Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Petak 11:00-19:00 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694

Blog

Gingivitis – Šta sve treba da znate o njemu

Gingivitis – Šta sve treba da znate o njemu

Gingivitis ili upala desni je bolest koja zahvata tkivo koje okružuje zub.

Zdravlje zuba ne odnosi se samo na održavanje pravilne higijene zubnog niza, već i gingive. Odnosno, okolne sluzokože koja prekriva deo kosti gornje i donje vilice u kojoj su smešteni zubi. Zdrave desni su svetloroze boje, visine od 0,5 do 2 mm.

Nažalost, čak 80 odsto odrasle populacije u svetu ima gingivitis. Mnogi od njih postaju svesni problema tek kada nastupe ozbiljni simptomi, koji prete da prerastu u teži oblik.

Da biste sprečili gingivitis Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda, vam otkriva rizike nastanka bolesti.

Zašto nastaje gingivitis?

Gingivitis nastaje kao posledica nagomilanog zubnog plaka. U pitanju je bezbojna masa od ostataka hrane, a taloži se ne samo na zubima, već u čitavoj usnoj duplji. Ukoliko ostatke hrane ne otklonimo u toku dana oni se mešaju sa pljuvačkom šireći normalni razmak između zuba. Na taj način nastaju gingivalni džepovi, koji se pune bakterijama, stvarajući upalu desni i karijes. To znači da je glavni krivac za nastanak gingivitisa loša oralna higijena, ali i neredovno skidanje kamenca sa zuba kod stomatologa.

Takođe, malokluzija, neadekvatne fiksne proteze, mostovi i krunice, loše postavljene plombe… su česti faktori koji dovode do problema sa desnima. Neretko se razvija u periodu adolescencije, menopauze i trudnoće, tj. usled hormonalnog disbalansa.

Gingivitis

Gingivitis može biti i posledica anemije, nedostatka vitamin B3 i C, ali i ozbiljnih bolesti, kao što su dijabetes, leukemija, Kronova bolest… Ne treba zanemarati i genetsku predispoziciju, pad imuniteta i stres kao okidače krvarenja desni.

Sporo se razvija, pa mnogi ljudi i ne primećuju prve simptome

Najčešći oblik je gingivitis simpleks, poznat i kao gingivitis prljavih usta. Ovaj tip je prisutan u čak 95 odsto registrovanih slučajeve upale desni.

U početku tkivo uz samu ivicu zuba je blago crveno. Vremenom, poprima tamniju boju i počinje da otiče. Ove simptome prati neprijatan dah, izražena bol i krvarenje desni pri pranju zuba ili bilo kom drugom nadražaju.

Ukoliko se ne leči on vodi ka parodontopatiji. Tada dolazi do ozbiljnih oštećenja – povlačenja desni, ogoljavanja zuba, gubitka koštane mase, pa i klaćenja i ispadanja zuba.

Kako se leči?

Poslednja istraživanja su pokazala vezu između upale desni i drugih bolesti. Naime, gingivitis negativno utiče na čitav organizam, smanjujući njegov odbrambeni mehanizam. Tako da osobe sa ovim problemom imaju veći rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, bolesti plića, pa i komplikacija u trudnoći.

Stručnjaci savetuju da se kontrolni pregled i profesionalno čišćenje naslaga kod stomatolaga vrši na svakih 6 meseci.

I sama oralna higijena mora biti na visokom nivou. To znači upotrebu adekvatne četkice i pravilnu tehniku pranja, a za nepristupačne delove obavezan je konac za zube ili interdentalna četkica. Nakon pranja preporučuje se tečnost za ispiranje usta kako bi se dezinfikovale desni i uništile bakterije.

Gingivitis

Ukoliko se, ipak, gingivitis razvije neophodno je ukloniti izvor infekcije. Time se sprečava dalje širenje upalnog procesa. Na osnovu procene stanja i postavljene dijagnoze stomatolog će preduzeti odgovarajuće korake u lečenju.

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja, zato nemojte da propuštate redovne kontrole u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

Posted Comments
 • Parodontopatija - Prepoznajte simptome na vreme || LUMIDENT
  Parodontopatija - Prepoznajte simptome na vreme || LUMIDENT
  […] dovodeći do poremećaja cirkulacije, pri čemu desni postaju crvene i upaljene. Odnosno, nastaje gingivitis, kao prvi stadijum […]
  reply
 • Oralno zdravlje dijabetičara - Stomatološka ordinacija || LUMIDENT
  Oralno zdravlje dijabetičara - Stomatološka ordinacija || LUMIDENT
  […] zubnog plaka. Dok smanjena prokrvljenost sluzokože ubrzava razvoj probleme sa desnima. Tako da gingivitis, a zatim i periodontitis su intezivniji nego kod pacijenata kod kojih nastaju samo pod uticajem […]
  reply

Comments are closed.