Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694

Stomatološka protetika

Stomatološka protetika

Lumident  studio je zubna ordinacija koja svakodnevno pruža usluge iz područja stomatološke protetike. Gubitak zuba često nastaje usled uznapredovalog karijesa, infekcije kanala korena ili neke vrste traume. Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi nadoknadom izgubljenih zuba i vrćanjem funkcije i estetike zubnog niza. Veliki izbor protetskih radova koje nudi Lumident studio omogućavaju svakom pacijentu da povrati zdrav i privlačan osmeh, koji danas predstavlja odlučujući faktor u celokupnom izgledu lica.

Prilikom izbora vrste protetskog rada, naši stomatolozi će vam predočiti idealno protetsko rešenje prema vašoj indikaciji.

//lumidentstudio.rs/wp-content/uploads/2018/04/protesisestepona-33yo1obfsxlhjqw4vi1og0.jpg

Kada uraditi zubnu protetiku ?

Kome je namenjena stomatološka protetika?

Stomatološka protetika preporučuje se osobama kojima nedostaje jedan ili više zuba, kada postoji oštećenje većeg dela krunice usled karijesa ili fraktura krunice. Primarna uloga stomatološke protetike je vraćanje funkcije žvakanja i govora ali i uspostavljanja željenog estetskog efekta.

Postavljanje zubnih krunica

Zubne krunice se mogu postavljati na izbrušene zube ili implantate koji služe kao zamena za koren prirodnog zuba. Često se postavljaju na teško oštećene prirodne zube koji su rezultat dentalne traume kako bi ih učvrstile i vratile lep prirodan izgled. Takođe se mogu postavljati i na dotrajale ili potamnele zube iz estetskih razloga. Zubne krunice mogu biti metalo-karemičke i bezmetalne (izrađene od cirkonijuma, litijum disilikata ili Emax press keramike).

 

Postavljanje zubnih mostova

Zubni mostovi postavljaju se kod gubitka dva ili više zuba. Sastoji se od dve ili više međusobno povezanih krunica koje se postavljaju na prirodne zube ili zubne implantate.

Postavljanje proteze

Proteze se postavljaju uglavnom, kod većih gubitaka zuba, a izrađuju se i kako bi zamenile sve zube u vilici. Postoji nekoliko vrsta proteza: totalna proteza (koda nedostaju svi zubi u vilici) i parcijalna proteza (kod nedostatka više zuba).  Obične proteze imaju puno nedostataka kada je funkcionalnost u pitanju. Obično su to: ispadanja proteze, žuljanja proteze, promene u govoru i iziskuju dug period adaptacije na njih. Iz tog razloga se danas proteze sve češće ugrađuju na zubne implantate i to na: 4 implantata ( ALL ON 4) ili na 6 implantata (ALL ON 6). Kad je zubna proteza fiksirana na implantatima, ona je čvrsta, ne žulja i uglavnom osigurava bolji estetski izgled.