Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Krune na implantima

Krune na implantima

Krune na implantima predstavljaju najbolje i najisplativije rešenje za probleme nedostajućeg zuba.

Zubni implanti su specijalno dizajnirane konstrukcije koji služe kao nosači za krunice. U pitanju su cilindrični šrafovi koji su napravljeni od čistog titanijum ili titanijumske legure. Zahvaljujući biokompatibilnoj karakteristici materijala obezbeđeno je pravilno srastanje sa viličnom kosti, bez rizika od alergijske reakcije ili odbacivanja implanta od strane organizma.

Iako se smatraju tehnikom savremene stomatologije, krune na implantima, zapravo, su razvijene početkom 20. veka. Davne 1913. godine pojavio se greenfield implantatni sistem koji se vezivao za zlatnu krunicu. Ubrzo su Bothe, Beaton i Davenport uvideli prednosti titanijuma, pa je 1965. godine polazeći od njihovog istraživanja Brånemark upotrebio prvi titanijumski implant kod ljudi.

Vremenom, ugradnja implanata je usavršavana razvojem novih materijala tako da se danas estetska stomatologija najvećim delom zasniva na ovoj proceduri. Posebno su značajni za postizanje Hollywood smile, zbog čega su postali i jedna od najtraženijih stomatoloških metoda u svetu.

Kako se postavljaju krune na implantima otkriva vam stomatološka ordinacija Lumident Studio.

Detaljni pregled i preprima za postavljanje krune na implantima

Pre početka rada treba odrediti najbolji plan terapije kako bi se postigli željeni rezultati. Zbog toga se vrši ne samo detalji pregled zuba, već i snimanje. Zavisno od problema može se uraditi pojedinačan snimak zuba, snimanje čitave vilice tj. digitalni ortopan ili 3D snimak.

Krune na implantima

Na osnovu njega stomatolog ima jasni uvid u stanje zuba i volumen kosti, tako da može da predloži i najbolje rešenje. Važan deo pregleda čini i razgovor sa pacijentom kako bi se uvidele njegove želje, ali i uputio u samu proceduru.

S obzirom da zubi i desni moraju biti zdravi, pre ugradnje krune na implantima saniraju se svi problemi koji postoje, uključujući uklanjanje kamenca, popravku zuba i lečenje upale desni.

Ukoliko je potrebno, faza priprema obuhvata i vađenje zuba.

Procedura ugradnje implanta

Implanti se ugrađuju manjom hiruškom intervencijom koja se izvodi pod lokalnom anestezijom, što ovu proceduru čini potpuno bezbolnom. Najpre se vrši incizija na gingivi gde će implant biti postavljen. Zatim se u kosti preparira valjkasto ležište određenog oblika i dimenzija. U njega se postavlja implant i ušiva napravljeni rez.

Nakon ugradnje, u ovoj poseti, mogu se postaviti i privremene krunice. One imaju zadatak da čuvaju postojeću konturu i profil desni.

Postavljanje krune na implantima

Da bi se obavila bilo koja protetika na implantima neophodno je da oni srastu sa okolnom kosti.

Posle procesa osteointegracije stavlja se abatment, odnosno suprastruktura koja čini vezu implanta sa krunicom. Sledi definisanje boje, oblika i dužine krunice, kao i izbor vrste. Obično se izrađuju od cirkonijuma koji ima bolje estetske karakteristike. Mada nije redak slučaj da se na zube koji su dalje u zubnom nizu postavljaju metalkeramičke krunice.

Izrada krunice vrši se na osnovu otiska. Kada se postigne odgovarajući izgled krunica se može definitivno pričvrstiti za abatment. Fiksiranje se obavlja cementiranjem ili šrafljenjem, pri čemu se kod nadoknade jednog zuba preporučuje cementiranje.

Krune na implantima

Nemojte da dozvolite da nedostatak zuba naruši ne samo lepotu vašeg osmeha, već i zdravlje, zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio. Naš tim stomatologa specijalista pronaći će najbolje rešenje za savršeni zubni niz.

read more