Komplikacije nakon vađenja zuba mogu prouzrokovati velike probleme.

Uznapredovali karijes, parodontopatija, apsces, fraktura korena zuba, glavni su razlozi za vađenje zuba. Nažalost, ova procedura je veoma česta kod nas, što potvrđuju i statistički podaci. Prema najnovijem istraživanju svaki osmi građanin Srbije nema nijedan zub. Svakom četvrtom nedostaje više od 10 zuba, dok očuvan zubni niz ima samo 8,5 odsto odraslog stanovništva naše zemlje.

Imajući u vidu ove podatke Lumident Studiostomatološka ordinacija u centru Beograda, otkriva najčešće komplikacije nakon vađenja zuba.

Komplikacije nakon vađenja zuba izazvane prekomernim krvarenjem

Vađenje zuba, tj. ekstrakcija predstavlja oralno hirurški zahvat kojim se zub odvaja i uklanja iz zubne čašice (alveole). Čitav postupak mora biti obavljen pažljivo, preciznom tehnikom i silom određene jačine kako bi se sačuvala ne samo meka, već i koštana tkiva vilice. Takođe, nakon vađenje neophodno je ranu pravilno obraditi.

Međutim, čak i kada se svaki korak precizno izvede, u pojedinim situacijama nastaju komplikacije nakon vađenja zuba. Najrasprostranjenija je pojava prekomernog krvarenja, ona može da bude posledica povrede periodoncijuma, naročito kod zuba sa više korena, jer je periodoncijum veći. Ukoliko je krvarenje jače i obilnije reč je o povredi krvnih sudova kosti. Kod arterijskih krvnih sudova, krv teče u mlazovma i svetlo crvene je boje. Kod oštećenja vena krv je tamnocrvena i teče polako, ali neprekidno.

Ipak, u većini slučajeva obilno krvarenje nakon vađenja nastaje zbog nepoštovanja saveta stomatologa. Pre svega, trebate izbegavati vruću i tvrdu hranu, kao i tešku fizičku aktivnost i sunčanje na sam dan procedure, dok gazu nakon vađenje morate čvrsto držati preko rane minimum 20 min.

Komplikacije nakon vađenja zuba izazvane infekcijom

Iako je rizik od infekcija nakon vađenja zuba minimalan, nije u potpunosti isključen, posebno kada je u pitanju ekstrakcija umnjaka. Procenjuje se da se ona može javiti kod 10 odsto zdravih, odraslih osoba. Osobe sa slabijim imunitetom su izloženije opasnosti od nastanka infekcije, pa je ona povećana na 25 odsto.

Problem se dodatno komplikuje kada bakterijska ili gljivična infekcije dospe u koštano tkivo, tada nastaje osteomijelitis. Simptomi su edem, veoma jak bol, gnojenje u otvorenoj rani, povišena temperatura, drhtavica, ali i malaksalost i letargija.

Osteomijelitis se leči antibioticima i drenažom.

Komplikacije nakon vađenja zuba usled poremećaja zarastanja rane

Alveolitis nastaje kao posledica raspadanja krvnog ugruška na mestu vađenja. Obično se razvija kod ekstrakcije gangrenoznih i pulpitičnih zuba, kao i u donjih umnjaka.

Spada u veoma neprijatne komplikacije, jer je praćena intenzivnim bolom. Kako klasični lekovi protiv bolova ne pomažu, on ometa svakodnevne aktivnosti pacijenta. Osim bola jasni znak alveolitisa jeste alveola ispunjena raspadnutim i rastresitim koagulumom koji je sive boje i neprijatnog mirisa.

Da bi se započelo sa lečenjem neophodan je rendgen snimak. Njime se isključuje mogućnost da je ostao koren pri vađenju ili deo alveolarne kosti u rani. Terapija podrazumeva kiretažu rane, odnosno uklanjanje raspadnutog koagulumu pod dejstvom lokalne anestezije i ispiranje rane fiziološkim rastvorom.

Alveolitis se zatim tretira odgovarajućim lekom, jer se samo tako stvaraju uslovi za razvoj zdravog koaguluma.

Komplikacije nakon vađenja zuba

Stomatološka ordinacija Lumident Studio ima tim stomatologa specijalista sa višegodišnjim iskustvom. Ne samo da će vađenje zuba proteći bez komplikacija, već ćete dobiti i najbolje naknade za zube koji vam nedostaju.