Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zašto su zubi osetljivi na toplo i hladno?

Zašto su zubi osetljivi na toplo i hladno?

Zašto su zubi osetljivi na toplo i hladno? Pitanje koje je svako od nas postavio makar jednom u životu.

Da li vam je ukus sladoleda ili gutljaj tople kafe, ponekad, bolno iskustvo? Da li ste primetili da ne možete da uživate u omiljenom jelu bez oštrog bola koji se javlja pri svakom vrelom zalagoju? Možda čak i udisaj hladnog vazduha zimi deluje poput udarca na vaše zube. Ili vam četkanje tokom pranja predstavlja problem? Ako vam se neka od ovih situacija čini poznato, verovatno imate osetljive zube.

Nažalost, preostljivost zuba na toplo i hladno je česta pojava, što potvrđuju i statistički podaci. Procenjuje se da se svaka treća odrasla osoba susreće sa ovim problemom, pri čemu je on naročito izražen kod žena starosti od 25 do 45 godina.

Imajući u vidu široku rasprostranjenost Lumident Studio- stomatološka ordinacija u centru Beograda vam otkriva zašto su zubi osetljivi na toplo i hladno.

Kako se manifestuje osetljivost zuba na toplo i hladno?

Odgovor na pitanje: “zašto su zubi osetljivi na toplo i hladno” leži u promenama u dentinu. Naime, kod zdravih zuba sloj gleđi štiti krunice zuba. Ispod linije desni dolazi sloj cementa, koji štiti koren zuba, zatim sledi dentin. On je manje gust od gleđi i cementa i sadrži mikroskopske tubule, tj. sićušne šupljine i kanaliće. Preko njih ostvaruje komunikaciju sa središnjim delom – pulpom.

Preosetljivost zuba na toplo i hladno

Kad dentin izgubi zaštitnu oblogu gleđi ili cementa, preko šupljina i kanala omogućeno je da topli i hladni spoljašnji nadražaji, kao i kisela i lepljiva hrana dođu do živaca i ćelija unutar zuba, pa pri dodiru sa njima javlja se iznenadan oštar bol i nelagodnost.

Iako je kratkotrajan, veoma je neprijatan, te nije redak slučaj da pacijenti izbegavaju konzimiranje hrane, uključujući i namirnice koje pozitivno utiču na zdravlje zuba. Takođe, počinju neredovno da peru zube, što ostavlja posledice na oralno zdravlje.

Najčešći razlozi zašto su zubi osetljivi na toplo i hladno

Karijes je glavni razlog zbog kog zubi postaju osetljivi na toplo i hladno. Počinje delovanjem bakterija na gleđ zuba. U tom, početnom stadijumu bol se ne javlja, kako karijes napreduje progresivno, vremenom sve više razgrađuje zubno tkivo, zahvatajući dentin, pa se javlja i preosetljivost zuba.

Ukoliko se karijes ne leči može da zahvati i zubni živac, tada nastaje pulpitis. U pitanju je zapaljenje pulpe, tj. mekog tkiva, koje izaziva bol na toplo i hladno, mada se ona javlja i spontano. Pulpitis je ozbiljno oboljenje koje zahteva stomatološku intervenciju. U protivnom može da dovede do teških zdravstvenih tegoba, kao što su periapikalni apsces, osteomijelitis vilične kosti, gnojni sinusitis, pa i meningitis, moždani apsces, perikarditis.

Osetljivost zuba na toplo i hladno često nastaje usled erozije. Ovo nekariozno oštećenje zubnog tkiva locirano je na vratnom delu zuba. Međutim, nakon godina promene od gleđi prelaze u dentin, da bi se kasnije proširile ka pulpi. Osetljivost zuba na toplo i hladno je jakog intenziteta, a prestaje nakon dejstva nadražaja.

Povlačenje desni je obično simptom parodontopatije, ali može nastati i nepravilnim pranjem zuba. S obzirom da koren zuba nije dovoljno zaštićen, postaje izložen spoljašnjim uticajima, pa počinje da boli na toplo i hladno.

Čak i stara plomba može biti uzrok osetljivosti zuba, bez obzira što nije prisutan karijes. Promenom plombe, problem nestaje.

Zubni plak

Ukoliko ste primetili bol pri kontaktu sa toplim ili hladnim nadražajima, nemojte da odlažete posetu stomatologu. Već danas zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

 

read more