetske kriterijume i vrlo često su jedva primetne. Najvažnije prednosti ortodontske terapije su zdravija usta, lepši osmeh i zubi koji će trajati dugi niz godina.