Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Čemu služe privremene krunice?

Čemu služe privremene krunice?

Privremene krunice predstavljaju privremeno protetsko rešenje dok se čeka izrada definitivnog rada, odnosno dok se ne izrade metalokeramičke ili bezmetalne krune.

Lep osmeh i blistavo beli zubi u modernom dobu imaju važnu ulogu. Ne samo da su odraz naših životnih navika, već predstavljaju i posebno sredstvo komunikacije koje nam daje dodatnu dozu samopouzdanja, čineći lice lepšim.

Iako svesni značaja očuvanja oralnog zdravlja, i dalje su u velikoj meri prisutni slučajevi kada je vađenje zuba neminovnost. Najčešće je gubitak zuba izazvan uznapredovalim karijesom. Mada su česti uzročnici i parodontopatija, trauma, pa i pojedine autoimune bolesti, kao što je dijabetes.

Gubitak zuba može biti veoma neprijatno iskustvo kako sa estestske, tako i sa funkcionalne strane, te je neophodno nadoknaditi svaki nedostajući zub u nizu. Međutim, izrada protetskog rada zahteva vreme, te pacijenti često brinu kako će se pojaviti u javnosti bez zuba ili sa izbrušenim zubima. Rešenje ovog problema donose privremene krunice.

Kako se izrađuju privremene krunice?

Privremene krunice  posebno one izradjene u laboratoriji, su veoma lepe, ali u njihovoj izradi učestvuje i pacijent birajući njihovu boju i oblik, uz sugestije stomatologa. Na ovaj nacin pacijet može “isprobati” kako mu odredjeni oblik zuba stoji, pa ukoliko postoji potreba za nekakvim izmenama, to je i dalje moguće uraditi u definitivnom radu tj. u krunicama koje će biti trajno protetsko rešenje.

Privremeni zubi

Ovaj postupak se najčešće primenjuje kod All on 4 tretmana, koji podrazumeva ugradnju 4 implantata koji će nositi čitavu zubnu nadokandu, u roku od 24h do par dana, pacijent dobija privremeni protetski rad – protezu na ugradjenim implantima.

Privremene krunice se izrađuju od akrilata tako da izgledom i bojom nalikuju prirodnim zubima. Pri čemu sam pacijent, uz savete svog stomatologa, može da izabere njihovu boju i oblik.

Proces izrade je kompjuterizovan i vrši se na osnovu uzetog otiska, čime je zagarantovana visoka preciznost.

Koja je funkcija privremenih krunica?

Privremene krunice imaju, pre svega, estetsku funkciju. Zahvaljujućin njima nećete se ni u jednom trenutku osećati neprijatno, jer niko neće znati za vaš nedostatak zuba.

Pored lepote zubnog niza, oni štite izbrušene zube od preosetljivosti. Takođe, čuvaju prostor nedostajućih zuba, obezbeđuju pravilan zubni niz. Time su eliminisani i problemi sa zagrižajem.

Privremene krunice imaju značaj i za samog stomatologa, jer mu pomažu da proceniti kako će trajna krunica funkcionisati.

O čemu treba voditi računa prilikom nošenja privremenih krunica?

Kako su privremene krunice izrađene od akrilata, znatno slabijeg materijala od onog koji se koristi za izradu trajnih kruna, sa njima treba postupati pažljivo. Pored toga, cementirane su privremenim cementom, koji nema moć dugotrajnog fiksiranja.

Imajući ovo u vidu tokom nošenja privremenih krunica morate biti obazrivi u izboru hrane. Nije preporučljivo jesti tvrdu, žilavu ili lepljivu hranu, te je najbolje izbegavati orašaste plodove, bombone, žvakaće gume, kokice, napitke sa ledom, kao i veoma toplu ili hladnu hranu, jer može uticati na cement koji drži privremenu krunicu.

Održavanje oralne higijene je isto kao i kod svih drugih zuba, ali pri pranju treba biti nežniji. Dok konac za zube i interdentalne četkice morate oprezno koristiti kako ne bi došlo do pomeranja privremene krunice.

Privremeni zubi

Ukoliko ste se suočili sa gubitkom zuba, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Naš tim stručnjaka pronaći će najbolje rešenje za vaš zubni niz.

 

read more