Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Nekarijesne lezije

Nekarijesne lezije

Nekarijesne lezije predstavljaju oštećenja zuba koja karakteriše gubitak čvrstog zubnog tkiva u predelu vrata, kvržica i incizalnih ivica zuba. Poznate su i kao “zubno trošenje”.

Iako su karijes i parodontopatija najčešći stomatološki problemi, ne treba zanemariti ni one koji nisu izazvani bakterijama, već fizičko-mehaničkim i hemijskim faktorima. Njihovo štetno dejstvo na caklinu i dentin rezultat je loših životnih navika, ali i bolesti.

Nekarijesne lezije se javljaju na zubnim površinama bez plaka i u početku su gotovo neprimetne. Međutim, ako se ne uoče na vreme izazivaju preosetljivost zuba, promene u pulpi, bol, pa i gubitak zuba.

Zavisno od izgleda i uzroka nastanka dele se u 4 grupe – abrazija, atricija, abfrakcija i erozija.

Abrazija zuba – Nekarijesne lezije

Abrazija je trošenje zubnih tkiva uzrokovano neprirodnim silama posredstvom nekog sredstva, gde je glavni izazivač sam čovek.

Demastikacijska abrazija nastaje žvakanjem tvrde hrane, a manifestuje se smanjenjem vertikalne dimenzije zuba. Trošenje može biti u tolikoj meri da krune budu gotovo do nivoa gingive. Kao posledica toga dolazi do povlačenja i upale pulpe.

Nekarijesne lezije

Držanje i žvakanje raznih predmeta u ustima, poput olovke, lule, noktiju dovodi do umetne abrazije. Oštećenja zuba u tom slučaju poprimaju izgled predmeta.

Nepravilno održavanje oralne higijene, takođe, može biti uzročnik problema. Naime, prejako četkanje zuba, nepravilno linearno četkanje, upotreba četkice sa tvrdim vlaknima, abrazivnih pasti za zube, pa i prekomerno čišćenje koncem za zube negativno se odražava na zubno tkivo, stvarajući nekarijesne lezije.

Atricija zuba

Atricija predstavlja trošenje tvrdog zubnog tkiva nastalog usled međusobnih dodira zuba sa zubom, bez uticaja ikakvog abrazivnog sredstva. Razlikuje se fiziološka i patološka.

Fiziološka atricija izazvana je funkcijom žvakanja, gutanja i govora. Najpre zahvata incizalne bridove sekutića. Zatim i okluzijske površine i palatinalne kvržice gornjih i bukalne kvržice donjih kutnjaka. Pri čemu je trošenje zuba ravnomerno.

Bruksizam, odnosno prekomerno stiskanje, škrgutanje i mlevenje zubima posebno u toku noći, dovodi do patološke atricije. Za razliku od fiziološke, u ovom slučaju oštećenje zuba može biti generalizirano ili lokalizirano.

Abfrakcija zuba

Abfrakcija je klinasto oštećenje koje se razvija u području vrata zuba. Izazvano je sekundardnim okluzijskim stresom koji je koncentrisan u vratnom delu, te pod njegovim uticajem dolazi do savijanja zuba.

Loše urađene nadoknade, nefunkcionalni kontakti, gubitak zuba, parafunkcijske navike samo su neki od faktora koji podstiču razvoj abfrakcije. Stepen oštećenja zavisi od jačine, smera i trajanja sile koja deluje na vrat zuba, a mogu biti hronična i aktivna.

Hronična se prepoznaju po sjaju, tamnoj boji, ali bez preosetljivosti, dok su aktivna oštećanja bez sjaja i dovode do dentinske preosetljivosti.

Erozija zuba – Nekarijesne lezije

Erozija je oštećenje izazvano delovanjem kiselina pH vrednosti niže od 5.5.

Oštećenje se formira na vratnom delu zuba, tj. ispod nivoa desni u gornjoj vilici ili iznad nivoa desni u donjoj vilici. Polazi od površine zuba, šireći se u dentin. Da bi u pojedinim slučajevima stiglo i do pulpe, dovodeći do težih problema.

Javlja se odjednom na više pojedinačnih zuba ili na grupi zuba. Neretko zahvata i čitav zubni niz.

Zavisno od kiseline erozija zuba je egzogenog i endogenog porekla. Kod egzogene, kiselina je nastala prekomernim unosom voćnih i gaziranih sokova, energetskih pića i alkohola i kiselih namirnica. Lekovi iz grupe antihistaminika i antidepresiva, kao i šumeći C-vitamin i C-vitamin u tabletama za žvakanje se svrstavaju u potencijalne uzročnike.

Endogena erozija nastaje dejstvom kiseline iz organizma. Kako je u pitanju jaka kiselina koja se nalazi prirodno u želucu, njeno vraćanje u usnu duplju izazvano je određenim zdravstvenim problemima, kao što je gastroezofagealna refluksna bolest, gastritis, poremećaji ishrane koje karakteriše i povraćanje.

Nekarijesne lezije

Nekarijesne lezije moguće je sprečiti redovnim stomatološkim kontrolama, zato na vreme posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Tim iskusnih specijalista parodontologije i oralne medicine preduzeće sve mere da otkloni nastala oštećenja i zaustavi njihovo dalje napredovanje.

read more