Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Bele plombe i njene prednosti

Bele plombe i njene prednosti

Bele plombe su kompozitni ispuni koji se koriste za rekonstrukciju izgubljenog zubnog tkiva pogođenog karijesom ili prelomom.

Takođe, ovi stomatološki materijali služe za izradu kompozitnih vinira.

Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja se makar jednom u svom životu nije suočila sa kvarom na zubu. Zapravo, karijes je jedno od najrasprostranjenijih oboljenja savremenog čoveka.

Bele plombe

Procenjuje se da se trećina stanovništva suočava sa ovim zdravstvenim problemom, dok se svake godine otkrije oko 190 miliona novih slučajeva. Podjednako pogađa i starije i mlađe generacije, bez obzira na ekonomsku i socijalnu razvijenost.

Imajući u vidu široku raspotranjenost nauka konstantno radi na osavremenjivanju materijala koji bi po svojoj transparentnosti i mehaničkim osobinama zamenio deo prirodnog zuba. Upravo takva svojstva imaju bele plombe.

Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda,u ovom blogu vam otkriva zašto su bele plombe najbolje rešenje za plombiranje zuba.

Bele plombe su nastale u drugoj polovini 20. veka

Iako bele plombe čine osnovu moderne konzervativne stomatologije, nastale su još 60-ih godina prošlog veka. U to doba smatrano je da će polimerizacija putem elektromagnetnog zračenja rešiti istorijski problem mešanja stomatološkog materijala. Nažalost, stvoreni su novi problemi. Naime, čestice su bile prevelike, nisu dobro prianjale na površinu zuba i teško ih je bilo polirati. Kako su bile dostupne samo 4 nijanse razlika sa prirodnim zubima bila je velika.

1978 godine na evropsko tržište uvedeni su sistemi mikropunjenja u obliku paste. Na taj način je tehnikom ubrizgavanja pod pritiskom olakšan rad. Istovremeno, pokazale su bolju kliničku stabilnost boje i veću otpornost na habanje od klasičnih kompozita.

Međutim, vrlo brzo otkriven je njihov nedostatak, tj. čest nastanak mikro pukotina. Da bi 1981. godine došlo do poboljšanja, čime je osigurana postojanost u radu i izvrstan kvalitet.

Ipak, napredak time nije završen! Iz godinu u godinu intenzivno se radi na usavršavanju, tako da se danas koriste bele plombe sedme generacije.

Po čemu se bele plombe razlikuju od amalgamskih?

Pre svega, u pogledu estetike! Dolaze u različitim nijansama, tako da plomba u potpunosti “imitira” deo zuba koji nedostaje. Kako je nemoguće uočiti razliku mogu se koristiti i na prednjim i na zadnjim zubima.

Bele plombe

Osim vrhunskog sjaja, kompozitne plombe imaju sposobnost hemijskog i mikromehaničkog vezivanja za zubne strukture, samim tim je rizik od pojave sekundarnog karijesa smanjen, brzina povezivanja je znatno veća, jer očvrsnu za par sekundi. Ujedno, kod ovih plombi moguće su popravke ukoliko dođe do oštećenja.

 

Za razliku od amalgamskih, bele plombe ne zahtevaju veliko otklanjanje zubnog tkiva. Odnosno, tzv. crne plombe se sastoje od legure srebra, žive, aluminijuma, bakra i cinka, pa se za zub vezuju samo mehanički. Što znači da se ne brusi samo karijes, već i zdrav deo zuba. Vremenom ova veza slabi, jer se plomba širi i može doći do pucanja zuba.

Da li je potrebno menjati stare plombe?

U zemljama Evropske Unije amalgamske plombe su izašle iz upotrebe. Kao razlog tome navodi se toksično dejstvo žive, koja čini skoro 50 odsto ovog materijala za plombiranje, pa su naročito zabranjene kod dece uzrasta ispod 13 godina i trudnica.

Stomatolozi i u našoj zemlji savetuju njihovu zamenu boljim, belim plombama. Ne samo da ćete imati blistavo beli osmeh dugi niz godina, već ćete sprečiti pojavu karijesa i naprslina.

Lumident Studio – stomatološka ordinacija u Beogradu,ima tim specijalista parodontologije i oralne medicine koji u svom radu koriste najsavremeniju opremu i najkvalitetnije stomatološke materijale.

read more