Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Petak 11:00-19:00 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694

Implantologija

 

 

Implantologija je grana stomatologije koja je u mnogome olakšala život osobama koje imaju dentalnih problema, odnosno problema sa nedostatkom zuba. Mnogi pacijenti ne žele da bruse zdrave zube da bi napravili mostove i na taj način zatvorili mesta u ustima gde nedostaju zubi. U takvim slučajevima kada pacijent ima dobru podlogu za umetanje implantata, implantat je definitivno najbolji izbor. Implant je šraf koji je izrađen od titana biokompatibilnog materijala koji se ugrađuje u kost vilice i zamenjuje koren zuba koji nedostaje. Postoje razne vrste implanta. Vrsta implanta koji se ugrađuje zavisi od stanja kostiju ili želja samog pacijenta.
Umetanje implanta je bezbolno i izvode se pod lokalnom anestezijom.
Uvek pre zahvata neophodno je odraditi snimak zuba. Nakon ugradnje implant preuzima ulogu korena zuba. Ono što je bitno kod implanta je da će nam implantat pomoći u očuvanju alveolarnog grebena.

 

Trajanje implanta

Zubni implantati nakon ugradnje mogu trajati do kraja života. U mnogome zavisi od pacijentove higijene i redovnog održavanja. Protokol nakon ugradnje nalaže protetsku restauraciju u propisanu vremenskom roku, redovne kontrolne preglede i uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga minimum jednom u šest meseci.

Periimplantitis

Karijes

Kao i kod prirodnih zuba oko implantata moze se pojaviti zapaljenje koje se naziva periimplanto oboljenje. Ovo oboljene moze da zahvati samo mukozu tj desni oko implantata i krunice zuba i poznato je pod nazivom- peri-mucositis. Ukoliko zapaljenje progredira i zahvati i kost oko implantata ovo oboljenje se naziva peri-implantitis. Iako je u vecini slucajeva bezbolno i otkriva se slucajno tokom rutinskog klinickog pregleda, moze biti praceno nekim simptomima kao sto je krvarenje prilikom pranja zuba, blagi otok oko krunice i osecaj tupog i neprijatnog bola.

Ovi simptomi zahtevaju hitan pregled jer dosta brzo ova bolest progredira i dovodi do gubitka ne samo implantata vec i okolne kosti. Nastanak ovog oboljenja povezuje se sa neadekvatnom oralnom higijenom i protetikom na implantatu, prekomernim opeterecenjem implantata, nedovoljnom kolicinom periimplantnog tkiva...

Terapija periimplantnih oboljenja podeljena je u tri faze u zavisnosti od stepena gubika kosti.Obrada peri-implantnog dzepa uz primenu dodatnih terapijskih sredstava (lasera) tokom kauzalne terapije predstavlja osnovni i najznacajniji vid terapije. Ukoliko postoji gubitak kostanog tkiva primenjuje se hirurska terapija periimplantitisa. Nazalost, ukoliko imamo velik gubitak kostanog tkiva i klacenje implantata, implantat se mora izvaditi i ukoliko postoji mogucnost, pripremiti kostano tkivo za ugradnju novog implantata.