Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Mašinska endodoncija sa koferdamom – Procedura lečenja kanala korena zuba

Mašinska endodoncija sa koferdamom – Procedura lečenja kanala korena zuba

Mašinska endodoncija sa koferdamom, odnosno gumenom izolacijom, predstavlja lečenje kanala korena zuba u potpuno sterilnom okruženju.

Ova stomatološka procedura radi se u cilju sprečavanja daljeg širenja infekcije u kost i kasnije restauracije zuba.

Mašinska endodoncija sa koferdamom – Šta predstavlja koferdam?

Endodoncija predstavlja granu stomatologije koja se bavi lečenjem kanala korena zuba. Ovo podrazumeva i tretmane kada je ,,vađenje živca“ odnosno devitalizacija zuba jedino rešenje u cilju sprečavanja širenja infekcije. Jedna takva procedura je i mašinska endodoncija sa koferdamom.

Mašinska endodoncija sa koferdamom

Šta predstavlja koferdam? Koferdam je zapravo gumena izolacija koja se u stomatologiji koristi kako bi se postiglo potpuno bezbedno i sterilno radno okruženje. Koferdam sistem se sastoji od gumice u obliku kvadrata, metalnog okvira i kvačice koja se fiksira na određeni zub.

Cilj postavljanja koferdama na zub jeste upravo stvaranje suvog i sterilnog okruženja, kako bakterije iz pljuvačke ne bi kontaminirale zub. Koferdam takođe štiti vaš jezik prilikom izvođenja stomatološke intervencije. On ostaje bezbedan ispod koferdama, odnosno gumene  izolacije. Takođe, tečnost koja se koristi prilikom stomatološke procedure ne može ni na koji način da dođe do vašeg grla. Ona isto ostaje sa spoljašnje strane koferdama. Ova gumena izolacija čini da mašinska endodoncija sa koferdamom prođe što brže i efikasnije. I naravno, bezbednije.

Koferdam umnogome olakšava čitavu proceduru lečenja zuba ili kanala korena zuba iz razloga što pacijenti ne moraju da budu sve vreme skoncentrisani na to da li drže jezik na dobrom mestu, da li gutaju samo svoju pljuvačku ili da li drže usta otvorena svo vreme.

Iz tog razloga sve više stomatoloških ordinacija odlučuje se za upotrebu koferdama prilikom obavljanja rutinskih procedura.

Mašinska endodoncija sa koferdamom – Načini tretiranja kanala korena zuba

Da bismo vam lakše približili šta zapravo predstavlja mašinska endodoncija sa koferdamom pre svega trebalo bi da znate od čega se sve sastoji zub.

Zub čini spoljašnji sloj, odnosno gleđ. Gleđ predstavlja najčvršći deo zuba, ispod kojeg se nalazi dentin. Ukoliko iz nekog razloga dođe do oštećenja zubne gleđi, dentin biva izložen spoljašnjim nadražajima koji mogu prouzrokovati problem i bol. U centru zuba nalazi se zubna pulpa koju čine krvni sudovi i živac. Pulpa se takođe nalazi i u šupljinama korenova zuba, odnosno u kanalima korena.

Mašinska endodoncija sa koferdamom

U slučaju da dođe do upale zubne pulpe, jedino moguće rešenje je njeno vađenje u potpunosti.

Mašinska endodoncija sa koferdamom predstavlja čišćenje kanala korena zuba raznim mehaničkim sredstvima. Čišćenje se mora obaviti kako bi se kanal očistio od ostataka mekog tkiva i bakterija. Kada se obavi čišćenje, na red stupa punjenje kanala korena zuba materijalima koji su predviđeni za to.

Sa razvojem tehnologije ovaj postupak je olakšan i uglavnom je potrebna jedna poseta stomatologu. Za razliku od prethodnih godina, kada je postupak lečenja kanala korena zuba zahtevao višestruke posete stomatologu, sada endodoncija podrazumeva upotrebu mašinskih nikl-titanijumskih proširivača, čime se znatno skraćuje vreme rada na zubu.

Nakon obavljanja mašinske endodoncije sa koferdamom neophodno je uraditi i RTG snimak zuba kako bi se utvrdilo da li je lečenje uspešno obavljeno.

Endodontski tretmani u našoj ordinaciji

U stomatološkoj ordinaciji Lumident koriste se najsavremenije tehnike instrumentacije za endodontski tretman zuba. To su endodontski motori koji u sebi sadrže apeks-lokatore, za precizno određivanje vrha korena zuba, kao i mašinski rotirajući instrumenti na bazi Ni-Ti legura.
Prednost Ni-Ti rotirajućih instrumenata jeste u njihovoj super-elastičnosti i otpornosti u odnosu na ručne endodontske instrumente.
Ovi instrumenti mnogo lakše prate anatomiju kanala korena, a time obezbeđuju i bolji kvalitet kanalne preparacije, pogotovo kod zakrivljenih i teže dostupnih kanala korena. Ovo se dodatno postiže i korišćenjem lupa, odnosno rada pod uveličanjem. Time se olakšava i pronalaženje malih ulaza u kanale, bolja kontrola instrumentacije, kao i štednja zubne supstance.
Kako je sama endodoncija suštinski bazirana na kontroli infekcije, korišćenje koferdama nam omogućava i bezbedno korišćenje visokokoncentrovanih sredstava za dezinfekciju kanala korena.

Lumident Studio – Stomatološke intervencije koje vam nudimo

Pored endodoncije, u Lumident Studio stomatološkoj ordinaciji možete dobiti i usluge estetske stomatologije, koja ima za cilj uklanjanje velikog broja dentalnih nedostataka.

Takođe, nudimo vam i usluge stomatološke protetike u cilju vraćanja osmeha na vašem licu. Stomatološka protetika je namenjena osobama kojima nedostaje jedan ili više zuba i može podrazumevati postavljanje zubnih krunica, postavljanje mostova ili izrada totalnih ili parcijalnih proteza.

Oralna hirurgija, parodontologija, dečija stomatologija, implantologija, laserska terapija, uklanjanje kamenca ili izbeljivanje zuba – sve stomatološke intervencije koje su vam neophodne možete uraditi u Lumident Studio ordinaciji. Ljubaznost usluge i profesionalizam  ono su što nas izdvaja u sferi našeg posla.

U svakom trenutku možete nas kontaktirati i zakazati svoj termin ili konsultaciju sa stomatologom.

Lumident Studio – Čuvar vašeg  sjajnog i blistavog osmeha!

read more