Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Augmentacija kosti

Augmentacija kosti

Augmentacija kosti predstavlja zahvat kojim se vrši povećanje volumena kosti. Cilj rekonstrukcije jeste postizanje odgovarajuće visine alveolarne kosti kako bi bili stvoreni uslovi za postavljanje implanta.

Zdravi zubi i blistavi osmeh san su svakog čoveka. Međutim, retki su oni koji se mogu pohvaliti očuvanim zubnim nizom tokom života. Loše navike, zanemarivanje oralnog zdravlja, pa i pojedine bolesti i nesrećne okolnosti dovode do gubitka zuba.

Srećom, savremena stomatologija razvila je savršene nadoknade za nedostajuće zube. U pitanju su implanti, tj. specijalno dizajnirani cilindrični šrafovi koji zamenjuju koren zuba i služe kao nosači za protetiku. S obzirom da se izrađuju od čistog titanijuma ili titanijumske legure potpuno su biokompatibilni sa tkivom. Što znači da ne postoji opasnost od odbacivanja, alergijske reakcije, niti bilo koje opasnosti po zdravlje.

Augmentacija kosti

Ranijih godina ugradnja implanata bila je ograničena. Danas, sa nepretkom oralne hirurgije ne postoji problem nedostatka zuba koji se njima ne može rešiti. Čak i kod ljudi koji su ostali bez koštane mase moguće je postaviti implant, ali je neophodno prethodno ugraditi veštačku kost u vilicu.

Zašto se vrši augmentacija kosti?

Gubitak zuba sa sobom nosi i gubitak okolne kosti. Vremenom, kost atrofira tako da u jednom trenutku neće biti dovoljno da se u nju ugradi implant.

Pored fizioloških, do gubitka vilične kosti dolazi i dejstvom patološki uzroka, kao što su granulom, cista na zubu, tumor, parodontopatija. Mada nije redak slučaj da problem nastane usled trauma ili dugotrajnog nošenja mobilnih proteza.

Nedostatak kosti onemogućava opterećenje implanta, te on neće moći da podnese sile žvakanja. Takođe, estetika neće biti zadovoljena, jer nedostaje prirodan oblik zubnog niza i mekih tkiva da bi protetika na implantima bila savršeno urađena.

Augmentacija kosti ne samo da obezbeđuje ugradnju implanta, već sprečava povlačenje desni i dalje propadanje kosti.

Kako se izvodi augmentacija kosti?

Augmentacija kosti je potpuno bezbolna hirurška intervencija koja se izvodi pod lokalnom anestezijom. Povećanje volumena, tj. ugradnja veštačke kosti može se obaviti na 3 načina – pomoću sopstvene kosti (autologni koštani zamenik), primenom biomaterijala (goveđa kost, bio-oss) ili kombinovanom tehnikom.

Bio-oss je veštacka kost nastala savremenim tehnolohijom prečisćavanja bovine kosti iz koje se uklanjaju organske čestice.

Ona je biokompatibilna, znači apsolutno bezbedna i inertna u kontaktu sa ljudskim koštanim tkivom- ne daje alergijske reakcije.

Uloga joj je da popuni koštani defekt- prazan prostor koji nastaje vadjenjem zuba ili uklanjanjem masivnih granuloma, procesa i cisti iz viličnih kostiju. Takodje se primenjuje kod procedura sinus lifta kada je neophodno dobiti dodatnu koštanu potporu za ugradnju implantata.

Služi kao osnova kroz koju se vremenom ugradjuju i slažu prirodne ćelije kosti kako bi nakon 6-9 meseci dalo izgled i strukturu prirodne kosti.

Najbolje efekte veštacka kost postiže kada se meša sa prirodnom kosti koja se uzima u maloj količini u toku same intervencije sa površine vilične kosti koja je eksponirana.

Najpre se vrši rez kojim je obezbeđen pristup alveolarnom grebenu. Zatim se postavlja veštačka kost, a preko nje biokolagen membrane koje omogućavaju adekvatno zarastanje. Sluzokoža se vraća na svoje mesto i ušiva.

Posle koliko meseci od augmentacije kosti je moguće ugraditi implant?

Imajte u vidu da veštačku kost čine sićušne granule koje služe kao baza oko koje će organizam stvoriti sopstvenu.

Augmentacija kosti

Naime, ćelije veštačke kosti nestaju, a zamenjuju ih ćelije prirodne kosti. Za taj proces je potrebno vreme, te se postavljanje implanta obično vrši za 4 do 6 meseci nakon augmentacije.

Oporavak od hirurškog zahvata nije komplikovan. Ukoliko se javi otok dovoljno je da prvih nekoliko sati stavljate hladne obloge, a u slučaju bola stomatolog će vam prepisati analgetike. U toku naredna 2 dana usta se ispiraju propisanim antiseptikom i preporučuje se izbegavanje vruće hrane i napitaka.

Višegodišnje iskustvo, konstantna edukacija i primena najsavremenije opreme u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio garantuju da ćete dobiti osmeh kakav ste oduvek sanjali.

 

 

read more