Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694

Uklanjanje kamenca

Zubni kamenac - kako ga se rešiti?

Stvaranje zubnog kamenca nažalost se ne može sprečiti, ali dobrom oralnom higijenom i redovnim stomatološkim pregledima kao i odstranjivanjem  može se u velikoj meri držati pod kontrolom.

Kako biste se rešili zubnog kamenca naši stomatolozi preporučuju tretmane čišćenja zuba, kod kojih čišćenje zubnog kamenca i peskarenje igraju veliku ulogu.

Uklanjanje kamenca

 

Skidanje kamenca sa zuba podrazumeva uklanjanje svih naslaga na zubima kao što su kamenac, plak, ali i pigmentacije od hrane i pušenja.

Ovo je vrlo često terapijski postupak, ali možemo ga svrstati i u preventivne metode. Kada se jednom formira zubni kamenac, nije ga moguće ukloniti uobičajenim, redovnim metodama oralne higijene, već je za to potrebna intervencija stomatologa.
Za skidanje kamenca primenjuju se instrumenti koji omekšavaju i uklanjaju naslage sa zuba. Čišćenje zubnih naslaga se svrstava u bezbolne metode i obično se izvodi bez anestezije.
Ako se ne održava redovna higijena, kamenac i plak mogu dovesti do ozbiljnijih bolesti kao i do gubitka zuba.

 

 

Peskarenje zuba

Peslarenje je profesionalno čišćenje površinskih zubnih naslaga (plaka i pigmentacija) mlazom vode i specijalnim prahom pod visokim pritiskom.
Peskarenje zuba podrazumeva uklanjanje žutih i tamnih mrlja na zubima koje nastaju učestalim konzumiranjem cigareta, kafe, čajeva i drugih tamno obojenih pića koji dugoročno ostavljaju mrlje na zubima. Naravno, pre peskarenja je  potrebno ukloniti zubni kamenac radi dobijanja što boljih rezutata. Peskarenje se ne radi u slučajevima kad je prisutno krvarenje, znakovi upaljene gingive ili u slučaju uznapredovanog parodontitisa.
Peskarenje jeste profesionalno čišćenje zubnih naslaga ali, postupak peskarenja je zapravo vrlo jednostavan. Mešavina tri komponente, tj. vazduha, vode i specijalnog praha se meša i pod pritiskom izlaze i na taj način odstranjuju pigmentaciju.
Peskarenje ima više  prednosti kao što su:

  • Glatki i blistavi zubi
  • Efekt izbeljenih zuba
  • Uklanjanje i najtvrdokornijih mrlja
  • Znatno manje nakupljanje nečistoća na zube nakon tretmana

Poliranje zuba 

Poliranje se preporučuje nakon skidanja kamenca što doprinosi njihovom lepšem izgledu i sprečava stvaranje novog kamenca. Ovaj postupak nije štetan za zube i zubnu gleđ.