Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Sinus lift - Kada je neophodna ova oralno- hirurška procedura?

Sinus lift - Kada je neophodna ova oralno- hirurška procedura?

Sinus lift predstavlja oralno-hiruršku proceduru pri kojoj se podiže nivo sinusa kako bi se povećala visina kosti u gornjem delu vilice neophodna za ugradnju implanta.

Zdravi i lepi zubi su najlepši ukras na licu čoveka. Međutim, ne mogu se svi pohvaliti pravilnim zubnim nizom. Zanemarivanje oralnog zdravlja dovodi do brojnih stomatoloških oboljenja, a neretko i do gubitka zuba.

Srećom, napredak stomatologije doneo je revolucionarno rešenje za nadoknadu zuba – implante. Zahvaljujući ovim specijalno dizajniranim cilindričnim šrafovima, koji zamenjuju koren zuba i služe kao nosači za protetiku, omogućeno je sigurno i lako postavljanje bezmetalne krune tako da i nedostatak jednog zuba više ne zahteva brušenje okolnih zuba. Čak u slučaju da ne postoji dovoljno koštane mase implanti se mogu postaviti, ali je neophodno pre ugradnje obaviti sinus lift proceduru.

Kada se vrši sinus lift?

Sinusi predstavljaju šupljine ispunjene vazduhom i obložene tankom sluzokožom, a imaju ulogu u održavanju vlažnosti u nosu i zadržavanju bakterija i prljavštine. Smešteni su iznad gornje vilice, oko nosa i očiju. Imajući u vidu njihov položaj, ne čudi što zubi u gornjoj vilici mogu da utiču na stanje sinusa.

Sa druge strane, i položaj sinusa u pojedinim situacijama utiče na izvođenje stomatoloških intervencija. Naime, prirodno spušten maksilarni sinus onemogućava ugradnju implanta, te je potrebno izvršiti sinus lift operaciju. Odnosno, skratiti sinusnu šupljinu, a deo kosti produžiti.

Sinus lift

Ipak, u većini slučajeva sinus lift se izvodi zbog nedostatka koštane mase koja je posledica resorpcije vilične kosti nakon vađenja gornjih bočnih zuba. Mada se kod pojedinih pacijenata vrši i zbog nedovoljne debljine kosti pri zarašćavanju nakon vađenja zuba. S obzirom da je minimalna dužina kosti za ugradnju implanta 7 mm, potrebno je dograditi kost. Pomoću sinus lift intervencije visina vilične kosti se može povećati od 8 do 15 mm.

Kako se izvodi sinus lift?

Zavisno od visine vilične kosti, bira se i odgovarajuća metoda. Ukoliko je nedostatak mali izvodi se krestalni sinus lift, a kada nedostaje više od 5 mm visine obavlja se klasičan sinus lift.

Krestalni sinus lift predstavlja zatvorenu tehniku koja se obavlja kroz alveolarni greben, tačnije kroz ležište predviđeno za implant. Posebnim instrumentom se ulazi u sinus, odiže sluzokoža i postavlja veštačka kost. U toku ove procedure vrši se i ugradnja implanata.

Sinus lift

Klasični sinus lift je otvoreni pristup koji se vrši kroz otvor napravljen na prednjoj strani gornje vilice. Nakon podizanja sluzokože ugrađuje se koštani materijal, tj. veštačka kost u kombinaciji sa faktorima rasta iz krvi pacijenta (PRF). Do ugradnje implantata potrebno je sačekati najmanje 6 meseci.

Oporavak nakon zahvata

Otok je normalna pojava nakon intervencije. Nestaje, obično, u roku od 5 dana. Preporučljivo je da pacijent miruje u tom periodu i da izbegava duvanje nosa i kijanje kako ne bi došlo do pomeranja ugrađene kosti i pucanja šavova. Takođe, savetuje se upotreba slanog spreja koji održava vlažnost nosa i antimikrobne vodice za ispiranje usta kojom se sprečavaju infekcije.

Po savetu stomatologa uzimaju se lekovi za bolove i antibiotici.

Nadoknadu izgubljenog zuba ne treba odlagati, zato na vreme posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Naš tim vrhunskih stomatologa specijalista pronaći će najbolje rešenje kako biste imali savršeni zubni niz.

read more